Cara Muat turun dan Pasang Fon Google

Satu set fon yang boleh digunakan di semua sistem operasi adalah dari Google dan terdapat beratus-ratus, jika tidak beribu-ribu. Inilah cara memuat turun dan memasang Fon Google. Sama ada anda menggunakan macOS, Windows, atau Linux, tidak perlu membatasi fon anda berkat fungsi Google yang hebat.

Cara Muat turun dan Pasang Fon Google

Sekiranya anda menulis esei, merancang dokumen baru, atau mengembangkan laman web, fon pilihan anda lebih jauh daripada sekadar penampilan. Font membentuk bahagian tipografi, yang merupakan seni bahagian dan sains bahagian. Tipografi dapat mempengaruhi masa di halaman, betapa mudahnya dokumen dibaca, dan bahkan bagaimana kandungan anda akan diterima. Sekiranya anda ingin memberikan sedikit kawalan terhadap cara anda menemui dokumen, anda perlu mempertimbangkan fon anda dengan teliti.

Laman web Font Google adalah repositori besar font hampir universal yang boleh digunakan di semua medium dan sistem. Ini bukan satu-satunya koleksi fon dalam talian, tetapi harus menjadi salah satu yang paling komprehensif. Fon Google terutamanya untuk digunakan dalam reka bentuk laman web tetapi anda juga boleh menggunakannya di komputer jika anda mahu.

Mencari Font Sempurna

Sebelum kita memasang Google Font ke komputer yang berbeza, pertama kita perlu mencari fon dan memuat turunnya. Terdapat kaedah tertentu yang perlu anda gunakan di laman web Google Font untuk memuat turun fon secara tempatan. Oleh kerana fon direka terutamanya untuk digunakan dalam talian, muat turun tempatan bukanlah yang paling intuitif.

Buka laman web Font Google

Navigasi ke laman web Google Font.

Pilih fon yang ingin anda muat turun.

Pilih untuk memuat turun Keluarga (semua gaya dalam fon itu), atau hanya memilih satu gaya (huruf miring, Berani, atau biasa) dalam keluarga itu.

Pilih ‘Muat turun Keluarga’

Sekiranya anda ingin memasang banyak fon, anda boleh menggunakan Langkah 3 untuk menambahkan banyak pilihan anda dan memuat turun semuanya sekaligus. Ingatlah untuk tidak memuat turun dan memasang terlalu banyak sekaligus kecuali jika anda menggunakan pengurus fon kerana ia dapat melambatkan komputer anda!

Cara memasang Fon Google di Windows 10

Memasang Google Font di Windows 10 sangat mudah. Yang perlu anda lakukan ialah memuat turun, membuka zip dan memasang. Berhati-hatilah semasa memuat turun fon kerana pemasangan terlalu banyak boleh menyebabkan komputer anda berjalan perlahan. Sekiranya anda mendapati aplikasi anda mulai tergagap atau halaman web mengambil masa untuk dimuat, pertimbangkan untuk membuang beberapa yang telah anda pasang tetapi tidak mungkin digunakan.

Untuk memasang Google Font pada Windows 10:

 1. Muat turun fail fon ke komputer anda.
 2. Nyahzip fail tersebut di mana sahaja anda mahu.
 3. Cari fail, klik kanan, dan pilih Pasang.

Terdapat tiga jenis fail fon yang dapat Anda gunakan dengan Windows, TrueType (.ttf), OpenType (.otf), dan PostScript (.ps). Klik kanan fail yang sesuai untuk memasangnya.

Cara memasang Font Google di Mac OS

Mac OS cenderung melekat pada beberapa fon tetapi boleh menggunakan pelbagai jenis fon seperti Windows. Prosesnya juga serupa. Mac menyokong fail TrueType ‘.ttf’ dan OpenType ‘.otf’.

 1. Muat turun fail fon ke Mac anda.
 2. Buka zip fail fon di suatu tempat.
 3. Klik dua kali fail .ttf atau .otf untuk membuka Font Book.
 4. Pratonton fon untuk memastikannya muncul seperti yang anda mahukan.
 5. Pilih Pasang dalam Buku Font.

Font Book adalah aplikasi baru yang membolehkan anda menguruskan semua fon di Mac anda. Anda boleh mengalih keluar dan menambahkan sehingga setelah selesai menggunakan fon baru anda, atau tidak menyukainya, anda boleh mengeluarkannya dari dalam Buku Font.

Cara memasang Fon Google di Linux

Saya menggunakan Ubuntu Linux jadi ini akan menerangkan cara memasang Google Font dengan Ubuntu. Lakukan penyesuaian yang diperlukan mengikut kesesuaian anda. Saya menggunakan aplikasi Type Catcher kerana ia sangat digalakkan.

Buka terminal dan kemudian:

 1. Ketik ‘sudo apt-get install typecatcher’ untuk memuat turun versi terbaru Type Catcher.
 2. Lancarkan Jenis Penangkap.
 3. Navigasi Google Font di bahagian kiri dan cari yang anda mahu gunakan. Ia akan melihat pratonton di bahagian tengah sehingga anda dapat melihatnya dengan lebih terperinci. Tukar ukuran jenis di bahagian atas jika anda perlu.
 4. Pilih Pasang di bahagian atas Type Catcher untuk memasang fon pilihan anda.

Type Catcher juga dapat mencopot pemasangan fon jika anda ingin mengekalkan OS yang kemas. Cukup muatkan dan pilih fon yang ingin anda alih keluar dan tekan Uninstall.

Gunakan pengurus fon untuk menjadikan hidup lebih mudah

Pengurus fon adalah aplikasi yang direka untuk menjaga perpustakaan font dengan rapi dan membolehkan anda memilih fon dengan cepat. Mula-mula digunakan untuk reka bentuk grafik dan pengembangan web, mereka segera mendapat sokongan dari banyak pengguna komputer. Muatkannya, pilih fon, dan pergi. Apabila anda ingin mengubahnya, pilih fon yang berbeza dan anda berwarna emas.

FontBase digunakan secara meluas kerana antara muka yang mesra pengguna. Ada orang lain di luar sana yang sama baiknya sehingga mencari dan memilih yang sesuai dengan keperluan anda. Ia juga berfungsi pada Windows, Mac, dan Linux.

Pengurus fon mengambil banyak pekerjaan daripada tipografi. Mereka memuat turun fon terkini, terus diperbarui, dan dapat mengaktifkan fon untuk anda dengan cepat. Anda boleh bereksperimen dengan sebilangan fon tanpa perlu melakukan banyak muat turun dan pemasangan. Ia berfungsi dengan Google Font juga sebabnya saya menyebutnya di sini.

Tipografi adalah subjek yang besar dan penting bagi sesiapa sahaja yang menghasilkan kandungan untuk dimakan sama ada dalam talian atau luar. Pemilihan fon adalah bahagian integral dari tipografi dan itulah sebabnya usaha wajar perlu diterapkan pada pemilihan tersebut. Fon Google mungkin terutamanya untuk kerja dalam talian tetapi anda juga boleh menggunakannya dalam kandungan luar talian. Sekarang anda tahu cara memasang dan menggunakannya apa sahaja sistem operasi yang anda gunakan.

Ada fon kegemaran? Gunakan perkara selain Google Font? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found