Cara Menghilangkan atau Menyerang Teks dalam Pertentangan

Discord telah menjadi pelayan sembang dalam talian yang terkemuka di dunia, yang membolehkan pemain, ahli perniagaan, kumpulan sosial, dan koleksi kumpulan orang lain untuk melakukan sembang suara dan teks dalam talian. Discord berfungsi pada model pelayan, di mana setiap kumpulan dapat memiliki dunia kecilnya sendiri dengan peraturan yang unik, bot untuk menambah rasa, komuniti ahli, dan banyak lagi.

Cara Menghilangkan atau Menyerang Teks dalam Pertentangan

Walaupun perkhidmatan ini sangat berorientasi pada komunikasi suara untuk membolehkan pemain menyelaraskan permainan mereka dalam talian, bahagian sembang perkhidmatan ini juga kaya dan lengkap. Hasilnya, Discord telah menjadi platform yang sangat popular untuk pelbagai komuniti di luar permainan.

Namun, kerana Discord menawarkan pelbagai ciri dan kemampuan, memerlukan sedikit masa untuk mengetahui selok-belok penggunaan platform. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan format ke sembang teks anda menggunakan sokongan Discord untuk sistem pemformatan Markdown Text.

Memahami Teks Markdown

Discord menggunakan sistem pemformatan "Teks Markdown", bahasa markup yang menggunakan teks biasa untuk pemformatan. Pada dasarnya, ia mengubah apa yang anda tulis dalam teks biasa menjadi HTML yang kemudian diberikan dalam penyemak imbas.

Ini membolehkan pengguna hanya menaip teks biasa ditambah kod pemformatan (yang tidak rumit atau panjang) sehingga menghasilkan pelbagai kesan visual dengan sedikit usaha untuk orang yang menaip mesej. Ini termasuk kemampuan untuk menjadikan teks tebal, digarisbawahi, dan kesan serupa yang lain.

Markdown ditulis dalam Perl, bahasa pengaturcaraan dalam talian yang sangat popular. Idea asas Markdown adalah bahawa lebih mudah digunakan daripada HTML sambil menghasilkan kesan visual yang sama, dan tanpa harus berurusan dengan tag pembuka dan penutup.

Terdapat sebilangan besar pilihan Markdown dan kami akan mengetengahkan setiap perkara asas yang boleh anda lakukan dengan alat teks berguna ini. Prinsip asas di sebalik semua kod pemformatan ini adalah mudah: anda meletakkan watak atau watak khas sebelum dan selepas teks yang ingin anda ubah. Meletakkannya sebelum menghidupkan kesannya, dan meletakkannya selepas mematikan kesannya. Anda menaip kod secara langsung ke tetingkap sembang Discord, dan output yang dilihat oleh orang lain (dan anda) di tetingkap sembang adalah teks yang diubah.

Laman web popular lain, seperti Reddit, juga menggunakan Markdown untuk membolehkan pengguna menyesuaikan teks mereka dengan mudah tanpa perlu tahu menulis HTML apa pun.

Dengan adanya buku asas cepat, mari kita lihat bagaimana anda boleh menggunakan Markdown untuk membuat beberapa kesan teks biasa di Discord.

Cara Menggunakan Markdowns

Untuk menggunakan penurunan nilai dengan betul, penting untuk memahami bahawa anda mesti meletakkan watak di depan dan di belakang teks. Contohnya: jika anda ingin membuat markdown, anda perlu menggunakan jumlah kunci yang tepat agar ini dapat berfungsi. Sekiranya anda tidak mengikuti protokol yang diterima, anda akan mendapat sesuatu seperti ini:

Sekiranya anda pengguna baru, gambar di atas tidak masuk akal dan sebenarnya, ia sama sekali tidak kelihatan seperti itu. Teruskan membaca untuk melihat bagaimana penurunan harga yang berjaya di Discord.

Membuat Teks Strikethrough

Untuk mencoret, anda menggunakan watak tilde berganda ‘~’. (Tilde terletak di sebelah kiri kekunci ‘1’ pada kebanyakan papan kekunci).

Contoh:

Membuat Teks Berani

Menambah dua tanda bintang ‘**’ sebelum dan selepas teks memasukkannya berani. Contoh:

Membuat Teks Bercetak

Untuk huruf miring, anda menambah satu tanda bintang ke setiap sisi teks yang anda mahukan mencetak miring. Contoh:

Membuat Teks Bergaris

Untuk menggarisbawahi, anda menambah dua watak garis bawah ‘_’. Contoh:

Menggabungkan Kesan Teks

Anda juga boleh menggabungkan kesan hanya dengan menggabungkan kod. Tiga bintang akan dibuat berani, dicetak miringteks. Contoh:

Anda boleh benar-benar terlibat (dan bodoh) dengan menggabungkan banyak kod. Markup tidak peduli. Markup tidak menilai. Markup hanya memberikan apa yang anda katakan untuk diberikan. Contoh:

Memasukkan Tag Spoiler

Amaran spoiler: mereka berjaya mengurungkan "Snap" di Avengers: Endgame. Sekiranya anda marah kepada saya kerana memberitahu anda, anda perlu mengatasinya; filem itu keluar beberapa bulan yang lalu. Tetapi jika ini adalah lusa, dan anda ingin mengatakannya di Discord, anda harus menapisnya untuk mengelakkan merosakkan filem untuk semua pengguna di saluran Discord anda.

