Cara Membuat Saluran Dibaca Hanya Tidak Setuju

Discord adalah salah satu perkhidmatan sembang teks dan suara yang paling popular di dunia dengan alasan yang baik: ia dipenuhi dengan pelbagai ciri unik dan hebat. Tetapi memerlukan sedikit masa untuk pengguna baru belajar bagaimana menggunakan semua ciri luar biasa Discord.

Sebagai contoh, pernah terfikir bagaimana saluran Discord menunjukkan banyak maklumat tetapi tidak membenarkan anda memberi komen atau bercakap semasa berada di dalamnya?

Saluran tertentu ini adalah saluran baca sahaja yang sesuai untuk menggabungkan maklumat seperti peraturan asas pelayan, kumpulan, dan maklumat penyerbuan ketika itu berkaitan dengan permainan, acara masa depan, dan banyak perkara lain. Ini sering digunakan untuk saluran yang diizinkan pengguna baru untuk membiasakan diri dengan apa yang dimaksudkan oleh pelayan perselisihan sebelum penerimaan pengguna ke dalam kumpulan eksklusif.

"Bagus sekali. Bagaimana saya boleh membuat ini berlaku di pelayan Discord saya? "

Ini mungkin salah satu ciri yang lebih mudah digunakan dalam Discord dan lebih kepada perkara yang tidak anda lakukan daripada apa yang sebenarnya anda perlu lakukan. Walaupun adil, sesederhana itu, ia mempunyai beberapa langkah lagi daripada yang anda bayangkan.

Di bawah ini, saya akan memberi anda semua arahan yang anda perlukan untuk menyiapkan saluran gaya "Pengumuman" yang hanya dapat dibaca di pelayan Discord anda.

Menyiapkan Saluran Hanya Baca Tidak Selaras

Sebelum kita bermula, anda pasti harus berada di dalam pelayan Discord anda sendiri atau diberi kebenaran untuk membuat peranan dan saluran baru di pelayan Discord yang lain. Sekiranya itu diselesaikan, kita dapat mulai dengan membuat peranan baru.

Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke menu tetapan pelayan dengan mengklik kanan pada nama pelayan untuk membuka menu drop-down, dan kemudian pilih Tetapan Pelayan dan Peranan.

 2. Setelah tetingkap dibuka, klik ‘+'Dijumpai di sebelah kanan Peranan tingkap.

 3. Ini akan membuka kotak teks di mana anda boleh menaip nama peranan. Anda boleh menamakannya apa sahaja yang anda mahukan tetapi untuk tutorial ini, saya akan menggunakan 'Announce Admin'. Pilih warna peranan (kemenangan merah jambu) dan kemudian klik pada Simpan Perubahan butang.

 4. Sekarang anda perlu menetapkan peranan ‘Umumkan Pentadbir’ baru kepada anggota yang sesuai yang ingin anda berikan dengan mengklik tab “Anggota” di bar sisi kanan (serupa dengan tempat anda menemui tab “Peranan”).

 5. Klik ‘+’ di sebelah kanan ahli yang dipilih dan pilih peranan baru dari pilihan yang disediakan.

 6. Sebaik sahaja anda memilih semua ahli yang dilantik untuk berperanan sebagai ‘Announce Admin’, anda harus membuat saluran baru. Di bawah tempat saluran anda berada, klik kanan kawasan terbuka dan pilih Buat SaluranDari pilihan di dalam tetingkap dialog.

 7. Seterusnya, buat nama untuk saluran baca sahaja anda. Mengikut tema semasa kami, saya akan menamakan saluran ini sebagai 'pengumuman'. Setelah nama diputuskan dan diisi, klik Buat Saluran butang. (pastikan #teks saluran pilihan diklik.)

 8. Untuk mengehadkan saluran ke saluran hanya-baca (serta izin hanya untuk mereka yang mempunyai peranan ‘Umumkan Pentadbir’ yang baru), anda perlu menetapkan kebenaran saluran. Anda boleh mengaksesnya dengan mengklik pada Cog ikon yang terletak di sebelah kanan saluran yang menjadi tumpuan anda.

 9. Setelah berada di menu Edit Saluran, klik tab "Kebenaran". Ini akan membuka Kebenaran Am tetingkap di mana anda akan dapat mengaktifkan atau mematikan kebenaran khusus yang disesuaikan dengan peranan individu.

 10. Teruskan dan klik pada ikon ‘+’ yang hebat yang kami gemari. Ia boleh didapati di sebelah kanan Peranan / Ahli. Cari dan pilih peranan baru yang ingin anda ubah.

 11. Dengan @everyonPeranan yang dipilih dan disorot, tatal ke bawah dan tolak kebenaran "Kirim Mesej" dengan memilih warna merah X. Kemudian klik pada Simpan Perubahan butang yang muncul.

 12. Selanjutnya, pilih dan sorot peranan baru yang Anda buat, dan tatal ke bawah untuk menerima izin "Kirim Mesej" dengan memilih tanda semak hijau. Kemudian klik pada Simpan Perubahan butang yang muncul.

Ini sekarang hanya membolehkan mereka yang kini memegang peranan ‘Mengumumkan Pentadbir’ (atau apa sahaja yang anda namakan milik anda) untuk menghantar mesej dalam saluran.

Ini amat berguna untuk pentadbir lain yang anda anggap cukup layak untuk mengatur dan mengikuti pengumuman masa depan apabila anda tidak dapat, atau hanya tidak mahu melakukannya sendiri. Semua orang di dalam saluran ini diberi kebenaran untuk membaca sahaja.

Bagaimana jika saya mahu menyekat mesej?

Sekiranya anda mahu pengguna dapat menghantar mesej tetapi tidak mahu pemula mengirim spam pada sembang anda, anda boleh menggunakan ciri ‘Mod perlahan’ dalam tetapan Pelayan. Pergi ke tab ‘Ikhtisar’ pelayan dan gerakkan gelangsar antara lima saat hingga enam jam. Pengguna terbaru hanya akan mempunyai pilihan untuk menghantar mesej setiap lima saat atau apa sahaja yang anda tetapkan.

Bolehkah saya membuka saluran untuk mesej lagi?

Sudah tentu, ikuti arahan yang sama seperti di atas tetapi klik tanda semak hijau daripada tanda X yang berwarna merah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found