Ulasan Gigabyte GA-EX58-UD5

£ 219 Harga apabila dikaji semula

UD dalam nama papan Gigabyte ini bermaksud "Ultra Durable". Dalam kes ini, itu bermaksud papan dibuat dengan tembaga yang sangat tebal, yang dikatakan dapat meningkatkan pelesapan haba dan kecekapan kuasa. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya, EX58-UD5 masih membuktikan salah satu papan paling haus kuasa yang diuji, dengan pengaliran kuasa terbengkalai 117W.

Ulasan Gigabyte GA-EX58-UD5

Ini sebahagiannya bergantung kepada bilangan pengawal onboard yang banyak. Pasang pendakap pilihan di sebelah pelat belakang standard dan UD5 menawarkan banyak sambungan, dengan lapan soket USB, tiga port FireWire, dua eSATA dan dual Gigabit Ethernet, yang boleh digabungkan untuk membuat sambungan 2Gb ke peranti yang serasi.

Di dalamnya, ia adalah gambar yang serupa. Dua pengawal SATA menyediakan lapan port pemacu, menyokong lima mod RAID yang berbeza. Untuk pengembangan lebih lanjut, anda mendapat tidak kurang dari tujuh slot PCI dari pelbagai jenis.

Tetapi GA-EX58-UD5 bukan hanya papan induk yang bersambung dengan baik; ia juga boleh digunakan. Sebilangan besar LED onboard memberikan gambaran sekilas mengenai voltan dalaman dan kelajuan jam, sementara paparan dua digit menunjukkan hasil POST. Dengan butang kuasa dan tetapan semula yang dipasang di permukaan, ditambah butang menghadap ke belakang untuk membersihkan CMOS, ini adalah impian peminat.

Pendekatan pemberdayaan pengguna ini didukung dengan fitur tweaking dan overclocking yang luas, yang dapat diatur dalam BIOS atau diaktifkan dari dalam Windows. Dan jika anda menghadapi masalah, anda boleh menggunakan sistem DualBIOS Gigabyte, yang memulihkan BIOS dari salinan sandaran yang disimpan dalam ROM.

Sekiranya anda mencari tangkapan, perlu diingat bahawa papan ini tidak akan membiarkan anda menggerakkan RAM anda dengan kelajuan yang menggelikan, seperti yang mungkin dilakukan dengan papan Asus dan Biostar. Dan beberapa papan di pasaran - seperti Asus P6T Deluxe (ID web: 228804) - menyokong cakera keras SAS sebagai tambahan kepada IDE dan SATA, ciri canggih yang tidak dimiliki oleh pesaing Gigabyte.

Sebaliknya, jika anda tidak menuntut setiap fitur di bawah sinar matahari, GA-EX58-UD5 adalah pakej yang mahal. Asus P6T (lihat di bawah) dapat melakukan semua yang anda perlukan, dan menjimatkan beberapa bob.

Tetapi jika anda bersedia melabur dalam papan mewah untuk menemani CPU kelas atas, GA-EX58-UD5 adalah pilihan menarik yang melakukan lebih kurang semua yang anda boleh minta.

Perincian

Faktor bentuk papan induk ATX
Grafik bersepadu motherboard tidak

Keserasian

Jenama pemproses / platform (pengeluar) Intel
Soket pemproses LGA 1366
Faktor bentuk papan induk ATX
Jenis memori DDR3
Sokongan berbilang GPU iya

Pengawal

Chipset papan induk Intel X58
Jambatan selatan Intel ICH10R
Bilangan penyesuai Ethernet 2
Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat
Chipset audio Realtek ALC889A

Penyambung dalam kapal

Jenis penyambung kuasa CPU 8-pin
Penyambung kuasa utama ATX 24-pin
Jumlah soket memori 6
Penyambung SATA dalaman 8
Penyambung PATA dalaman 1
Penyambung disket dalaman 1
Jumlah slot PCI konvensional 2
Jumlah slot PCI-E x16 3
Jumlah slot PCI-E x8 0
Jumlah slot PCI-E x4 1
Jumlah slot PCI-E x1 1

Pelabuhan belakang

Penyambung PS / 2 2
Port USB (hilir) 8
Pelabuhan FireWire 1
port eSATA 0
Port output audio S / PDIF optik 1
Port audio S / PDIF elektrik 1
Bicu audio 3.5mm 6
Pelabuhan selari 0

Diagnostik dan penyesuaian

Suis kuasa papan induk? iya
Suis tetapan semula papan induk? iya
Overclocking perisian? iya

Aksesori

Kabel SATA dibekalkan 4
Pembekal Molex to SATA dibekalkan 0
Kabel IDE dibekalkan 1
Kabel disket dibekalkan 1

Recent Posts