Untuk menaip mesej ini sambil memberi orang pilihan untuk TIDAK melihatnya, anda boleh menggunakan spoiler tag. Menambah dua watak paip '|' memberitahu Discord untuk menyembunyikan teks di antara paip berganda. Contoh:

Perhatikan bagaimana dalam teks yang dipaparkan, spoiler tersebut dihitamkan? Sekiranya pengguna mengklik di kawasan hitam, rahsia akan terbongkar. Dengan cara ini, anda boleh menaip spoiler apa sahaja yang anda mahukan, dan hanya mereka yang ingin membacanya sahaja. Pada ketika itu, jika mereka akhirnya merosakkan sesuatu untuk diri mereka sendiri, itu adalah kesalahan mereka sendiri.

(Sekali lagi, sudah berbulan-bulan. Selesaikan. Vader juga ayah kandung Luke, dan Bruce Wayne adalah Batman. Baiklah, semua orang tahu yang terakhir).

Catatan* bagi mereka yang tidak dikenali, bar berada pada kekunci garis miring terbalik pada kebanyakan papan kekunci. Tekan Shift + untuk mendapatkan "|."

Memasukkan Garis Kosong

Sekiranya anda menaip mesej yang panjang (seperti komen yang marah tentang bagaimana keadaannya tidak sesuai dan salah untuk mendedahkan bahawa Black Widow mati di Endgame) dan anda mahu memecahnya menjadi perenggan, anda boleh menggunakan Shift + Enter untuk membuat baris kosong di mana sahaja dalam komen anda. (Perhatikan bahawa Shift + Enter tidak muncul di tetingkap teks mentah, ia melakukan perkara yang sama di sana seperti di tetingkap output.)

Contoh:

Menggunakan Blok Kod

Walaupun Markup tidak mempunyai ciri yang dirancang khusus untuk membolehkan anda mengutip pengguna lain, ada penyelesaian separa menggunakan fitur Block Block. Ciri Block Code membolehkan anda menonjolkan kod dalam teks. Walaupun ini bukan petikan dalam arti harfiah, ia membolehkan anda membuat teks yang menonjol secara visual (kerana fonnya berbeza).

Anda boleh membuat blok kod satu baris dengan menerapkan watak '' '' aksen kubur, yang terdapat di sebelah kiri 1 pada kebanyakan papan kekunci. Membungkus teks dalam watak kubur akan menyebabkannya kelihatan berbeza dalam teks sembang.

Contoh:

Anda juga boleh membuat blok kod berbilang baris dengan meletakkan tiga aksen serius pada awal dan akhir teks.

Sebagai contoh:

Soalan Lazim

Beberapa fungsi Discord boleh menjadi sukar bagi pengguna baru. Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat yang lebih berguna mengenai Discord.

Bolehkah anda membaca teks yang telah anda hantar?

Ya. Sekiranya anda mengarahkan kursor ke atas teks, anda akan melihat ikon pin yang bertuliskan 'Edit.' Klik pilihan itu dan tambahkan u0022 ~~ u0022 anda sebelum dan sesudah teks. Tekan pilihan ‘Simpan’ kecil tepat di bawah teks dan teks anda akan mempunyai garis melaluinya.

Bolehkah saya membalas mesej orang lain?

Tidak. Walaupun sebagai pemilik pelayan, pilihan untuk mengedit mesej seseorang tidak tersedia. Sekiranya anda tidak menyukai mesej, anda boleh memasukkan reaksi emoji atau anda boleh memadam mesej dengan mengklik tiga titik menegak di sebelahnya.

Pemikiran Akhir

Dengan mempelajari cara menggunakan Markdown, anda dapat membuat sejumlah kesan teks berguna yang berbeza semasa menaip Discord. Dan, untungnya, Markdown sangat mudah dipelajari.

Walaupun Markup hebat, tidak semestinya berkuasa, dan ada banyak perkara yang tidak dapat anda lakukan. Walau bagaimanapun, ini semestinya memberi anda keupayaan untuk mencerahkan perbincangan teks anda sedikit. Ada cadangan lain untuk menggunakan Markup in Discord? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found