Cara Melupakan Rangkaian Wi-Fi di Chromebook

Chromebook mungkin merupakan peranti mudah berbanding dengan jenis komputer riba yang lain tetapi mereka sendiri berkuasa. Ini bagus untuk lebih daripada sekadar melayari internet dan dapat melakukan lebih banyak lagi dengan aplikasi dan konfigurasi yang betul. Kunci untuk semua yang mempunyai sambungan rangkaian. Hari ini saya bukan hanya akan menunjukkan kepada anda bagaimana melupakan rangkaian di Chromebook tetapi juga cara mengurus rangkaian. Ini adalah syarat asas untuk memanfaatkan Chromebook anda sepenuhnya.

Cara Melupakan Rangkaian Wi-Fi di Chromebook

Sama baiknya dengan Chromebook, tanpa sambungan internet ia tidak lebih daripada sekadar berat kertas yang mahal. OS Chrome akan berfungsi tanpa sambungan tetapi lebih dari sekadar hamstrung. Sebilangan besar aplikasi memerlukan sambungan dan anda tidak dapat menyegerakkan, mengemas kini atau berkomunikasi tanpa satu. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai pengurusan rangkaian di Chromebook.

Oleh kerana kebanyakan kita menggunakan WiFi untuk menyambungkan Chromebook kita, saya akan menggunakan WiFi dalam contoh ini.

Sambungkan Chromebook anda ke rangkaian

Semasa pertama kali membuka kotak keluar dari Chromebook anda, setelah log masuk, anda akan mahu menyambungkannya ke rangkaian. Ini caranya.

 1. Pilih foto akaun anda di baki status Chromebook anda.
 2. Pilih Tiada Rangkaian untuk menghidupkan WiFi.
 3. Pilih rangkaian anda dari senarai yang muncul.
 4. Masukkan kata laluan WiFi anda apabila diminta.

Anda hanya perlu menghidupkan WiFi semasa pertama kali membuka kotak keluar dari Chromebook anda. Sebilangan besar masa anda boleh membiarkannya berjalan dan bersambung. Sekiranya WiFi dihidupkan, anda akan melihat sedikit ikon rangkaian di dulang status. Anda boleh memilihnya dan bergabung dengan rangkaian dari sana jika demikian.

Sambungkan secara automatik ke rangkaian WiFi

Anda tidak perlu menyambung ke WiFi anda secara manual setiap kali anda ingin menyelesaikan sesuatu, jadi marilah kami menyiapkannya supaya anda tidak perlu melakukannya. Pastikan anda disambungkan ke rangkaian WiFi anda sebelum melakukan ini.

 1. Pilih foto akaun anda di baki status Chromebook anda.
 2. Pilih Tetapan dan Rangkaian.
 3. Pilih Wi-Fi dan kemudian togol Sambungkan secara automatik ke rangkaian ini untuk dihidupkan.

Sekarang setiap kali anda memuat Chromebook, ia akan bergabung secara automatik ke rangkaian.

Lebih suka rangkaian dalam Chromebook

Sekiranya anda menggunakan Chromebook untuk bekerja atau sekolah dan menggunakan beberapa rangkaian WiFi, anda boleh memilih rangkaian. Ini memberitahu OS Chrome untuk memilih rangkaian tertentu daripada beberapa dan menyambung ke rangkaian yang anda pilih sambil mengabaikan yang lain. Ini berguna jika anda berada di kawasan dengan rangkaian WiFi yang bertindih.

 1. Pilih foto akaun anda di baki status Chromebook anda.
 2. Pilih Tetapan dan Rangkaian.
 3. Pilih WiFi dan sambungkan ke rangkaian yang anda mahu.
 4. Pilih Pilih rangkaian ini.

Sekarang, setiap kali Chromebook anda mengesan beberapa rangkaian, ia secara automatik akan memilih yang akan disambungkan dan mengabaikan yang lain.

Lupakan rangkaian dalam Chromebook

Sekiranya anda berada di kedai kopi atau lapangan terbang atau di suatu tempat dan menggunakan rangkaian WiFi tempatan dan ingin melupakannya selepas itu, anda boleh. Ini dapat menghentikan senarai rangkaian WiFi anda menjadi terlalu panjang dan mengandungi terlalu banyak rangkaian yang tidak berkaitan.

 1. Pilih foto akaun anda di baki status Chromebook anda.
 2. Pilih Tetapan dan Rangkaian.
 3. Pilih WiFi dan pilih Rangkaian yang diketahui.
 4. Pilih rangkaian yang ingin anda lupakan, pilih ikon menu tiga titik dan pilih Lupa.
 5. Bilas dan ulangi untuk semua rangkaian yang ingin anda alih keluar.

Ini tidak akan menghalang Chromebook anda mengesannya lagi jika anda berada di tempat yang sama. Ini hanya menyusun senarai rangkaian.

Ubah tetapan rangkaian di Chromebook anda

Dalam kebanyakan situasi, tetapan rangkaian anda akan dikonfigurasi secara automatik. Mungkin ada kalanya anda ingin mengkonfigurasinya secara manual untuk menetapkan alamat IP statik atau menukar pelayan DNS. Biasanya ini dilakukan di penghala tetapi ada kalanya perlu untuk mengkonfigurasi mesin tempatan. Ini caranya.

 1. Pilih foto akaun anda di baki status Chromebook anda.
 2. Pilih Tetapan dan Rangkaian.
 3. Pilih Rangkaian sekali lagi dan togol Konfigurasi alamat IP secara automatik untuk dimatikan.
 4. Masukkan alamat IP dan pelayan DNS anda secara manual.

Perubahan ini akan berlaku secara dinamik sehingga setelah anda meninggalkan panel tetapan ini, Chromebook akan mengambil tetapan rangkaian tersebut dan berjalan dengannya. Pastikan anda mendapat alamat IP dengan betul dan menggunakan pelayan DNS yang betul. Chrome OS menawarkan kemampuan untuk memilih pelayan DNS Google, saya akan mencadangkan penggunaannya kecuali anda benar-benar perlu menggunakan yang lain.

Itulah cara melupakan rangkaian dan cara mengurus rangkaian di Chromebook. Ada petua rangkaian lain? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found