Cara Membuat Kumpulan Instagram

Platform media sosial seperti Instagram melakukan pekerjaan yang cukup baik untuk membiarkan anda berkongsi catatan dan cerita dan berbual dengan rakan anda. Walau bagaimanapun, beberapa pilihan seperti membuat kumpulan Instagram tidak begitu telus.

Cara Membuat Kumpulan Instagram

Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat kumpulan Instagram, artikel ini telah membuat anda mendapat liputan. Di samping itu, anda akan mendapat petua dan trik untuk menggunakan kumpulan Instagram, menavigasi melalui tetapan, dan beberapa maklumat berguna lain.

Jangan repot-repot menghantar banyak mesej berasingan lagi, buat kumpulan IG sebagai gantinya.

Bermula

Anda mungkin sudah mempunyai aplikasi Instagram di telefon anda, tetapi ingatlah untuk selalu mengemasinya. Ini akan memastikan aplikasi berjalan dengan optimum. Berikut adalah pautan Google Play Store dan Apple App Store untuk menjimatkan masa anda.

Perhatikan bahawa versi penyemak imbas Instagram tidak menyokong pemesejan langsung, apalagi membuat sembang kumpulan. Kami akan menghindarinya sepenuhnya kecuali anda perlu melihat catatan atau cerita seseorang semasa berada di komputer.

Sebab mengapa kumpulan di Instagram tidak biasa digunakan adalah kerana ciri ini disembunyikan kerana beberapa sebab. Anda perlu melalui gelung untuk mencari kumpulan, tetapi setelah anda melakukannya, semuanya cukup mudah. Untuk membantu anda sepanjang perjalanan, kami akan menunjukkan kepada anda keseluruhan prosesnya, langkah demi langkah.

Cara Membuat Kumpulan Instagram

Mari kita teruskan. Ikuti langkah di bawah untuk membuat kumpulan Instagram:

 1. Mulakan aplikasi Instagram pada peranti Android atau iOS anda.
 2. Ketik ikon Mesej Langsung di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Ketuk ikon Buat Kumpulan di sudut kanan atas skrin anda (ini dulu ikon tambah, sekarang ini kelihatan seperti pen dan kertas).

 4. Lihat senarai orang yang Disarankan dan ketik kalangan di sebelah nama mereka untuk menambahkan mereka.

 5. Sebagai alternatif, anda boleh mengetuk bar Cari dan taipkan nama orang yang ingin anda tambahkan - terpulang kepada anda.

 6. Sebaik sahaja anda menambahkan orang dengan satu cara atau yang lain, ketik pilihan Sembang di sudut kanan atas skrin.

 7. Kumpulan tidak akan dibuat sehingga anda menghantar mesej pertama. Kemudian anda boleh menamakan kumpulan itu, dan orang lain akan diberitahu tentang mesej dan keberadaan kumpulan itu.

Tetapan Sembang Kumpulan di Instagram

Itulah cara anda membuat kumpulan IG. Kemudian, anda boleh melihat banyak pilihan dan menukar tetapan kumpulan. Anda bahkan boleh menambahkan lebih ramai ahli ke dalam kumpulan. Ini caranya:

 1. Mulakan aplikasi IG.
 2. Ketik Mesej Langsung.

 3. Pilih sembang kumpulan yang ingin anda akses.
 4. Ketuk pilihan Maklumat di sudut kanan atas skrin anda.

 5. Tatal ke bawah dan ketik Tambah Orang (ikon tambah besar).

 6. Tambahkan ahli baru secara percuma bila-bila masa yang anda mahu.

Anda akan melihat banyak pilihan hebat lain di halaman ini. Anda boleh membisukan mesej, ahli individu, atau bahkan meninggalkan atau mengakhiri sembang. Pilihan tersebut berada di bahagian bawah halaman tetapan sembang kumpulan.

Juga, ada tab Dikongsi, di mana anda akan melihat semua media yang dikongsi dengan kumpulan (gambar dan video). Ahli kumpulan lain boleh menambahkan orang ke dalam kumpulan dengan bebas kecuali anda mengaktifkan pilihan untuk Permintaan Kelulusan untuk Menyertainya.

Seterusnya, anda (menjadi pentadbir kumpulan) boleh meluluskan semua ahli baru sebelum bergabung.

Pilihan Sembang Kumpulan di IG

Itu adalah tetapannya, tetapi bagaimana dengan pilihannya? Sembang kumpulan berfungsi hampir sama dengan pesanan langsung satu lawan satu. Anda dapat mengirim rakaman audio dan video (foto atau video), menambahkan dokumen dan fail, stiker, atau mengirim pesan.

Selain itu, anda boleh memulakan panggilan video dengan kumpulan, yang tidak digalakkan jika terlalu banyak orang yang terlibat. Perhatikan bahawa anda memerlukan sambungan internet yang stabil dan pantas untuk panggilan video.

Apabila anda menghantar sesuatu, anda akan melihat antara ahli yang telah melihat siaran tersebut. Ini akan dikemas kini dengan serta-merta setiap kali anda tersambung ke internet. Secara logiknya, anda memerlukan sambungan internet setiap saat untuk berbual dalam kumpulan, dan juga untuk menghantar fail atau foto apa pun.

Petua terakhir, anda sebenarnya boleh menghantar mesej dalam sembang kumpulan. Tekan lama mesej yang anda mahu alih keluar, dan tekan Unsend Message. Ini mempunyai animasi poof yang keren, yang menjadikan mesej itu lenyap.

Nasihat Perpisahan

Anda kini boleh menikmati teks dalam kumpulan di Instagram. Perhatikan bahawa satu sembang kumpulan hanya dapat menampung 32 orang sekaligus. Ini cukup untuk sekumpulan besar rakan, rakan sekelas, rakan sekerja, dan lain-lain. Oleh kerana semua orang dalam kumpulan dapat melihat apa yang anda kirimkan, sedikit perhatian.

Pada dasarnya, apa sahaja yang berlaku untuk pesanan langsung juga berlaku untuk pesanan kumpulan. Selamat bereksperimen dengan semua ciri sembang kumpulan yang menarik. Atau mungkin anda fikir Instagram harus meningkatkan keterlihatan kumpulan secara umum. Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found