Cara Menghapus Mata di ClassDojo

Sekolah bukan sahaja mempelajari banyak fakta - membina watak dan memperbaiki tingkah laku anak-anak adalah tugas yang sama pentingnya. Itulah tujuan sistem pengurusan tingkah laku dalam talian ClassDojo: untuk menghubungkan guru, pelajar, dan ibu bapa agar mereka dapat mencapai matlamat ini bersama-sama.

Cara Menghapus Mata di ClassDojo

Sistem percuma ini akan mengukuhkan komunikasi antara rumah dan sekolah, memupuk budaya bilik darjah, dan mempromosikan tingkah laku positif dengan memberi pelajar "Dojo Points" berdasarkan tingkah laku kelas mereka.

Walaupun begitu, ClassDojo adalah aplikasi, dan guru dapat memberikan mata dengan tergesa-gesa. Oleh itu, mari kita lihat cara menghapusnya.

Persediaan

Sebelum kita melangkah ke proses penghapusan poin, kita akan segera melakukan penyiapan, jadi tidak ada keraguan tentang cara kerjanya. Setelah mereka menamakan kelas dan menetapkan tahap kelas, guru perlu menetapkan apa yang disebut "nilai kelas." Nilai-nilai ini, apabila diamalkan oleh pelajar, beralih kepada kemahiran mereka dan memperolehi mata.

Guru mempunyai enam nilai positif yang sudah ada untuk dipilih: bekerja keras, menolong orang lain, kerja berpasukan, pada tugas, berpartisipasi, dan ketekunan. Mereka juga memiliki lima nilai negatif yang ada, yang dengan cerdik disebut sebagai "memerlukan nilai kerja": tidak bersedia, tidak hormat, berbicara giliran, tidak ada pekerjaan rumah, dan tidak bekerja.

Guru akan menggunakan nilai-nilai ini untuk memberikan "Titik Dojo" kepada pelajar, menentukan berat tingkah laku positif (dari 1 hingga 5 mata) dan juga yang negatif (dari -1 hingga -5 mata). Ini bermaksud bahawa pelajar dapat memperoleh beberapa mata untuk kerja berpasukan tetapi kehilangan beberapa kerana tidak bercakap pada hari yang sama.

KelasDojo

Pilihan Buat asal

Sekiranya anda menyedari bahawa anda melakukan kesalahan tepat setelah anda memberikan titik, anda boleh menghapusnya dengan segera dengan pilihan Buat asal. Anda boleh melakukan ini di desktop melalui laman web, atau dari aplikasi Android atau iOS. Oleh itu, kami akan melalui langkah-langkah untuk kedua-dua komputer dan platform mudah alih.

Selepas anda membuka kelas di desktop anda, anda boleh memilih satu pelajar atau keseluruhan kelas, bergantung kepada sama ada anda ingin memberi titik kepada individu atau keseluruhan kelas. Tepat setelah anda menetapkan titik, butang "Undo Last" akan muncul di sudut kiri atas. Yang perlu anda lakukan untuk menghapusnya adalah dengan mengklik butang ini.

Buat asal desktop

Pada peranti Android, langkahnya sama: setelah anda memberi maksud, sepanduk akan muncul seketika di bahagian atas skrin. Daripada butang "Undo Last", akan ada simbol anak panah terbalik, yang akan mengurungkan tindakan terakhir.

buat asal

Membatalkan titik menggunakan aplikasi iOS adalah sama seperti pada Android, jadi ikuti langkah yang sama.

Perlu diingat bahawa dengan cara ini anda akan menghapus titik terakhir yang anda tetapkan. Sekiranya anda ingin menghapus kesilapan sebelumnya, periksa langkah-langkah di bawah.

Penyingkiran Titik Terdahulu

Kadang kala anda tidak akan menyedari kesalahan itu dengan segera, jadi anda perlu menghapus titik yang anda berikan lebih awal dari laporan pelajar.

Untuk menghapus yang sebelumnya di desktop anda, buka kelas anda dan pilih butang "Pilihan" di sebelah kanan. Klik pada "Lihat laporan." Di sebelah kiri pada skrin, akan ada senarai pelajar, jadi pilihlah yang rekodnya ingin diedit.

Tatal ke bawah sehingga anda menemui nilai / kemahiran yang tepat, kemudian klik anak panah yang menunjuk ke bawah, dan pilihan "Buang" akan muncul.

Padam desktop

Setelah anda memilihnya, aplikasi akan bertanya kepada anda, "Adakah anda pasti mahu menghapus penghargaan ini?" Untuk mengesahkan, tekan "Padam."

Pada aplikasi Android, cari pelajar yang ingin anda lepaskan titik dan ketik jubinnya. Setelah dibuka, pilih pilihan "Lihat laporan."

lihat laporan

Seterusnya, anda perlu menatal ke bawah untuk mencari titik yang ingin anda hapuskan. Kemudian anda perlu mengetuk butang tiga titik menegak, dan pilihan "Padam" akan muncul.

padam

Untuk aplikasi iOS, langkah pertama adalah sama: anda perlu mencari pelajar, melihat laporannya, dan tatal ke bawah untuk mencari titik yang ingin anda hapus.

Setelah anda mengetuk anak panah yang menunjuk ke bawah, bukannya "Padam", akan ada pilihan "Hapus maklum balas". Ketuk padanya, sahkan, dan aplikasi akan mengubah rekod pelajar.

Padam iOS

Perlu diingat bahawa pendekatan ini adalah penghapusan kekal, dan anda tidak dapat mengingatnya.

Nilai disesuaikan

Setiap kelas berbeza, dan setiap kanak-kanak adalah individu. Dengan hanya nilai-nilai yang ada, anda boleh memberikan mata dengan berat hati atau secara rawak.

Nasib baik, nilai kelas ClassDojo sepenuhnya disesuaikan. Anda boleh membuat sendiri, disesuaikan dengan keperluan khusus kelas dan pelajar anda. Inilah cara untuk melakukannya.

Setelah anda membuka kelas di desktop, arahkan ke sudut kanan atas dan klik butang "Pilihan", kemudian pilih "Edit kelas."

Pada kotak pop timbul, pilih tab "Kemahiran". Akan ada jubin "Tambah kemahiran" berwarna biru, yang membolehkan anda memasukkan yang baru.

menambah kemahiran

Anda boleh mengklik mana-mana jubin kemahiran, yang membolehkan anda mengedit berat, nama, dan ikonnya. Klik pada jubin kemahiran juga akan memberi anda pilihan untuk menghapusnya sepenuhnya.

Langkah-langkah kemahiran menyunting pada aplikasi mudah alih adalah sama untuk Android dan iOS. Setelah anda membuka kelas, arahkan ke sudut kanan atas dan ketik butang tiga titik, kemudian pilih "Kemahiran edit."

kemahiran menyunting

Anda boleh mengetuk butang "Tambah kemahiran" berwarna biru atau mengedit salah satu kemahiran yang ada. Setelah memilih kemahiran semasa, anda akan dapat menukar ikon, nama kemahiran, dan nilai titik.

membuang kemahiran

Seperti yang anda lihat, tetingkap yang sama menawarkan pilihan "Hapus kemahiran".

Melangkah perlahan-lahan

Menghapus mata di ClassDojo agak mudah, tetapi itu tidak bermakna anda harus memberikannya sedikit. Pilihan penyingkiran ada untuk memperbaiki kesalahan yang dilakukan dengan tergesa-gesa atau kerana kurangnya tumpuan.

Apa pendapat anda mengenai sistem mata Kelas Dojo? Adakah anda tahu cara lain untuk mengurungkan mata? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found