Cara Mengedit Fail Host di macOS (Mac OS X)

Fail host Mac anda adalah dokumen teks kecil tetapi penting yang mempunyai kemampuan untuk memetakan nama host ke alamat IP yang ditentukan.

Cara Mengedit Fail Host di macOS (Mac OS X)

Walaupun Internet moden menggunakan pelbagai pelayan DNS awam dan swasta untuk memetakan alamat IP, fail host adalah cara yang berguna untuk mengatasi pelayan DNS tersebut, yang membolehkan anda secara manual mengarahkan alamat laman web ke alamat IP yang diinginkan, atau menyekat akses ke laman web sama sekali dengan menunjukkan alamat IP yang tidak digunakan atau dalaman.

Mari kita lihat bagaimana mengedit fail hos Mac di macOS.

Cara Mengedit Fail Host Mac Anda dengan Edit Teks

Terdapat dua cara utama untuk mengedit fail host di Mac OS X.

Yang pertama adalah dengan menggunakan TextEdit kerana fail host adalah dokumen teks biasa. Namun, anda tidak dapat membuka fail secara langsung kerana berada di kawasan terlindung sistem fail. Sebaliknya, kita perlu menyalin fail ke lokasi yang tidak dilindungi, seperti Desktop, mengeditnya, dan kemudian menyalinnya kembali.

  1. Untuk mencari fail host, buka Finder, yang dapat anda akses dengan mengklik desktop, pencari wajah senyum di kiri bawah layar anda, atau dengan menekan cmd + Bar ruang + Pencari.
  2. Sekarang, pilih Pergi menu lungsur turun.

3. Kemudian, pilih Pergi ke Folder dari menu.

4. Di dalam kotak, masukkan "/ peribadi / dll / hos"Ke dalam kotak dan tekan Kembali.

5. Tetingkap Finder baru akan dibuka dan fail host Mac anda akan dipilih. Klik dan seret keluar dari Pencari tetingkap dan letakkan di desktop anda.

Untuk membukanya, cukup klik dua kali dan ia akan memaparkan kandungan fail di TextEdit (atau editor teks pilihan anda).

Sekat Alamat IP

Secara lalai, fail / etc / host agak mudah. Ini berisi sejumlah baris teks deskriptif yang “dikomentari” dengan tanda pound atau angka (juga disebut pound atau hashtag) (#).

Sebarang baris yang bermula dengan tanda # adalah komen dan tidak dibaca oleh fail / etc / hosts. Untuk setiap baris, teks apa pun selepas tanda paun diabaikan oleh komputer, menjadikannya cara yang baik untuk menambahkan nota dan keterangan ke fail anda. Ia juga mengandungi nilai IP lalai untuk localhost dan broadcasthost. Untuk mengedit fail, anda akan menambahkan baris anda sendiri selepas penyiaran.

Selain menguji migrasi laman web dan web hosting yang baru dikembangkan, alasan lain untuk mengedit fail host adalah untuk menyekat akses ke laman web tertentu.

Dalam contoh kita, kita akan berpura-pura bahawa komputer yang kita gunakan adalah peranti yang ingin kita gunakan secara eksklusif untuk bekerja, tidak membiarkan diri kita terganggu oleh Facebook di mesin kerja kita.

Untuk melakukan ini, ketik alamat IP yang ingin anda tetapkan, diikuti oleh dua tab dan nama host. Dalam kes kami, kami ingin menyekat Facebook jadi kami akan memetakan www.facebook.com ke 0.0.0.0 yang, sebagai alamat IP yang tidak sah, akan mengakibatkan kesalahan.

Sekarang, setiap kali kita cuba pergi ke www.facebook.com dari Mac kita, penyemak imbas Web akan gagal memuatkan halaman, semoga mendorong kita untuk kembali bekerja!

Ubah Jalan Alamat Web

Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan alamat IP dari laman web yang sah dan bukannya 0.0.0.0, yang akan mengakibatkan pengguna yang cuba mengakses Facebook diarahkan ke laman web pilihan anda.

  1. Untuk menentukan alamat IP laman web, anda boleh menggunakan perintah penggalian, yang disertakan standard dengan macOS. Ke menggali laman web melalui Terminal, kami hanya membuka Terminal dan kemudian menjalankan perintah penggalian pada URL, yang kemudian akan mengembalikan alamat IP sebagai output.
  2. Sekarang, taip "$ digali www.techjunkie.com + pendek104.25.27.105

Catatan: Pilihan + pendek menjadikan output hanya untuk maklumat yang kami perlukan, iaitu alamat IP.

3. Perhatikan alamat IP yang dikembalikan dan gunakan dalam pemetaan fail host Mac anda. Sebagai contoh, The New York Times laman web mengembalikan alamat IP 170.149.172.130. Sekiranya kami memetakannya ke Facebook dalam fail host kami, setiap kali seseorang yang menggunakan Mac cuba pergi ke Facebook, mereka akan melihat The New York Times memuatkan sebaliknya.

Catatan: Banyak laman web tidak akan membenarkan anda memetakan nama domain ke alamat IP yang saat ini dipetakan ke laman web, jadi anda akan mendapat ralat keselamatan semasa mencuba.

