Cara Menampal Fungsi Pautan dan Transposisi di Excel

Fungsi pautan dan peralihan dalam Excel saling eksklusif. Ini bermaksud bahawa sel yang dipindahkan tidak akan berfungsi sebagai pautan pada helaian anda. Dengan kata lain, apa-apa perubahan yang anda buat pada sel asal tidak ditunjukkan dalam salinan yang dipindahkan.

Cara Menampal Fungsi Pautan dan Transposisi di Excel

Walau bagaimanapun, projek anda sering memerlukan anda mengubah dan menghubungkan sel / lajur. Jadi adakah cara untuk menggunakan kedua fungsi tersebut? Sudah tentu ada, dan kami akan menunjukkan kepada anda empat kaedah yang berbeza untuk melakukannya.

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa helah ini adalah sebahagian daripada pengetahuan Excel perantaraan, tetapi jika anda mengikuti langkah-langkah ke T, tidak akan ada percubaan dan kesalahan walaupun anda seorang pemula yang lengkap.

Masalah Paste

Untuk tujuan artikel ini, mari kita anggap anda mahu memindahkan lajur ke dalam helaian yang sama. Jadi apa yang anda lakukan? Pilih lajur, tekan Ctrl + C (Cmd + C pada Mac), dan pilih destinasi tampal. Kemudian, klik pilihan Tampal, pilih Tampal Khas, dan tandakan kotak di hadapan Transpose.

Tetapi sebaik sahaja anda mencentang kotak, Paste Link menjadi kelabu. Nasib baik, ada beberapa formula dan trik yang membantu anda mengatasi masalah ini. Mari kita lihat.

TRANSPOSE - Array Formula

Kelebihan utama formula ini ialah anda tidak perlu menyeret dan melepaskan sel secara manual. Walau bagaimanapun, ia datang dengan kelemahan tertentu. Contohnya, ukurannya tidak mudah diubah, yang bermaksud bahawa anda perlu menggunakan formula lagi jika julat sel sumber berubah.

Masalah yang serupa berlaku untuk formula larik lain, dan ini membantu anda menyelesaikan masalah pertukaran pautan dengan cepat.

Langkah 1

Salin sel dan klik pada sel kiri atas di kawasan yang anda mahu tampal sel tersebut. Tekan Ctrl + Alt + V untuk mengakses tetingkap Tampal Khas. Anda juga boleh melakukannya dari bar alat Excel.

Langkah 2

Sebaik sahaja anda mengakses tetingkap, tandakan Format di bawah Tampal, pilih Transpose di bahagian bawah kanan, dan klik OK. Tindakan ini hanya mengubah format, bukan nilai, dan ada dua sebab anda perlu melakukan ini. Pertama, anda akan mengetahui julat sel yang ditransfer. Kedua, anda mengekalkan format sel asal.

Langkah 3

Seluruh kawasan menampal perlu dipilih dan anda boleh melakukannya setelah anda menampal format. Sekarang, taip = TRANSPOSE (‘Julat Asal’) dan tekan Ctrl + Shift + Enter.

Catatan: Penting untuk menekan Enter bersama dengan Ctrl dan Shift. Jika tidak, program ini tidak mengenali perintah dengan betul dan secara automatik menghasilkan tanda kurung.

Pautan dan Transpose - Kaedah Manual

Ya, Excel adalah mengenai automasi dan menggunakan fungsi untuk menjadikan manipulasi sel dan lajur lebih mudah. Walau bagaimanapun, jika anda berurusan dengan julat sel yang agak kecil, pautan manual dan transpos adalah penyelesaian paling cepat. Walaupun begitu, memang ada ruang untuk kesilapan jika anda tidak cukup berhati-hati.

Langkah 1

Pilih sel anda dan salin / tampal menggunakan pilihan Tampal Khas. Kali ini, anda tidak mencentang kotak di hadapan Transpose dan anda meninggalkan pilihan di bawah Tampal sebagai lalai.

Langkah 2

Klik butang Tampal Pautan di kiri bawah dan data anda akan ditampal dalam bentuk pautan.

Langkah 3

Inilah bahagian yang sukar. Anda perlu menyeret secara manual kemudian menjatuhkan sel ke kawasan baru. Pada masa yang sama, anda perlu berhati-hati untuk menukar baris dan lajur.

Formula OFFSET

Ini adalah salah satu alat yang paling kuat untuk menampal sel, memautkan, dan memindahkannya. Walau bagaimanapun, mungkin tidak mudah jika anda baru menggunakan Excel, jadi kami akan berusaha membuat langkah-langkah sejelas mungkin.

Langkah 1

Anda perlu menyediakan nombor di sebelah kiri dan di atas. Contohnya, jika terdapat tiga baris, anda akan menggunakan 0-2, dan jika terdapat dua lajur, anda akan menggunakan 0-1. Kaedahnya ialah jumlah baris dan lajur tolak 1.

Langkah 2

Seterusnya, anda perlu mencari dan menentukan sel asas. Sel ini akan tetap utuh semasa anda menyalin / menampal dan inilah sebabnya anda menggunakan simbol khas untuk sel tersebut. Katakan sel asasnya adalah B2: anda perlu memasukkan tanda dolar untuk membezakan sel ini. Nampaknya seperti ini dalam formula: = OFFSET ($ B $ 2.

Langkah 3

Sekarang, anda perlu menentukan jarak (dalam baris) antara sel asas dan sel sasaran. Nombor ini perlu meningkat semasa anda memindahkan formula ke kanan. Atas sebab ini, tidak boleh ada tanda dolar di hadapan lajur fungsi. Sebaliknya, baris pertama diperbaiki dengan tanda dolar.

Sebagai contoh, jika fungsinya ada di lajur F, fungsi tersebut akan kelihatan seperti ini: = OFFSET ($ B $ 2, F $ 1.

Langkah 4

Seperti baris, lajur juga perlu meningkat setelah anda membuat pautan dan menukar. Anda juga menggunakan tanda dolar untuk memperbaiki satu lajur tetapi membiarkan baris meningkat. Untuk menjelaskannya, lebih baik merujuk kepada contoh yang mungkin kelihatan seperti ini: = OFFSET ($ B $ 2, F $ 1, $ E2).

Cara Excel di Excel

Selain kaedah yang diberikan ada juga alat pihak ketiga yang dapat Anda gunakan untuk menghubungkan dan mengalihkannya. Dan jika kaedah yang diberikan tidak memberikan hasil yang memuaskan, lebih baik menggunakan satu alat tersebut.

Adakah anda pernah menggunakan salah satu aplikasi transpose / link untuk menjalankan operasi ini di Excel? Adakah anda berpuas hati dengan hasilnya? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found