Mengapa Echo Dot Saya Berkelip Kuning?

Echo Dot telah menjadi landasan sistem automasi rumah dan pejabat Amazon. Dot adalah peranti kecil yang keren yang berbentuk seperti hoki, dengan beberapa kawalan (yang jarang saya gunakan), pembesar suara yang sangat baik dalam penjelmaan 3.0, dan cincin cahaya berkelip yang merupakan cara utama Dot berkomunikasi dengan pengguna, di bersambung dengan antara muka suara aplikasi Alexa.

Mengapa Echo Dot Saya Berkelip Kuning?

Satu persoalan yang sering muncul adalah mengapa Echo Dot berwarna kuning - atau beberapa kombinasi warna dan corak kilat yang lain. Jadi mengapa Echo Dot anda berkelip kuning?

Makna Warna Cincin Cahaya Echo Dot

Echo Dot berkomunikasi secara lisan melalui Alexa, tetapi ia juga mempunyai kombinasi warna dan corak yang dapat memberi anda petunjuk nonverbal tentang apa yang dilakukan oleh Echo anda. Titik anda dapat menghasilkan cahaya, kilatan atau denyutan yang stabil, cahaya berputar bulat, dan bahkan dapat menyalakan hanya satu bahagian cincin. Setiap kombinasi warna dan corak mempunyai makna tersendiri.

Cara mudah untuk menjaga makna yang berlainan adalah dengan mengingat bahawa lampu biru bermaksud Amazon Echo anda mengendalikan perintah, yang bermaksud mendengarkan perintah, memprosesnya, atau menanggapi satu. Warna hangat, seperti merah dan oren, biasanya menunjukkan beberapa masalah yang menghalang Echo anda berfungsi dengan normal. Semua warna lain, seperti kuning, ungu, dan putih, adalah petunjuk status, yang tidak semestinya baik atau buruk. Mereka hanya memberitahu anda jika Echo anda berada dalam keadaan yang berbeza dari keadaan lalai.

Tiada Lampu

Apabila Echo Amazon anda dipasang dan duduk di rak, meja, atau meja tanpa lampu yang ditunjukkan, ini bermakna ia sedang menunggu perintah anda yang seterusnya. Ini adalah keadaan lalai untuk Echo, jadi anda boleh memberikan perintah yang anda mahu mula menggunakannya.

Cincin Biru Pepejal, Arc Cyan

Cincin biru padat dengan busur sian pegun bermaksud bahawa Echo Amazon anda mendengar permintaan. Ini adalah cara peranti memberi tahu anda bahawa ia mendengar "Hai Alexa" anda dan mengambil maklum balas. Sekiranya anda pernah melihat cincin ini ketika anda tidak berusaha memberi arahan kepada Alexa, seperti yang berlaku semasa anda mengaktifkan peranti secara tidak sengaja, cukup sebut "Nevermind Alexa", dan tunggu cincin itu hilang.

Salah satu perkara yang kemas adalah bahawa busur sian akan menunjuk ke arah yang menurutnya anda bercakap dengannya. Ini adalah kaedah yang baik untuk memeriksa seberapa tepat mikrofon Amazon Echo anda.

Cincin Biru Pepejal, Cincin Sian Berputar

Cincin biru pekat dengan cincin sian berputar bermaksud bahawa Echo Amazon anda memuat dan tidak dalam keadaan di mana ia dapat memproses perintah. Anda akan melihat cincin ini ketika Echo anda dimulakan (setelah anda memasangkannya) dan ketika memproses permintaan terakhir anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sambungan internet yang perlahan, anda mungkin akan melihat Gema anda dalam keadaan ini secara berkala, kerana sambungan yang perlahan dapat menyebabkan permintaan memerlukan waktu lebih lama untuk diproses.