4. Anda boleh menambahkan seberapa banyak entri ke fail host yang anda inginkan dengan memasukkan pemetaan baru pada setiap baris. Setelah anda membuat perubahan yang dikehendaki pada fail host, simpan di lokasi sekarang di Desktop.

5. Kemudian, seret dan lepaskan fail host dari Desktop anda kembali ke lokasi asalnya di / swasta / dll. Sekiranya anda telah menutup tetingkap Pencari yang menunjuk ke direktori ini, cukup gunakan Pencari> Pergi> Pergi ke Folder arahan, dibincangkan di atas, untuk membukanya semula.

6. Apabila anda meletakkan kembali fail host di lokasi asalnya, macOS akan bertanya kepada anda apa yang perlu dilakukan mengenai fail hos yang tidak diubah yang sudah ada. Pilih Ganti dan kemudian masukkan kata laluan pengguna pentadbiran anda untuk mengesahkan pemindahan.

Dengan fail hos yang telah diubah suai sekarang, aktifkan penyemak imbas Web anda untuk menguji perubahannya.

Lenyapkan Cache DNS Anda

Dalam kebanyakan kes, pemetaan baru akan segera berfungsi, tetapi jika anda tidak melihat tingkah laku yang betul, anda mungkin perlu membuang cache DNS anda, memaksa penyemak imbas membaca dari fail host anda untuk menentukan pemetaan.

  1. Untuk mengosongkan cache DNS di Mac anda, buka Terminal dan gunakan arahan berikut (sudo membolehkan anda menjalankan perintah ini sebagai pentadbir mesin anda):
  2. Sekarang, taip "sudo killall -HUP mDNSResponderDan tekan Kembali. Catatan: Anda perlu memasukkan kata laluan pentadbir anda untuk melaksanakan perintah ini.
  3. Untuk mendapatkan Mac anda membersihkan cache DNS anda, kemudian sahkan bahawa ia telah membersihkan cache anda dengan mengucapkan pengesahan, masukkan dua perintah ini yang dipisahkan oleh titik koma seperti yang ditunjukkan di sini: “sudo killall -HUP mDNSResponder; katakan cache DNS telah dilenyapkan

Mac anda kemudian akan melalui pembesar suara yang mengatakan "DNS cache telah dibersihkan."

Cara Mengedit Fail Host Mac Anda Di Terminal Dengan Nano

Langkah-langkah di bahagian sebelumnya cukup mudah, tetapi jika anda tidak mahu menyalin fail hos, anda boleh mengeditnya terus di Terminal menggunakan Editor Teks Nano UNIX, yang dibina di dalam macOS.

  1. Untuk memulakan, lancarkan Terminal, ketik perintah berikut, dan tekan Return. Seperti semua perintah sudo, anda juga perlu memasukkan kata laluan pentadbir anda untuk melaksanakannya: "sudo nano / peribadi / etc / host
Edit Nano Fail Host

2. Anda sekarang akan melihat fail host dibuka di Nano penyunting atau vim atau penyunting pilihan anda yang lain. Untuk menavigasi dan mengedit fail di Nano, gunakan kekunci anak panah pada papan kekunci anda.

3. Sama seperti yang kami lakukan dengan kaedah TextEdit di atas, kami dapat menambah, mengedit, atau membuang pemetaan nama host sesuka hati. Kerana kami melancarkan Nano menggunakan sudo, setiap perubahan akan disahkan dan disimpan terus ke file host yang asli, tanpa perlu menyalinnya di luar direktori asalnya.

4. Setelah selesai membuat perubahan, tekan Kawalan-X untuk keluar dari editor, Y untuk menyelamatkan, dan Kembali untuk menimpa fail hos yang ada.

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, pastikan untuk membuang cache DNS anda jika anda melihat bahawa pemetaan baru anda tidak berfungsi dengan baik.

Contoh kami menyebut menyekat dan mengalihkan laman web yang mengganggu di persekitaran kerja tetapi anda juga boleh menggunakan langkah-langkah ini untuk menyekat akses ke laman web berbahaya dan, tentu saja, penggunaan lain juga.

Sekiranya anda pernah melakukan kesilapan dan anda tidak pasti bagaimana memperbaikinya, anda sentiasa dapat mengembalikan kandungan fail host lalai dengan menggunakan salah satu kaedah di atas untuk memasukkan maklumat lalai berikut:

##

# Pangkalan Data Host

#

# localhost digunakan untuk mengkonfigurasi antara muka loopback

# semasa sistem boot. Jangan ubah entri ini.

##

127.0.0.1 localhost

255.255.255.255 broadcasthost :: 1 localhost

fe80 :: 1% lo0 localhost

Pemikiran Akhir

Mengetahui bagaimana mengedit fail hos di macOS menawarkan cara mudah untuk mengatasi pelayan DNS dan secara manual mengarahkan alamat laman web ke alamat IP baru atau menyekat akses, dan dengan mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas, anda dapat menyelesaikan tugas ini dengan cepat.

Sekiranya anda pengguna Mac dan menganggap artikel ini berguna, anda mungkin ingin melihat tutorial TechJunkie yang lain, termasuk Cara Mencari Model CPU Tepat Mac Anda dan Cara Mengalir DNS di Mac Mojave.

Apa alasan anda ingin mengedit fail hos Mac anda? Bagaimana ia berjaya? Tolong beritahu kami mengenainya di komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found