Cara Memperluas Desktop anda dengan Chromecast

Google Chromecast adalah salah satu kaedah termudah untuk menonton video dari alat anda ke TV anda. Dengan peranti ini, anda dapat mengakses kandungan video dari laman web streaming dalam talian walaupun tanpa TV pintar. Menonton dari skrin kecil ke layar besar - itulah konsep asasnya.

Cara Memperluas Desktop anda dengan Chromecast

Google Chromecast mencerminkan paparan anda dari perangkat Android, iPhone, iPad, Mac, PC Windows, atau Chromebook. "Pencerminan" bermaksud mempunyai peranti lain yang memperlihatkan skrin anda persis seperti yang anda lihat di komputer atau peranti mudah alih anda. Di samping itu, anda juga dapat memperluas permukaan desktop anda secara wayarles, bukan hanya mencerminkannya. Ini boleh menjadi lebih berguna dalam banyak situasi - anda membuka skrin baru untuk digunakan sebagai desktop kedua.

Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk memperluas paparan anda dari desktop Windows 8 atau Windows 10:

Hantar Desktop Anda ke TV anda dengan Chromecast

Menghantar skrin komputer anda sangat mudah; pastikan komputer dan peranti Chromecast anda disambungkan ke rangkaian WiFi yang sama. Anda dapat memaparkan keseluruhan skrin komputer menggunakan Chromebook, Mac, dan Windows. Ikuti langkah mudah ini:

 1. Pada komputer anda, lancarkan Chrome.

 2. Klik ikon tiga titik di kanan atas skrin dan klik Cast.
 3. Sebelah Hantar ke, klik anak panah ke bawah, dan pilih Hantar desktop.

 4. Pilih peranti Chromecast anda di mana anda ingin menonton kandungannya.
 5. Apabila anda selesai, cukup klik Berhenti menghantar.

Panjangkan Desktop Anda dengan Chromecast

Panduan ini merangkumi tangkapan skrin dari Windows 10. Walau bagaimanapun, kaedah memperluas paparan anda juga berfungsi dengan Windows 8.

 1. Dari menu Mula, pilih "Tetapan." (Rute alternatif adalah dengan klik kanan pada "Display Settings" di desktop anda sebagai jalan pintas untuk masuk ke System> Display.)

 2. Dalam Tetapan, pergi ke "Sistem (Paparan, pemberitahuan, aplikasi, daya)." Sistem Windows 10
 3. Setelah di Paparan, klik pada Kesan. Di sini, kita akan memperdayakan Windows untuk berfikir bahawa terdapat paparan sekunder yang sudah terpasang, walaupun tidak. Ia mengatakan "Paparan tidak dikesan", tetapi menunjukkan skrin biru — klik padanya. Kesan paparan
 4. Pergi ke "Pelbagai paparan" dan klik kotak lungsur. Kemudian, pilih "Cuba sambungkan pula pada VGA." Sambungkan ke VGA
 5. Pilih paparan 2. Di kotak drop-down, pilih "Panjangkan paparan ini." Klik butang "Terapkan". Mesej akan muncul dan berkata, "Simpan tetapan paparan ini?" Klik butang "Simpan perubahan".
Simpan tetapan paparan ini

Sekarang anda sudah bersedia untuk menggunakan paparan sekunder untuk memperluas permukaan desktop anda dengan penyemak imbas Google Chrome dan Chromecast anda.

 1. Buka Google Chrome di desktop anda.

 2. Sebelum anda dapat menyambung ke Chromecast anda dengan mengklik ikon Chromecast di kanan atas penyemak imbas Chrome anda, pertama anda perlu mengklik anak panah kecil di kawasan ikon Chromecast. Dari sana, tatal ke bawah ke "Cast screen / window (eksperimental)." Kemudian, pilih.Klik anak panah pelakon Google
 3. Sebagai "Cast layar / tetingkap", pilih paparan nombor 2, yang baru saja kita memperbodohkan Windows untuk memikirkan yang kita miliki. Sekarang anda seharusnya dapat melihat desktop Windows anda di komputer dan juga skrin TV anda.

Anda kini mempunyai permukaan desktop yang diperluas. Ini membolehkan anda memindahkan tetingkap terbuka, program terbuka, dan aplikasi antara desktop dan layar TV anda.

Panjangkan Desktop Anda Menggunakan Chrome

Dapatkan Penyemak Imbas Chrome

Cara termudah untuk memperluas desktop anda pada Windows dan Mac adalah dengan menggunakan perkhidmatan Chromecast bawaan Chrome. Oleh kerana Google telah membina protokol Cast dan penyemak imbas paling popular di dunia, mudah untuk menggabungkan kedua-duanya untuk membuat paparan tanpa wayar. Untuk menghantar ke Chromecast Google dari komputer, anda perlu memuat turun dan memasang versi penyemak imbas Chrome Google yang terkini. Sokongan Chromecast kini disertakan dalam penyemak imbas Chrome. (Dahulu, anda perlu memuat turun dan memasang pelanjutan berasingan untuk menggunakan Chromecast.)

Setelah penyemak imbas Google Chrome anda dimuat dan dipasang, atau dibuka di PC atau Mac jika anda sudah memilikinya, anda pasti ingin memastikan anda mempunyai versi terkini.

Untuk melakukan ini, klik pada Chrome di sudut kiri atas skrin anda. Kemudian, pilih "Mengenai Chrome." Pada akhir tahun 2018, Chrome sudah sampai ke versi 71. Selagi penyemak imbas Chrome anda terkini, apabila anda memilih "Tentang Chrome", ia akan memberitahu anda bahawa anda menggunakan versi Chrome terkini yang tersedia. Jika tidak, klik pada butang untuk mendapatkan kemas kini apabila diberi pilihan.

Apabila penyemak imbas Google Chrome anda terkini dan siap digunakan, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada butang menu di Chrome, kemudian pilih Cast dari menu dropdown.

 2. Setelah kotak "Cast to" terbuka, pilih anak panah drop-down. Anda akan disajikan dengan dua pilihan: "Cast tab" atau "Cast desktop."

  Chromecast dihantar ke

 3. Pilih "Hantar desktop." Anda akan dikembalikan ke kotak pilihan Chromecast utama.

  Mac Desktop Chromecast

 4. Seterusnya, pilih peranti Chromecast anda. Kami terus memberitahu kami bahawa "Tidak dapat mencerminkan sistem audio" pada masa ini.

  Chromecast tiada audio

 5. Kotak lain muncul di layar, bertanya, "Adakah anda mahu Chrome Media Router berkongsi skrin anda?" Klik pada butang "Ya".

  Media Chromecast

 6. Desktop Mac anda kini harus diperluas ke tempat Chromecast anda dipasang. Mac Desktop diperluas CC

Perlu diingat bahawa suara masih akan dapat didengar di Mac anda, bukan pada paparan lanjutan dan penyusunan suara anda. Untuk mendengar audio di TV anda, gunakan komputer Windows.

Sambungan paparan akan sangat berguna ketika anda mengerjakan sesuatu dari komputer riba atau desktop anda dan ingin menonton, melihat, atau mengerjakan sesuatu yang lain pada paparan yang lebih besar seperti televisyen anda. Apa pun keperluan anda untuk memperluas layar desktop anda - kerja atau kesenangan - ini adalah cara terbaik untuk menggunakan Chromecast untuk keuntungan anda apabila anda memerlukan desktop yang lebih besar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found