Cara Menyulitkan Pemacu USB pada PC Windows atau Mac

Kemungkinan anda mempunyai pemacu USB yang terpasang pada rantai kunci anda dan anda menggunakannya setiap hari untuk memindahkan data. Untuk kegunaan perniagaan dan peribadi, alat kecil ini adalah salah satu alat paling mudah dan cepat untuk memindahkan fail dari satu tempat ke tempat lain. Tetapi bagaimana mereka selamat?

Cara Menyulitkan Pemacu USB pada PC Windows atau Mac

Sejujurnya, melainkan jika anda menyulitkan pemacu, sesiapa sahaja yang dapat menggunakannya akan dapat membaca data anda. Nasib baik, ada aplikasi yang membolehkan penyulitan cepat dan mudah, tanpa mengira sistem operasi yang anda gunakan. Namun, terdapat tangkapan jika anda menggunakan pemacu pada komputer dan sistem operasi yang berbeza. Oleh itu mari kita lihat apa yang perlu anda lakukan terlebih dahulu.

Pemisahan Pemacu USB

Seperti yang dinyatakan, jika anda cuba menggunakan pemacu pada komputer selain komputer anda, anda mungkin menghadapi masalah keserasian tertentu. Sebagai contoh, anda mungkin tidak dapat menyahsulitkan fail atau membaca / menyalinnya walaupun fail tersebut diekripsi. Inilah sebabnya mengapa yang terbaik adalah membahagi pemacu USB anda dan menyimpan satu partisi untuk data dan yang lain untuk perisian penyahsulitan yang dapat dilaksanakan.

Ini bermaksud anda akan menjalankan aplikasi penyulitan dari pemacu dan menyahsulitkan data di tempat. Dengan itu, satu fail yang boleh dilaksanakan tidak akan berfungsi untuk semua sistem. Oleh itu, jika anda sering berpindah antara Mac dan PC, anda harus mempunyai partisi dan boleh dilaksanakan untuk setiap OS.

menyulitkan USB

Ia memerlukan banyak kerja tambahan dari awal, tetapi anda akan menjimatkan banyak masa dan masalah di jalan. Anda juga akan mengelakkan terjebak dalam pertemuan penting dengan pemanduan yang tidak dapat digunakan.

Aplikasi Penyulitan

Walaupun pengurus enkripsi sederhana melindungi fail pada pemacu USB anda, mereka tidak dapat menyulitkan keseluruhan alat atau partition. Sebaliknya, perisian di bahagian berikut membantu anda melindungi keseluruhan pemacu dan memungkinkan pembahagian dan pemasangan mudah.

ENC DataVault

Salah satu sorotan aplikasi ini ialah ia berjalan di macOS, Windows, dan Ubuntu. Selain itu, anda boleh memindahkan fail dengan mudah dari satu sistem ke sistem lain dengan anggapan nama failnya serasi.

kunci

Perkara hebat mengenai ENC DataVault ialah anda tidak perlu memasang perisian enkripsi pemacu pada semua komputer anda. Proses pembuatan peti besi yang disebut secara automatik meletakkan sistem pengurusan / penyahsulitan pada USB anda. Tetapi kemudian, anda memerlukan versi untuk setiap OS yang anda gunakan.

Bagi enkripsi itu sendiri, perisian ini menggunakan cipher AES 256-bit yang dapat ditingkatkan menjadi 1.024 bit. Anda juga harus tahu bahawa ada versi desktop dan perisian ini tidak percuma. Dengan sedikit bayaran, anda mendapat lesen tanpa had untuk tiga peranti.