Cincin Biru dan Sian Pulsating

Apabila cincin Echo anda berdenyut antara biru dan sian, ini bermaksud bahawa peranti ini bertindak balas terhadap permintaan anda. Ini berlaku setelah cincin biru dan sian berputar hilang, menunjukkan bahawa Alexa telah memproses permintaan anda dan bersedia untuk bertindak balas. Deringan ini akan muncul ketika Alexa membaca kepada anda dari internet, menanyakan soalan mengenai perintah anda, memainkan muzik, dan sebagainya.

Ork Jingga Berputar mengikut arah Jam

Apabila cincin Amazon Echo anda adalah busur oren yang berputar, ini bermaksud bahawa peranti cuba menghubungkan rangkaian anda. Ini berlaku secara normal dari semasa ke semasa dan mungkin juga sering terjadi sekiranya anda mempunyai sambungan internet yang lemah.

Masalahnya biasanya akan dapat diselesaikan sendiri, dengan andaian bahawa rangkaian WiFi anda dihidupkan dan anda belum mengubah kebenaran / kata laluan penyambungan anda. Satu-satunya masa untuk bimbang tentang busur oren berputar di Amazon Echo anda ialah jika selebihnya peranti anda disambungkan ke rangkaian WiFi anda tetapi Echo anda masih tidak dapat menyambung ke sana.

Echo Dot cuba menyambung ke rangkaian tanpa wayar.

Cincin Merah Pepejal

Cincin merah padat mungkin menakutkan (terutamanya jika anda pernah mengalami cincin kematian Xbox yang berwarna merah). Walau bagaimanapun, maknanya di Amazon Echo hampir sama seperti yang dilihat.

Apabila cincin di Amazon Echo anda berubah menjadi merah padat, ini bermakna anda telah mematikan mikrofon pada peranti. Ini menghalang Gema anda tidak dapat mendengar, memproses, atau menanggapi permintaan anda. Anda boleh menghidupkan dan mematikan mikrofon menggunakan butang di bahagian atas peranti.

Dan ya, ia telah disahkan di bahagian bawah peranti bahawa menekan butang bisu secara fizikal menghalang mikrofon mendapat kuasa. Gema anda tidak dapat mendengarkan anda apabila anda melihat cincin merah, jadi anda boleh menghidupkannya bila-bila masa anda memerlukan sedikit privasi tambahan.

Cincin Kuning Berdenyut

Cincin kuning berdenyut di Amazon Echo anda bermaksud bahawa anda mempunyai pemberitahuan menunggu anda. Aplikasi dan perkhidmatan yang berbeza dapat memberi anda pemberitahuan yang berbeza, jadi anda tidak semestinya tahu dari mana pemberitahuan itu datang sehingga anda memeriksanya.

Untuk memeriksa pemberitahuan di Amazon Echo, anda boleh mengatakan, "Hai Alexa, apa yang saya terlepas?" atau, "Alexa, baca pemberitahuan saya." Setelah anda membaca semua pemberitahuan anda, cincin kuning akan hilang.

Semasa Gema anda dalam mod Jangan Ganggu, cincin kuning tidak akan dapat dilihat, walaupun anda mempunyai pemberitahuan. Namun, anda masih dapat memeriksa pemberitahuan anda dengan perintah di atas jika ada.

Cincin Hijau Berdenyut

Apabila lampu Amazon Echo anda menyala hijau, ini bermakna seseorang memanggil peranti Echo anda (atau nombor telefon yang disambungkan). Anda boleh menjawab panggilan di Echo Amazon anda dengan mengatakan, "Alexa, jawab." Sekiranya anda tidak mahu menjawab panggilan tersebut, anda boleh mengatakan, "Alexa, abaikan."

Green Arc Berputar lawan arah jam

Dengan menggunakan cincin di atas, busur hijau berputar bermaksud bahawa anda melakukan panggilan telefon aktif dengan Amazon Echo anda. Yang ini mesti cukup jelas, kerana anda hanya akan melihatnya semasa anda melakukan panggilan telefon. Walau bagaimanapun, sekiranya anda melihatnya semasa anda tidak melakukan panggilan telefon (sekurang-kurangnya tidak sepengetahuan anda), anda mungkin harus meminta Alexa berhenti.

