Cara Mengaktifkan Pratonton Thumbnail Fail SVG di Windows 10

Sekiranya anda harus menggunakan fail SVG di Windows, anda mungkin kecewa kerana Windows tidak mempunyai sokongan yang betul untuknya. Ini membingungkan kerana fakta bahawa fail SVG telah wujud sejak tahun 2001.

Cara Mengaktifkan Pratonton Thumbnail Fail SVG di Windows 10

Walaupun penonton gambar Windows lalai seperti Windows Photo Viewer tidak dapat membuka fail ini, dan tidak juga dapat mengedit cat, ada penyelesaiannya. Anda boleh memuat turun pelanjutan untuk Windows File Explorer yang akan membantu anda membuat pratonton gambar kecil SVG di atasnya.

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya dan memberi anda lebih banyak petua dan nasihat.

Apakah Imej SVG?

SVG adalah kependekan dari Grafik Vektor Berskala. Dalam istilah yang lebih sederhana, SVG adalah gambar vektor, dan orang yang bekerja sebagai pereka web, ilustrator, pereka grafik, atau jurutera perisian sangat mengenalinya.

Namun, orang yang tidak biasa dengan jenis fail ini mungkin keliru. Gambar vektor berdasarkan kod dan mereka adalah sekumpulan bentuk, teks, dan titik, yang matematik. Anda boleh memindahkannya dan mengubah saiznya dan mereka tidak akan kehilangan ketajaman atau kualiti gambar mereka.

Jenis gambar lain disusun raster dan terdiri daripada piksel dan titik. Ini dapat dilihat dan diedit dengan Windows Photo Viewer and Paint. Malangnya, aplikasi ini tidak dapat berfungsi dengan gambar vektor.

Terdapat banyak aplikasi untuk membuat dan mengedit gambar vektor, seperti SVG-Edit, Vectr, Inkscape, dan Fatpaint. Sekiranya anda hanya mahu melihat lakaran kecil SVG, anda boleh melakukannya menggunakan Windows 10 File Explorer, tetapi anda memerlukan sambungan khusus untuknya.

svg

Persediaan Sambungan Fail SVG di Windows 10

Ekstensi yang akan anda muat turun adalah pelanjutan shell yang berfungsi sebagai alat untuk membantu Windows File Explorer dalam menghasilkan gambar kecil SVG. Anda boleh mencari pelanjutan secara manual di laman web GitHub, atau menggunakan pautan di bawah.

Berikut adalah pautan untuk pengguna Windows 10 32-bit, dan pautan untuk pengguna Windows 64-bit. Jangan risau, kami telah menguji pautan ini dan mereka berfungsi dengan baik dan bebas daripada virus. Penerbit pelanjutan itu bukan syarikat gergasi teknologi yang terkenal, jadi Windows mungkin memberi amaran kepada anda tentang memuat turun kandungan ini.

Ikuti langkah-langkah ini untuk memasang sambungan fail SVG:

  1. Sebaik sahaja anda memuat turun fail yang sesuai untuk versi sistem operasi anda, klik pada fail untuk membukanya. Klik Run, diikuti oleh Yes.
  2. Klik Next untuk meneruskan proses.
  3. Pilih "Saya menerima perjanjian" jika anda bersetuju dengan perjanjian lesen dan teruskan dengan Seterusnya.
  4. Pilih folder pemasangan dengan Browse, atau tinggalkan jalan lalai dan klik Next.
  5. Akhirnya, anda boleh mengklik Pasang dan tunggu prosesnya berakhir. Sebagai peraturan, tidak perlu lama.

Cara Menggunakan Penjelajah Fail Windows 10 Anda untuk Melihat dan Menyusun Fail SVG

Setelah pelanjutan fail SVG dihidupkan dan dijalankan, anda boleh memberikannya putaran. Buka folder di mana anda mempunyai fail SVG menggunakan Windows File Explorer. Pastikan Paparan diatur ke ikon besar atau ekstra besar.

lakaran kecil svg

Anda akan melihat lakaran kecil fail SVG di skrin anda. Dalam lakaran kecil, mesti ada lakaran kecil yang menunjukkan aplikasi yang anda gunakan untuk membuka fail pelanjutan SVG. Perhatikan bahawa anda tidak dapat menggunakan pelanjutan ini untuk mengedit fail SVG pada Windows 10.

Untuk itu, anda memerlukan perisian penyuntingan yang disebutkan sebelumnya. Sebagai alternatif, anda dapat melihat fail dengan pelanjutan SVG menggunakan Internet Explorer, atau penyemak imbas web lain. Sekiranya anda tidak mahukan pelanjutan ini lagi, cukup gunakan Panel Kawalan anda dan nyahpasangnya.

Mengintip

Ingat bahawa sambungan Windows 10 File Explorer ini untuk fail SVG hanya untuk melihat gambar kecil dan menyusun fail. Anda tidak boleh melakukan lebih banyak perkara. Terdapat program khusus yang dapat membantu anda mengedit fail tersebut.

Adakah anda tahu cara lain untuk melihat lakaran kecil SVG pada Windows 10? Perisian apa yang anda gunakan untuk membuat dan mengedit fail SVG? Kongsi petua anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found