Cara Melumpuhkan Trackpad pada MacBook ketika Menggunakan Tetikus

Sekiranya anda menggunakan MacBook sebagai pengganti desktop, trackpad boleh menjadi melelahkan untuk digunakan, bergantung pada jenis papan kekunci anda dan bagaimana MacBook duduk di meja anda. Tetapi bagi kebanyakan orang, keinginan untuk menggunakan tetikus disebabkan oleh kerosakan pad pad jejak. Dalam senario apa pun, pad jejak mudah digunakan semasa anda dalam perjalanan, tetapi gunakannya di rumah, dan tetikus akan segera membuktikan nilainya. Anda boleh menetapkan macOS 11 Big Sur untuk mematikan trackpad MacBook ketika menggunakan tetikus secara automatik. Ini caranya.

Cara Melumpuhkan Trackpad pada MacBook ketika Menggunakan Tetikus

Anda hanya perlu melakukan ini sekali kerana kita mengkonfigurasi Mac OS 11 untuk menonaktifkan trackpad setiap kali ia mengesan tetikus. Setelah ditetapkan, penyesuaian automatik berfungsi sama untuk tikus berwayar dan tanpa wayar. Artikel ini juga menunjukkan cara membalikkannya, sekiranya anda lebih suka bekerja dengan cara itu.

Matikan MacBook Trackpad semasa Menggunakan Tetikus

Sehingga sesuatu yang lebih baik muncul, tetikus adalah kaedah terbaik untuk mengawal mana-mana komputer dalam jangka masa panjang. Luangkan beberapa jam di MacBook anda, dan trackpad boleh menjadi sangat meletihkan untuk digunakan. Sebilangan besar masa, tetikus Apple yang baik selesa untuk jangka masa yang lebih lama.

Untuk melumpuhkan pad jejak MacBook ketika menggunakan tetikus, ikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Pilih "Logo Apple" (Menu Utama) di kiri atas dan kemudian klik "Keutamaan Sistem."

 2. Pilih "Kebolehcapaian."

 3. Klik pada "Kawalan Penunjuk" item menu di sebelah kiri.

 4. Tandakan kotak di sebelah "Abaikan pad jejak bawaan ketika tetikus tetikus atau wayarles hadir."

Sekarang, apabila anda menyambungkan tetikus ke MacBook anda, macOS 11 akan mematikan pad jejak secara automatik sehingga anda mengeluarkan tetikus. Mengapa tetapan ini tidak berada di bawah tetikus atau pad jejak tetap tidak diketahui, tetapi prosedur yang diperlukan masih menyelesaikan tugas.

Balikkan Pad MacBook Trackpad

Sejak ‘Natural Scrolling’ diperkenalkan pada zaman ‘Mountain Lion,’ pengguna Mac terpaksa membalikkan trackpad. Ada yang menggunakan Apple dan Windows. Membiarkan Pengguliran Semula jadi diaktifkan bermaksud anda harus menukar OS di otak anda dan menatal ke arah yang berbeza. Pengguna yang hanya menggunakan Apple mungkin tidak mempunyai masalah, tetapi teknologi IT dan pengguna yang kerap.

Nasib baik, anda boleh membalikkan tetapan Mac, jadi ia berfungsi seperti Windows dan Linux. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Pilih "Logo Apple" (Menu Utama) di kiri atas dan kemudian "Keutamaan Sistem."

 2. Klik pada "Pad jejak."

 3. Pilih "Tatal & Zum" tab, kemudian hapus centang kotak di sebelah "Arah tatal: Semula jadi" di bahagian atas tingkap.

Sekarang, apabila anda menatal ke bawah pada trackpad, skrin akan menatal ke atas. Tatal ke atas pad, dan skrin bergulir ke bawah. Daripada meluncur ke atas dan ke bawah berdasarkan kedudukan halaman, anda menggeser halaman berdasarkan bar tatal. Dengan kata lain, anda menggerakkan skrin berdasarkan slaid tatal, bukan kedudukan halaman. Pembalikan ini mencerminkan pergerakan Windows dan Linux untuk membantu mengurangkan kekeliruan antara sistem operasi. Tatal ke atas; gelangsar bergerak ke atas. Tatal ke bawah; gelangsar bergerak ke bawah.

Dayakan Kekunci Tetikus

Satu lagi ciri macOS dipanggil Kekunci Tetikus. Keupayaan untuk menggerakkan kursor anda dengan pad angka atau papan kekunci tanpa menggunakan pad jejak. Fungsi ini adalah pilihan sandaran yang bagus jika anda tidak dapat menggunakan pad jejak anda.

 1. Pilih "Logo Apple" (Menu Utama) di kiri atas dan kemudian "Keutamaan Sistem."

 2. Pilih "Kebolehcapaian."
 3. Klik pada "Kawalan Penunjuk."
 4. Klik pada "Metod Kawalan Alternatif" tab, kemudian klik kotak di bahagian atas berlabel "Dayakan Kekunci Tetikus."
 5. Pilihan: Anda boleh mengklik "Pilihan" butang di sebelah "Aktifkan Kekunci Tetikus" untuk mengurus fitur dan menyesuaikannya untuk memenuhi keperluan anda.
 6. Pilihan: Semasa menyelesaikan "Langkah 5" di atas, papan kekunci anda mungkin atau tidak berfungsi untuk teks. Untuk mematikan fungsi dengan cepat, tekan "Pilihan + Perintah + F5" pada papan kekunci. Anda akan mendapat skrin di mana anda boleh menyahklik "Kekunci Tetikus."

Sekiranya anda perlu melumpuhkan pad jejak MacBook, anda sekarang tahu apa yang harus dilakukan. Ada petua atau trik pad jejak lain yang harus kita ketahui?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found