Arc Putih

Anda menyesuaikan kelantangan pada Echo Dot anda.

Cincin Ungu Pulsing

Ralat berlaku semasa persediaan Dot anda dan anda perlu menyiapkannya semula.

Kilat Ungu Tunggal

Alexa berada dalam mod Jangan Ganggu, dan anda baru sahaja selesai berinteraksi dengan Dot anda.

Arc Putih Berputar

Alexa berada dalam Away Mode.

Echo Dot Berkelip Kuning

Oleh itu, dalam artikel ini, saya akan menerangkan lampu kuning yang berkelip di Echo Dot anda. Apabila Echo Dot anda berkelip kuning, itu bermakna anda mempunyai mesej yang menunggu. Sekiranya anda ingin mengetahui apa itu, tanya sahaja. Anda boleh mengatakan "Alexa, mainkan mesej" atau "Alexa, baca pemberitahuan saya".

Menyiapkan Pemesejan Di Titik Gema

Pemesejan di Echo Dot agak mengecewakan kerana ia mungkin sangat mudah, tetapi sebaliknya, itu agak mudah. Blok besar: anda tidak dapat menggunakan Dot anda dengan orang yang tidak mempunyai Dot mereka sendiri, atau sekurang-kurangnya aplikasi Alexa. (Dan sangat sedikit orang yang menggunakan aplikasi Alexa tanpa titik untuk menggunakannya.) Selain itu, sistem ini sangat mudah. Untuk menyediakan pesanan, anda perlu menggunakan aplikasi Alexa atau Echo Dot anda.

Menggunakan aplikasi:

  1. Pilih Kenalan dan pilih orang yang ingin anda hantar.
  2. Pilih ikon Mesej.
  3. Pilih mikrofon untuk merakam mesej suara atau papan kekunci untuk menaipnya.
  4. Pilih Hantar mesej.

Mesej menggunakan Echo Dot anda:

  1. Katakan, "Alexa, pesan NAMA."
  2. Rakam mesej anda.

Menerima Mesej

Setelah penerima menerima mesej, mereka akan diberitahu oleh aplikasi Alexa mereka atau melihat cincin kuning yang berkelip di Echo Dot mereka. Mereka kemudian dapat membaca dan membalas mesej mereka mengikut keperluan. Anda boleh mendengar mesej menggunakan aplikasi atau Dot. Sekiranya ia adalah mesej suara, maka ia akan dimainkan semula kepada anda. Sekiranya mesej yang ditaip dihantar, Alexa akan menuliskannya untuk anda dan membacanya dengan kuat untuk anda.

Transkripsi nampaknya cukup tepat, dan jelas banyak kerja yang dilakukan dalam fungsi pengecaman pertuturan semula jadi Alexa. Suaranya hampir dapat berbual dan sangat senang dihayati, daripada terdengar seolah-olah anda tiba-tiba mempunyai program teks-ke-ucapan sekolah lama sebagai rakan sebilik. Sejauh yang saya tahu, sistem mesej tidak dapat keluar dari ekosistem Amazon dan hanya dapat digunakan oleh pengguna aplikasi Alexa atau Echo Dot. Selain itu, pesanan cepat, percuma, dan sangat mudah digunakan.

Kami Mempunyai Lebih Banyak Sumber Echo Dot Untuk Anda!

Inilah panduan kami untuk memainkan muzik percuma di Echo Dot anda!

Kami mendapat petunjuk mengenai cara menetapkan semula kilang Echo Dot anda.

Kami dapat menunjukkan kepada anda cara mendengarkan Muzik Apple di Echo Dot anda.

Ingin menggunakan pembesar suara Bluetooth? Inilah cara memasangkan pembesar suara Bluetooth ke Echo Dot anda.

Peminat podcast? Inilah panduan kami untuk menggunakan Titik anda untuk mendengar podcast.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found