Cara Menghapus Semua E-mel yang Belum Dibaca di Outlook

Walaupun banyak orang menganggap Outlook lebih lama daripada pelanggan e-mel yang lain, masih ada jutaan yang menggunakannya setiap hari. Hal ini terutama berlaku untuk perniagaan kerana Outlook menawarkan pelbagai ciri yang membantu pekerja tetap teratur.

Cara Menghapus Semua E-mel yang Belum Dibaca di Outlook

Sama ada anda menggunakan Outlook untuk tujuan peribadi atau profesional, ada kemungkinan besar anda tidak membaca setiap surat yang sesuai dengan anda. Dengan berlalunya masa, anda mungkin mengumpulkan ratusan dan ribuan promosi, spam, dan e-mel lain yang tidak penting.

Microsoft telah merancang Outlook sedemikian rupa sehingga sangat mudah digunakan, jadi membersihkan folder dari banyak e-mel yang belum dibaca tidak sukar dilakukan. Terdapat beberapa cara untuk menyingkirkannya, jadi mari kita lihat apa sebenarnya.

Menggunakan Fungsi Carian

Kegunaan fungsi Carian di Outlook melampaui hanya mencari e-mel tertentu. Ini dapat membantu anda menghapus semua e-mel dalam folder tertentu yang termasuk dalam kategori carian. Begini cara kerjanya:

 1. Dari utama Mel lihat, arahkan ke folder tempat anda ingin membuang semua e-mel anda yang belum dibaca. Ini boleh menjadi folder apa pun, bukan hanya peti masuk anda.
 2. Setelah memasukkan folder, tekan Ctrl + E untuk membuka yang baru Alat Carian
 3. Anda akan melihat banyak pilihan carian, antaranya ialah Belum dibaca Klik padanya untuk menyaring semua e-mel lain. Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah menggunakan Skop berfungsi untuk menyempurnakan carian anda sekiranya diperlukan.
 4. Senarai e-mel anda sekarang hanya akan mengandungi e-mel yang belum dibaca, jadi anda boleh memilih semuanya tanpa perlu risau akan mempengaruhi kategori e-mel yang lain. Untuk melakukan ini, sorot e-mel pertama dalam senarai, kemudian tekan Ctrl + Pergeseran + Tamat untuk menandakan semua e-mel.
 5. Tekan Delete untuk membuang semua e-mel yang dipilih.

Menggunakan Ciri Penapis

Cara lain untuk mengakses semua e-mel anda yang belum dibaca adalah dengan menggunakan ciri Filter. Ia berfungsi sama dengan fungsi Carian. Inilah cara menapis dan menghapus semua e-mel anda yang belum dibaca:

 1. Daripada Mel lihat, pergi ke folder yang mengandungi e-mel yang menyinggung, dalam kes ini, e-mel yang belum dibaca.
 2. Pergi ke Rumah >Tapis E-mel > Semua e-mel lain akan disaring, dan anda boleh menggunakan ciri Skop di sini juga.
 3. Sebaik sahaja anda mempunyai senarai e-mel yang belum dibaca, pilih yang pertama dan tekan Ctrl + Pergeseran + Tamat untuk memilih semua yang lain, kemudian tekan kekunci Padam. Semua e-mel yang disertakan dalam skop penyaringan akan dihapus.

Menggunakan Ciri Folder Carian

The Cari Folder ciri adalah cara yang sangat mudah untuk mengumpulkan semua e-mel yang belum dibaca dalam beberapa folder ke satu tempat, di mana anda kemudian boleh menghapusnya. Inilah cara menggunakannya:

 1. Dari skrin utama, pergi ke Folder Klik pada Folder Carian Baru butang di sudut kiri atas tetingkap.
 2. Kotak dialog baru akan dibuka dengan beberapa pilihan folder carian untuk dipilih. Klik Surat yang belum dibaca untuk membuat folder yang akan mengumpulkan semua e-mel anda yang belum dibaca.
 3. Panel navigasi di sebelah kiri kini mempunyai yang baru Cari Folder kategori, di mana anda dapat melihat Surat yang belum dibaca folder yang baru anda buat.
 4. Buka folder dan gunakan salah satu daripada dua cara berikut untuk memilih semua e-mel anda:
  1. Sorot mana-mana e-mel dalam senarai, kemudian tekan Ctrl + A untuk memilih semuanya.
  2. Sorot e-mel pertama, kemudian gunakan Ctrl + Pergeseran + Kombo akhir.
 5. Tekan Delete untuk membuang semua e-mel yang belum dibaca.

Ini mungkin merupakan pilihan yang paling mudah, kerana anda tidak perlu memasukkan setiap folder terpisah seperti yang dikehendaki oleh dua kaedah pertama. Sebaliknya, Folder Carian akan mengumpulkan semua e-mel anda yang belum dibaca dan anda boleh menghapusnya dalam beberapa saat.

Kata Akhir

Seperti yang anda lihat, Outlook dilengkapi dengan pelbagai pilihan penghapusan massal asli. Terdapat beberapa penyelesaian pihak ketiga selain itu, tetapi sebenarnya tidak ada gunanya untuk menghapus e-mel secara pukal. Walaupun begitu, mereka menawarkan pelbagai pilihan lain untuk menguruskan e-mel, jadi jika anda memerlukan penyelesaian seperti itu, anda dapat mencari yang terbaik dalam talian.

Ketika menyingkirkan e-mel anda yang belum dibaca, ciri yang ditawarkan di Outlook lebih dari cukup kemampuan. Tidakkah anda fikir?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found