Bagaimana Facebook Memesan Senarai Rakan Anda

Facebook telah banyak mengubah algoritma penyortiran rakannya sejak awal. Hari ini, profil Facebook anda menunjukkan gambar sembilan orang yang selalu berada dalam senarai teratas. Anda melihat sembilan rakan ini sebelum memasukkan senarai rakan anda.

Bagaimana Facebook Memesan Senarai Rakan Anda

Senarai ini mencetuskan kekeliruan. Sebilangan orang dari sembilan ini mungkin adalah pengguna yang sudah lama tidak berinteraksi dengan anda. Mengapa algoritma Facebook mengutamakan mereka?

Algoritma tepat yang menjadikan Facebook mengenal pasti sembilan profil khusus dirahsiakan. Namun, ada parameter tertentu yang diketahui mempengaruhi susunan ini.

Rentetan daripada Faktor

Terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi algoritma Facebook. Kerana algoritma ini, beberapa pilihan senarai rakan mungkin kelihatan membingungkan. Apabila anda perlu mempertimbangkan lokasi, waktu, interaksi, klik profil, kekerapan, dan banyak perkara lain, sukar untuk mendapatkan gambaran yang jelas.

Pada bahagian ini, kita akan melihat beberapa parameter yang mempengaruhi algoritma.

bagaimana facebook membuat pesanan rakan

Komunikasi

Facebook mengesan seberapa kerap anda berbual atau bertukar mesej dengan orang tertentu. Interaksi merangkumi sembang individu dan kumpulan. Sekiranya anda baru-baru ini berinteraksi dengan orang tersebut, kemungkinan mereka muncul dalam senarai rakan anda lebih tinggi.

Menghantar Mesej Facebook, memberi komen, menyukai, dan memberi tag adalah semua bentuk komunikasi di platform. Pengguna yang paling sering berinteraksi dengan anda mungkin akan melihat pesanan mereka dalam senarai rakan anda.

Paparan Profil

Algoritma mengumpulkan data mengenai seberapa kerap anda melihat profil tertentu. Sekiranya paparan profil saling berkaitan, yang bermaksud bahawa orang yang profilnya sering anda kunjungi memeriksa profil anda juga, ada kemungkinan besar mereka akan muncul dalam senarai.

Walaupun agak mengganggu, kaedah ini menjadikannya lebih mudah untuk mencari profil yang paling anda minati. Sekiranya anda melayari satu profil lebih daripada yang lain, kemungkinan profil tersebut akan muncul dalam senarai rakan anda.

Interaksi Profil

Interaksi profil tidak sama dengan komunikasi. Itu adalah catatan dinding, suka suka, dan komen. Sekiranya anda menandai seseorang dalam catatan anda, anda juga boleh meningkatkan nilai algoritma.

Menulis di dinding seseorang dengan melayari profilnya, atau menyiarkan meme lucu ke profilnya adalah cara yang baik untuk memastikan mereka terus berada di tangga teratas senarai rakan anda.

Interaksi Foto

Interaksi ini merangkumi semua komen, suka, dan tag yang berkaitan dengan foto di Facebook. Contohnya, apabila anda sering menyukai foto seseorang, atau ketika seseorang sering menandai anda di foto mereka. Ia bahkan merangkumi paparan foto - seberapa kerap anda melihat foto seseorang dan sebaliknya.

Algoritma Facebook bahkan membenarkan orang lain menandakan nama mereka di foto anda. Ini juga dapat menyumbang kepada penyusunan senarai rakan anda.

Carian Facebook

senarai rakan facebook

Walaupun berkait rapat dengan paparan profil, Pencarian Facebook adalah faktor yang terpisah. Ini mengambil kira seberapa kerap rakan anda memasukkan nama anda ke dalam bar carian. Sekiranya seseorang mencari anda dengan kerap dan sebaliknya, anda memacu algoritma.

Interaksi Rakan Bersama

Sekiranya anda dan orang lain mempunyai rakan bersama dan anda berdua berinteraksi dengan mereka secara peribadi, anda akan menaikkan senarai rakan masing-masing. Facebook mendasarkan banyak algoritma pada rakan bersama, jadi parameter ini penting.

Kawan Terkini

Rakan-rakan anda baru-baru ini juga mungkin berada di senarai teratas. Ini berlaku sekiranya anda mempunyai beberapa bentuk interaksi atau komunikasi dengan mereka.

Bukan perkara biasa bahawa dua atau tiga daripada sembilan rakan utama anda adalah semua rakan anda baru-baru ini. Algoritma Facebook nampaknya mendorong aktiviti terbaru ke atas.

Pengguna Aktif

Sekiranya rakan anda sering log masuk di Facebook dan berinteraksi dengan halaman dan profil yang berbeza, mereka boleh masuk ke senarai anda. Logiknya adalah bahawa orang yang lebih kerap berada di Facebook akan menjadi orang yang anda akan menghabiskan sebahagian besar masa anda dalam talian.

Sekiranya seseorang tidak aktif selama berbulan-bulan, Facebook tidak menganggapnya relevan.

pesanan facebook rakan-rakan

Bagaimana dengan Rakan dalam Sembang?

Bar sisi sembang anda berfungsi dengan cara yang serupa. Algoritma memilih interaksi, aktiviti, komunikasi, gambar, dll. Ini menentukan rakan mana yang akan muncul di atas dan mempunyai keutamaan. Rakan-rakan yang sering anda berkomunikasi biasanya akan berada dalam senarai pertama.

Adakah Rakan Anda Menyenaraikan dan Rakan yang Dicadangkan Berkongsi Algoritma yang Sama?

