Cara Menghapus dan Menghapus Semua Rakan di PS4

//www.youtube.com/watch?v=qDqfnRkTWmI

Permainan berbilang pemain dalam talian telah mendapat banyak populariti selama bertahun-tahun. Bekerjasama dengan pemain dari seluruh dunia telah menjadi salah satu cara utama untuk bersosial dalam talian. Anda tidak perlu mengenali orang-orang ini secara peribadi untuk berkongsi keseronokan bermain permainan bersama.

Sekiranya anda mempunyai PS4, ada kemungkinan besar anda menjadi sebahagian daripada sekurang-kurangnya satu komuniti. Sekiranya anda bukan jenis pemain tunggal, anda mungkin mengumpulkan banyak kawan dengan masa.

Tetapi apa yang boleh anda lakukan apabila persahabatan itu berakhir? Bagaimana jika anda tidak mahu berinteraksi dengan orang-orang ini atau melihatnya di senarai rakan anda lagi?

Baiklah, berita baiknya ialah anda dapat membuang rakan dengan cara yang agak mudah. Namun, berita buruknya ialah anda tidak boleh menghapusnya secara besar-besaran. PlayStation tidak menawarkan ciri ini, dan tidak ada aplikasi pihak ketiga yang dapat membantu anda melakukan ini.

Syukurlah, ada beberapa cara yang dapat melaksanakan tugas dengan betul. Teruskan membaca untuk melihat semua pilihan yang ada.

Mengeluarkan Pengguna dari Akaun Anda Secara Manual

Ini adalah satu-satunya cara untuk membuang orang dari senarai rakan anda secara langsung tanpa menjejaskan data lain. Pilihan ini tidak begitu jelas seperti yang diinginkan oleh beberapa pengguna, jadi mungkin sukar untuk dicari pada mulanya. Inilah yang perlu dilakukan:

  1. Log masuk ke akaun Rangkaian PlayStation anda.
  2. Di dalam layar utama, gunakan d-pad untuk menavigasi ke atas ke Fungsi menu, kemudian pergi ke kanan dan pilih Kawan.
  3. Anda akan melihat keseluruhan senarai rakan anda. Tatal melalui mereka sehingga anda menjumpai yang anda mahu alih keluar.
  4. Apabila anda memilih rakan menggunakan butang "X", atau dengan menekan kanan pada d-pad, anda akan melihat halaman profil rakan anda. Oleh kerana tidak ada pilihan hapus di layar, tekan Pilihan butang pada alat kawalan anda. Ini akan memunculkan menu sampingan di mana anda akan melihat pilihan untuk mengeluarkan orang itu dari senarai rakan anda.

Setelah anda melakukan ini, anda tidak akan melihat kemas kini orang itu lagi, dan mereka juga tidak dapat melihat maklumat terkini anda. Bergantung pada alasan untuk membuangnya, ada pilihan lain yang boleh anda gunakan. Sekiranya orang itu mengganggu anda, anda boleh melaporkannya dan berpotensi menggantung profilnya. Atau, jika anda tidak mahu bersusah payah, anda boleh menghalangnya. Anda boleh mendapatkan semua pilihan ini dalam menu yang sama dengan pilihan hapus.

Malangnya, tidak ada cara lain untuk membuang rakan tanpa kehilangan data lain. Sekiranya anda mahu menghapusnya secara besar-besaran, anda harus mengorbankan seluruh akaun anda. Sekiranya anda ingin mula segar, mari kita lihat pilihan yang ada.

Membuat Akaun Baru dan Menghapus Akaun Anda

Sekiranya anda mempunyai berbilang akaun dan anda ingin menghapusnya, anda boleh melakukannya dari akaun utama anda. Sekiranya anda hanya memilikinya, PlayStation tidak akan membiarkan anda menghapusnya melainkan anda membuat akaun baru dan menetapkannya sebagai yang utama.

Sebaik sahaja anda membuat akaun baru dan log masuk ke dalamnya sebagai akaun utama anda, ikuti langkah-langkah ini untuk menghapuskan akaun di mana anda ingin membuang semua rakan dan data yang berkaitan dengan akaun lama anda:

  1. Gunakan joystick kiri untuk membuka menu pilihan dengan menekannya ke atas. Navigasi ke kanan sehingga anda melihat ikon kotak alat ditandai Tetapan.
  2. Dari menu Tetapan, pergi ke Tetapan Log Masuk
  3. Tatal ke bawah ke Pengurusan pengguna
  4. Pilih Padamkan Pengguna

Melakukan Reset Kilang

Ini adalah penyelesaian yang lebih mudah untuk memulakan segar. Ini membolehkan anda menghapus semua data dari PS4 anda, tanpa perlu membuat akaun yang berbeza. Inilah caranya:

  1. Daripada Tetapan menu, pergi ke Permulaan dan pilih Permulaan.
  2. Anda mesti memilih antara Pantas dan Penuh. Pilih Penuh untuk melakukan tetapan semula kilang.

Perlu diingat bahawa ini akan memakan masa yang lama, mungkin berjam-jam. Adalah sangat penting agar anda tidak mematikan konsol anda sehingga bar kemajuan penuh dan inisialisasi selesai, kerana ini boleh menyebabkan masalah perisian yang teruk. Setelah proses selesai, hidupkan PS4 anda dan buat akaun baru dari awal.

Kata Akhir

Seperti yang anda lihat, satu-satunya cara untuk menghapus semua rakan PS4 adalah dengan menghapus semua data lain juga. Sekiranya ini bukan sesuatu yang ingin anda lakukan, anda mesti memadam setiap rakan secara manual.

Namun, jika anda ingin membersihkan slate, maka menghapus akaun anda atau melakukan reset kilang adalah cara yang tepat.

Recent Posts