BitLocker

Sekiranya anda mempunyai edisi Windows 7 atau 10 Pro atau Enterprise, maka anda akan dapat menggunakan BitLocker. Sebagai program asli untuk OS Windows, ia menyediakan enkripsi cakera penuh untuk pemacu dalaman dan luaran.

persiapan pemacu bitlocker juga

  1. Untuk menyulitkan pemacu anda melalui Bitlocker, masukkan pemacu dan lancarkan PC / My Computer ini.
  2. Sekarang, klik kanan pemacu dan pilih Hidupkan BitLocker.
  3. Seterusnya, klik pada Gunakan kata laluan untuk membuka kunci pemacu.
  4. Kemudian, masukkan kata laluan anda di kotak teks dan sekali lagi untuk mengesahkannya.
  5. Sekarang, simpan kunci pemulihan di lokasi yang selamat di komputer anda. Jangan kehilangannya, anda akan memerlukannya.
  6. Klik pada Seterusnya untuk meneruskan proses penyulitan.
  7. Pilih Enkripsi keseluruhan pemacu pada tetingkap seterusnya dan kemudian klik Seterusnya.
  8. Sekarang, anda boleh memilih Mod serasi untuk digunakan dengan PC Windows 7/8 atau Mod penyulitan baru untuk Windows 10 PC dan kemudian klik Seterusnya lagi.
  9. Aplikasi kini akan menyulitkan peranti, ini mungkin mengambil masa beberapa minit.
  10. Tutup aplikasi apabila selesai, peranti anda kini disulitkan.

Apabila menggunakan kaedah keselamatan, alat ini menawarkan kata laluan dan pengesahan kad pintar. Secara umum, jika anda terlupa kata laluan, gunakan Kunci Pemulihan sebagai pintu belakang untuk mendapatkan kembali akses ke data anda.

DiskCryptor

Halaman Utama DiskCryptor

DiskCryptor mempunyai banyak perkara yang memihak kepadanya. Alat ini benar-benar percuma dan ia menawarkan tiga kaedah penyulitan 256-bit, Serpent, AES, dan Twofish. Tambahan, anda mendapat pilihan untuk mendapatkan perlindungan ganda dengan menggabungkan dua cipher. Dan aplikasi ini juga cekap CPU sehingga anda tidak akan merasakannya di sistem anda.

Walau bagaimanapun, DiskCryptor juga mempunyai had terhad. Seperti BitLocker, ini adalah aplikasi khusus Windows dan tidak ada versi mudah alih. Ini bermakna anda perlu memasang aplikasi pada setiap komputer yang anda gunakan untuk menyahsulitkan pemacu. Di samping itu, UI kelihatan agak bertarikh tetapi tidak mempengaruhi kebolehgunaan aplikasi.

Selain daripada itu, alat ini senang digunakan. Pasangkan pemacu, jalankan aplikasi, pilih pemacu anda dari menu, dan pilih Encrypt. Oleh itu, anda harus memilih kaedah penyulitan, menetapkan kata laluan, dan anda boleh pergi.

SecurStick

Alat penyulitan pemacu USB yang hebat lain adalah SecurStick, ia menyediakan enkripsi berkualiti, cipher AES 256-bit tepat, dan ia tersedia untuk Linux, Windows, dan macOS. Walaupun laman utama rasmi aplikasi ini dalam bahasa Jerman, yang boleh menyukarkan mereka yang tidak menuturkannya, terdapat juga laman web lain untuk memuat turunnya.

Sangat menarik bahawa aplikasi ini menggunakan antara muka berasaskan penyemak imbas. SecurStick menjadikan Zon Selamat pada pemacu anda yang berfungsi seperti peti besi dan hanya memerlukan sebahagian kecil dari memori pemacu. Dengan Zon Aman dihidupkan, pindahkan fail ke pemacu melalui penyemak imbas direktori biasa, dan Simpan Zon berkembang dengan sewajarnya.

Gumpalan pada Data Anda

Hari ini, anda tidak akan mendapat keselamatan digital yang mencukupi. Dan walaupun anda menggunakan pemacu USB untuk memindahkan data yang tidak begitu penting, mengapa semua orang harus mengaksesnya?

Dengan ini, adakah anda pernah menggunakan aplikasi dari senarai ini sebelumnya? Dan jika demikian, bagaimana ia berfungsi untuk anda? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found