Cara Membuat Fail PDF dari Peranti Android

Semasa Adobe membuat Format Dokumen yang Dilindungi, tujuannya adalah memastikan fail sentiasa konsisten dan tidak berubah di semua platform. Dan walaupun sangat mudah untuk melihat fail PDF dengan pelbagai aplikasi dan penyemak imbas web, membuat PDF agak sukar.

Nasib baik, Android mempunyai sokongan hebat untuk manipulasi PDF. Terima kasih kepada pelbagai aplikasi yang tersedia, anda boleh membuat dan mengedit fail PDF di telefon bimbit atau tablet anda.

Cara Membuat PDF

Bergantung pada jenis kandungan yang ingin anda ubah menjadi PDF, terdapat dua senario biasa.

Satu melibatkan mengimbas dokumen dan mengubahnya menjadi PDF. Ini bagus jika anda ingin mengarkibkan beberapa kandungan untuk diri sendiri atau membaginya dengan orang lain. Yang lain adalah ketika anda ingin membuat PDF dari dokumen yang ada atau halaman web.

Terlepas dari keperluan anda, menghasilkan PDF menjadi sangat mudah jika anda menggunakan aplikasi yang tepat.

buat fail PDF dari peranti Android

Mengimbas ke PDF

Dipasang pada hampir semua peranti Android, Google Drive membolehkan anda mengimbas ke PDF secara lalai. Sekiranya, secara kebetulan, anda tidak mempunyai Google Drive pada peranti anda, anda boleh memasangnya di Google Play.

Untuk mengimbas dokumen ke PDF, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka aplikasi Google Drive pada peranti mudah alih anda.

 2. Pada skrin utama, anda akan melihat tanda tambah berwarna di sudut kanan bawah. Ketiknya.

 3. Menu "Buat Baru" akan muncul, jadi ketuk opsi "Pindai".

 4. Ini akan membuka aplikasi kamera anda. Ambil gambar dokumen yang ingin anda ubah menjadi PDF.

 5. Ketuk ikon "Periksa" untuk melihat pratonton gambar.

 6. Sekarang anda akan melihat beberapa pilihan di bahagian bawah. Ini membolehkan anda mengedit gambar. Anda boleh menukar skema warna menjadi hitam & putih atau warna penuh, serta memutar dan memotong gambar.

 7. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan bagaimana gambarnya berubah, ketuk ikon "Cuba semula" yang terletak di sudut kiri bawah untuk mengambil foto lagi.

 8. Setelah anda berpuas hati dengan hasil akhirnya, ketuk "Simpan".

 9. Menu seterusnya membolehkan anda menukar nama fail. Pilih akaun Google Drive yang ingin anda simpan, dan pilih folder tujuan. Harap maklum bahawa anda tidak dapat menyimpan PDF terus ke telefon anda dengan cara ini. Untuk melakukannya, anda boleh memuat turunnya dari Google Drive kemudian.

 10. Setelah menyiapkan fail, ketuk "Simpan" dan anda selesai.

Untuk mengakses PDF, ketuk ikon folder di sudut kanan bawah skrin utama aplikasi. Sekarang semak ke destinasi fail yang dipilih pada langkah 8 untuk mengakses PDF segar anda.

Membuat PDF dari Fail Lain

Terdapat banyak jenis fail yang boleh anda ubah menjadi PDF. Ini termasuk gambar yang dapat anda buka dari aplikasi Galeri, fail Microsoft Office tertentu, dan banyak lagi. Anda bahkan boleh membuat PDF dari PDF, yang sangat berguna.

Dari Fail Microsoft Office

Sebelum meneruskan, periksa sama ada anda memasang aplikasi Word, Excel, dan PowerPoint percuma untuk Android. Ini supaya anda dapat membuka format fail seperti .txt, .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx dan banyak lagi.

 1. Arahkan ke fail yang ingin anda ubah dan ketuk untuk membukanya.

 2. Bergantung pada jenis fail, fail akan dibuka di Word, Excel, atau PowerPoint.

 3. Setelah fail dibuka, ketuk menu "Pilihan". Ini adalah tiga titik di sudut kanan atas.

 4. Ketik "Kongsi & eksport."

 5. Ketik "Cetak."

 6. Oleh kerana peranti mudah alih biasanya tidak bersambung ke pencetak fizikal, format pencetakan lalai adalah PDF. Hanya untuk memastikannya diset dengan betul, periksa menu drop-down di sudut kiri atas skrin. Ia harus memaparkan "Simpan sebagai PDF." Sekiranya tidak, ubah tetapan dengan mengetuk apa sahaja yang tertulis dan kemudian pilih pilihan "Simpan sebagai PDF".

 7. Dengan disusun seperti itu, anda juga dapat mengakses tetapan tambahan dengan mengetuk anak panah ke bawah. Tepat di bawah teks "Ukuran kertas:". Ini tidak akan memberi banyak perbezaan semasa membuat PDF.

 8. Sekarang ketik butang "Simpan" di bahagian kanan atas skrin.

 9. Pilih lokasi di mana anda ingin menyimpan PDF anda.

 10. Akhirnya, ketuk "Simpan" di bahagian bawah skrin untuk menyelesaikan prosesnya.

Dari Fail PDF

Walaupun terdengar berlebihan, membuat PDF dari PDF boleh sangat berguna. Contohnya, anda boleh membuat manual pengguna berbilang bahasa dengan membuang semua barang tambahan yang tidak anda perlukan. Ini mungkin menjadikan mereka lebih mudah membaca dan menjimatkan ruang simpanan.

 1. Buka fail PDF dengan aplikasi yang serasi.

 2. Ketik menu tiga titik di sudut kanan atas.

 3. Ketik "Cetak."

 4. Batalkan pilihan halaman yang tidak mahu disertakan dalam fail PDF baru. Anda boleh melakukan ini dengan mengetuk masing-masing atau anda boleh menggunakan tetapan cetak:

  a. Buka menu tetapan cetak (lihat langkah 6 dari bahagian sebelumnya).

  b. Ketuk menu lungsur turun "Halaman".

  c. Pilih "Julat X," di mana X adalah bilangan halaman dokumen.

  d. Pilih nombor halaman atau julat halaman yang ingin anda simpan.

 5. Sekarang tutup menu tetapan cetak dan teruskan menyimpan PDF baru anda. Untuk ini, rujuk langkah 7 hingga 9 dari bahagian sebelumnya.

Dari Halaman Web

Sekiranya anda ingin menyimpan halaman web sebagai PDF, anda boleh melakukannya dari mana-mana penyemak imbas web mudah alih. Cukup ketuk butang tiga titik di sudut kanan atas penyemak imbas web anda, pilih "Kongsi" kemudian "Cetak."

Apabila pratonton dibuka, anda bahkan boleh memilih bahagian halaman web yang tidak mahu anda simpan. Sekarang simpan PDF anda dan itu sahaja.

PDF dalam Perjalanan

Mudah-mudahan, sekarang anda tahu bagaimana membuat fail PDF dengan lebih banyak cara daripada satu. Mampu melakukan ini di telefon anda pasti meningkatkan produktiviti. Bayangkan langkah dan masa yang dapat anda jimatkan dengan tidak menggunakan pengimbas atau pencetak.

Adakah anda berjaya membuat PDF pada peranti Android anda? Kaedah mana yang anda gemari? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found