Cara Melumpuhkan Xbox DVR

Microsoft terkenal dengan pemasaran silang dan menggabungkan perkhidmatan mereka bersama. Ini adalah langkah pintar dan biasanya, ia masuk akal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bahagian integrasi sistem mereka yang tidak membantu. Sebaliknya, mereka berpotensi membahayakan pengguna mereka.

Cara Melumpuhkan DVR Xbox

Pengguna Windows 10 telah merungut sebentar bahawa mereka melihat penurunan prestasi tanpa alasan yang jelas. Kerosakan dalam permainan dan kehilangan bingkai ini sering berlaku kerana perkhidmatan rakaman bersepadu Windows.

Perkhidmatan ini disebut Game Bar, dan ia memiliki fitur tambahan yang menggunakan banyak RAM dan CPU anda.

Cara Melumpuhkan Bar Permainan

Anda mungkin keliru kerana tajuk artikel ini menyebutkan Xbox DVR. Sebenarnya, Game Bar dan Xbox DVR saling berkaitan. Anda akan mendapat penjelasan yang lebih jelas mengenai semua ciri ini dan panduan terperinci untuk mematikannya.

Game Bar adalah ciri yang menarik untuk merakam permainan anda dengan cepat semasa dalam perjalanan. Namun, apabila anda tidak perlu merakam apa-apa, itu hanya menghabiskan sumber sistem anda. Inilah cara anda boleh mematikannya sepenuhnya pada komputer Windows 10:

 1. Klik butang Mula, atau tekan kekunci Windows pada papan kekunci anda.
 2. Pilih Tetapan, yang merupakan ikon kedua di kiri bawah, tepat di atas butang Kuasa.

  menu permulaan tingkap

 3. Pada skrin Tetapan Windows, klik pada menu Permainan.

  tetapan tingkap

 4. Anda akan langsung masuk ke layar Game Bar. Ini adalah pilihan pertama di bawah tab Permainan di sebelah kiri tetingkap. Gerakkan slaid di bawah Rakam klip permainan, tangkapan skrin dan penyiaran untuk mematikan pilihan ini.

  bar permainan

Cara Melumpuhkan Xbox DVR

Game DVR atau Xbox DVR adalah perkara seterusnya yang memerlukan penyahaktifan. Ciri ini berjalan di latar belakang, merakam permainan anda di mana sahaja. Anda boleh menggunakannya untuk merakam sekejap gerakan terbaik anda, seperti permainan, multi-kill, atau kemenangan perlumbaan yang menakjubkan.

Kedengarannya hebat, tetapi pada hakikatnya, kebanyakan anda tidak akan memerlukannya dan ini akan melancarkan sumber berharga. Inilah cara untuk mematikan Xbox DVR:

 1. Sekali lagi, klik butang Mula atau ketik kekunci Windows pada papan kekunci untuk memunculkan menu Mula.
 2. Klik pada butang Tetapan dan pilih bahagian Permainan.
 3. Sekali lagi, tetingkap bar Permainan akan terbuka.

  menangkap

 4. Klik pada tab Tangkap, tepat di bawah bar Permainan, di sebelah kiri tetingkap.
 5. Di bawah tab rakaman Latar Belakang, klik gelangsar di bawah Rekod di tajuk latar untuk mematikannya.

Cara Melumpuhkan Pemantauan Permainan Xbox

Malangnya, terdapat satu lagi proses latar yang harus anda tutup. Walau bagaimanapun, ini tidak semudah dua ciri sebelumnya. Ciri Pemantauan Permainan Xbox memantau permainan anda di latar belakang.

Ini adalah perkara yang sangat buruk bagi prestasi PC anda kerana menyebabkan penurunan prestasi yang ketara dan mengganggu aplikasi pihak ketiga lain seperti pelanggan Blizzard dan Steam. Anda perlu menggunakan Sistem Pendaftaran untuk mematikannya, jadi adalah idea bijak untuk membuat sandaran fail pendaftaran.

Lakukan perkara berikut untuk mematikan Pemantauan Permainan Xbox:

 1. Pegang butang Windows dan butang R pada papan kekunci anda secara serentak. Ini akan memunculkan tetingkap Run.
 2. Ketik regedit dan sahkan dengan Enter.

  regedit

 3. Klik dua kali pada folder HKEY_LOCAL_MACHINE di sebelah kiri.
 4. Buka folder Sistem.
 5. Klik dua kali pada CurrentControlSet.
 6. Klik dua kali pada Perkhidmatan.
 7. Pilih xbgm.
 8. Cari Mula REG_DWORD dan klik kanan padanya.
 9. Pilih Ubah suai.
 10. Tukar nilainya dari 3 hingga 4.
 11. Sahkan perubahan dengan OK.

Ini akan mematikan Pemantauan Permainan Xbox. Sekiranya anda mahu menghidupkannya kembali, gunakan langkah yang sama, tetapi ubah nilainya dari 4 kembali ke 3.

Rakaman Ditamatkan

Ini adalah langkah tepat yang perlu anda lakukan untuk mematikan Game Bar, Xbox DVR dan Xbox Game Monitoring. Secara teori, semuanya adalah ciri hebat. Namun, dalam praktiknya, mereka dapat menyumbat PC anda dan menghalang prestasi dalam permainan.

Adakah anda menghidupkan atau mematikan Xbox DVR pada sistem anda? Bagaimana dengan Game Bar dan Xbox Game Monitoring? Beritahu kami dalam komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found