Cara Menghapus Semua Lagu di Apple Music

Dengan lebih dari 45 juta lagu, Apple Music adalah antara perkhidmatan streaming muzik terkaya di luar sana. Pengguna iOS dapat menjumpai hampir semua lagu yang mereka cari dan menambahkannya ke perpustakaan mereka. Akibatnya, tidak mengejutkan jika perpustakaan Apple Music anda semakin berantakan dengan masa.

Bergantung pada seberapa banyak anda menikmati streaming muzik, anda mungkin mengumpulkan ratusan atau ribuan lagu, yang kebanyakannya tidak anda dengar lagi. Pada ketika ini, anda mungkin mempertimbangkan idea untuk membersihkan papan tulis dengan bersih.

Syukurlah, Apple menawarkan ciri yang membolehkan anda melakukan ini. Mereka mungkin tidak berada di tempat yang anda harapkan.

Lagu Penghapusan Pukal di Apple Music

Penghapusan massal adalah ciri yang berguna dalam banyak keadaan. Menyingkirkan lagu-lagu yang tidak mahu anda dengarkan lagi adalah salah satu daripadanya. Nasib baik, dalam hal ini, iOS tidak kekurangan.

Perkara pertama yang perlu diperhatikan ialah ciri tersebut tidak dapat dijumpai dalam aplikasi Muzik. Inilah yang menimbulkan kekeliruan dan membuat orang ragu-ragu sama ada ciri itu wujud sejak awal. Baiklah, dan inilah cara untuk mengaksesnya:

Buka ‘Storan iPhone’

Buka Tetapan aplikasi, dan pergi ke Am >Storan iPhone. Di sini anda akan melihat semua aplikasi dan maklumat anda mengenai berapa banyak simpanan yang mereka gunakan.

Klik ‘Edit’

Tatal ke bawah sehingga anda menemui aplikasi Muzik dan ketik padanya. Anda akan mendapat maklumat mengenai jumlah simpanannya dan pilihan untuk menguruskannya.

Sebelah Cadangan, anda akan melihat Edit Ketuk dan anda akan mendapat pilihan untuk menghapus semua lagu atau oleh artis tertentu.

Ketuk ikon merah di sebelah kiri untuk menghapus semua lagu, kemudian sahkan penghapusan.

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak lagu, anda boleh memilih untuk menghapus lagu oleh artis tertentu dalam menu ini. Sekiranya anda benar-benar ingin mengosongkan perpustakaan anda sepenuhnya, anda boleh melakukannya dengan mudah.

Jadi bagaimana dengan aplikasi Muzik itu sendiri? Adakah terdapat cara untuk menghapus lagu dari dalamnya?

Memadamkan Lagu dari Aplikasi Muzik

Seperti disebutkan, Anda tidak dapat menghapus lagu secara besar-besaran ketika berada di aplikasi Muzik. Namun, ini membolehkan anda menghapus keseluruhan senarai main dan album, yang mungkin hampir dari segi kemudahan jika anda terbiasa mengelompokkan semua lagu anda.

Mari kita hapus album sebagai contoh. Anda boleh melakukannya hanya dalam beberapa langkah mudah:

Buka anda Perpustakaan dan arahkan ke Album.

Cari album yang ingin anda hapus dan gunakan 3D Touch dengan menekan sedikit lebih keras pada album. Anda akan melihat menu pop timbul dengan pelbagai pilihan.

Ketik Padamkan dari Perpustakaan dan mengesahkan penghapusan.

Anda juga boleh melakukannya untuk artis, senarai main, album, dan lagu individu. Proses penghapusan adalah mudah dan tidak memerlukan banyak masa walaupun anda mempunyai banyak lagu.

Memunggah Aplikasi Muzik

Sebelum iOS 11, setiap aplikasi boleh dipasang atau dikeluarkan sepenuhnya. Dengan pembaruan kemas kini ini, Apple melancarkan ciri berguna yang memenuhi dua pilihan ini di suatu tempat di tengah.

Sekiranya anda pergi ke Penyimpanan iPhone> Muzik, anda akan melihat Muat turun Aplikasi pilihan. Jadi apa yang dilakukannya? Semasa menyahpasang aplikasi, nuklear data dan binernya, pemunggahan hanya membuang aplikasi tanpa membuang semua data yang berkaitan dengannya. Kemudian dipindahkan ke sandaran iPhone untuk mengosongkan storan di telefon.

Ini bermakna semua muzik anda masih akan terkubur di suatu tempat di iPhone anda dan bahkan ikon aplikasi Muzik akan tetap ada. Setelah anda mengetuknya, aplikasi akan dipasang semula dan dengan itu, semua data anda.

Ini sangat sesuai apabila anda perlu mengosongkan sedikit ruang tetapi tidak mahu kehilangan muzik anda selama-lamanya. Anda kemudian boleh berusaha membebaskan beberapa ruang simpanan (atau bahkan mendapatkan telefon baru). Selepas itu, anda dapat mengembalikan semua muzik anda dengan satu ketukan.

Soalan Lazim

Adakah Apple Music mengambil banyak ruang di telefon saya?

Aplikasi Apple Music tidak memerlukan banyak ruang sama sekali. Lagu yang anda muat turun boleh memakan ruang simpanan. Sekiranya storan peranti anda penuh, membuang lagu pasti dapat membebaskan ruang yang anda perlukan untuk melakukan kemas kini, mengambil gambar, dan memuat turun aplikasi baru. U003cbru003eu003cbru003eSatu cara untuk memeriksa storan Muzik Apple anda adalah dengan pergi ke Settingsu003eGeneralu003eTentang. Ini akan memberi anda penjelasan mengenai ruang yang paling banyak digunakan. Cari ‘Lagu’ untuk menentukan sama ada terdapat banyak atau hanya beberapa lagu yang telah dimuat turun.

Adakah terdapat cara untuk memuat turun Apple Music secara automatik?

Ya, di bawah storan peranti terdapat pilihan untuk 'Memunggah Aplikasi yang Tidak Digunakan.' Aktifkan ini dan iPhone anda akan secara automatik membuang maklumat yang tidak diperlukan yang tidak sering anda gunakan.

Sekiranya saya memadamkan lagu dari Apple Music, bolehkah saya memulihkannya?

Tidak seperti iTunes yang mempunyai tab Sejarah Pembelian, Apple Music tidak. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan mempunyai pilihan untuk mengakses satu tab dengan pantas untuk memuat turun semula semuanya dari masa lalu. Anda boleh menambahkan muzik yang anda beli dari iTunes dengan mengetuk ikon awan, tetapi muat turun Apple Music tidak tersedia dengan cara ini.u003cbru003eu003cbru003eAnda boleh pergi ke Settingsu003eMusic di telefon anda dan menghidupkan Sync Library (pilihan ini hanya tersedia apabila melanggan Apple Music. Sync Library akan menunjukkan semua muzik yang anda muat turun di semua peranti Apple anda.

Kata Akhir

iOS secara meluas dianggap sebagai sistem operasi terbaik di dunia untuk peranti mudah alih adalah hakikat bahawa Apple benar-benar memikirkan dan mengoptimumkan satu aspek fungsi dan prosesnya. Seperti yang anda lihat, ada pilihan yang berbeza untuk menyingkirkan semua lagu anda, baik secara sementara atau kekal.

Sejujurnya, tidak mempunyai pilihan seperti itu tidak dapat dibayangkan, kerana kita semua tahu betapa enggannya Apple untuk membenarkan aplikasi pihak ketiga mengakses sistem operasi. Paling tidak ada alasan untuk ini ketika datang ke aplikasi Muzik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found