Sekiranya anda mempunyai orang serupa yang muncul di senarai Facebook 'Orang yang Mungkin Anda Ketahui', anda mungkin tertanya-tanya apakah algoritma serupa. Jawapan ringkas: mereka tidak.

Sebelum ini, Facebook hanya mempertimbangkan jumlah rakan. Hari ini, kami menyediakan banyak data peribadi yang mungkin digunakan oleh Facebook untuk memperbaiki cadangan rakan. Data ini merangkumi:

 • Lokasi: Sekiranya anda melancong ke luar negara dan berkawan dengan beberapa orang yang tinggal berdekatan, Facebook akan mengesyorkannya kepada anda.
 • Paparan profil: Sekiranya seseorang melihat profil anda baru-baru ini, mereka mungkin muncul sebagai cadangan.
 • Kawan bersama: Sama seperti hari-hari sebelumnya, mempunyai banyak rakan bersama dengan orang lain akan mendorong Facebook untuk mengesyorkannya kepada anda.
 • Aplikasi pihak ketiga yang disambungkan: Walaupun Facebook secara rasmi menafikannya, ada alasan untuk mempercayainya. Bagaimanapun, banyak pengguna menghubungkan profil Facebook mereka dengan pelbagai aplikasi. Sekiranya anda menyegerakkan akaun Facebook anda dengan platform seperti Instagram, atau bahkan Tinder, ini mungkin mencadangkan orang yang anda berinteraksi dengannya di sana.

Bolehkah Anda Menukar Senarai Rakan Anda?

Senarai rakan di profil anda akan dikemas kini secara berkala. Malangnya, anda tidak dapat memilih sembilan rakan yang akan muncul. Senarai ini diedarkan dan disusun secara automatik oleh Facebook.

Anda boleh mengawal senarai Rakan Facebook anda dengan membuat senarai baru dan menguruskan senarai yang ada. Senarai Facebook terdiri daripada: Kenalan, Rakan Rapat, dan ‘Terhad’.

The Terhad senarai hanya menunjukkan pengguna yang anda tambahkan kandungan yang telah anda umumkan. Sekiranya anda seorang guru, makcik jahat atau ahli Facebook yang lain, anda boleh menambahkannya sebagai rakan tetapi mereka tidak akan melihat kemas kini status anda yang bersifat peribadi.

Untuk menguruskan Senarai Rakan Facebook anda, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke Facebook pada penyemak imbas web
 2. Lihat di sebelah kiri skrin dan cari ‘Jelajah’
 3. Klik ‘Lihat Lagi’
 4. Klik pada ‘Senarai Rakan’
 5. Pilih ‘Buat Senarai’
 6. Namakan senarai anda dan taipkan nama pengguna yang ingin anda tambahkan

Sekiranya anda ingin menambahkan pengguna lain ke senarai sedia ada yang ada

 1. Klik pada senarai yang ingin anda tambah rakan
 2. Klik "Tambah Rakan ke Senarai"
 3. Ketik nama mereka di kotak Carian atau klik pada ikon profil yang ada.

Walaupun Facebook belum mendedahkan algoritma mereka untuk sembilan rakan anda yang muncul pertama kali, anda boleh mengawal kandungan yang dilihat oleh pengguna lain dan bagaimana aktiviti Facebook anda berinteraksi dengan rakan.

Soalan Lazim

Kami mempunyai beberapa jawapan lagi untuk soalan anda mengenai senarai rakan Facebook:

Sekiranya seseorang berada di bahagian atas senarai saya, adakah itu bermaksud mereka mengekori saya?

Tidak semestinya. Seperti yang dinyatakan di atas cara kerja sebenar sistem pesanan Facebook masih belum diketahui, tetapi sehingga hari ini tidak ada laporan yang disahkan bahawa orang di bahagian atas senarai rakan anda melihat profil anda. Kemungkinan besar orang-orang ini tinggal berdekatan dengan anda atau sering berinteraksi dengan siaran anda.

Malangnya, Facebook tidak menawarkan ciri untuk pengguna melihat siapa yang melayari profil mereka, jadi satu-satunya cara untuk mengetahui jika seseorang mengekori halaman anda adalah jika mereka berinteraksi dengan siaran anda (pernah mempunyai rakan seperti catatan dari 9 tahun yang lalu? Ya, mereka menatal suapan anda).

Adakah Facebook menghadkan catatan yang saya lihat kepada 25 rakan?

Meme lama masih beredar di Facebook yang menyatakan algoritma baru hanya akan menunjukkan kepada anda catatan dari rakan-rakan tertentu. Ini tidak benar dan ada beberapa sebab kita tahu bahawa itu tidak benar. Sebagai permulaan, Facebook adalah berkaitan dengan penglibatan (membuat orang berinteraksi, memberi komen, berkongsi, dan menyukai catatan masing-masing) sehingga akan bertentangan dengan sifat laman web ini untuk membatasi kandungan yang dapat anda lihat.

Kedua, jika anda menelusuri Suapan Berita, anda mungkin akan melihat siaran daripada orang yang tidak sering anda berinteraksi.

Bolehkah saya mengubah cara Facebook menunjukkan rakan-rakan saya?

Malangnya tidak. Di luar pilihan yang kami senaraikan di atas, senarai rakan Facebook anda disusun secara automatik untuk anda. Dari halaman profil anda, anda akan melihat sembilan rakan (dan berdasarkan ujian terbaru kami, inilah yang kami tambahkan baru-baru ini). Sekiranya anda mengklik pilihan untuk melihat semua rakan Facebook anda, anda akan melihat senarai rawak yang sepertinya mengikuti algoritma yang telah kami sebutkan di atas.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found