Bagaimana Mencari Desa di Minecraft

Semua orang tahu bahawa apabila anda menjumpai Village di Minecraft, anda semestinya bergembira! Penduduk kampung ramah dan sering berdagang dengan anda untuk barang berharga. Terdapat banyak ganjaran yang berpotensi menanti anda semasa anda menjumpai Desa.

Bagaimana Mencari Desa di Minecraft

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mencari Desa di Minecraft, anda sudah sampai di tempat yang tepat. Di sini, anda akan belajar semua yang anda perlukan untuk menjadi pakar dalam mencarinya. Kami juga akan merangkumi beberapa soalan yang ditanyakan orang mengenai topik tersebut.

Minecraft: Bagaimana Mencari Desa?

A Village adalah sekumpulan bangunan yang boleh anda temui secara semula jadi di dunia luar. Mereka sering mempunyai Penduduk, Golem Besi, kucing, ternakan, peniaga, dan banyak lagi. Bergaul dengan Penduduk kampung akan membolehkan anda berdagang dengan mereka lebih murah daripada biasa, dan anda tidak akan terganggu oleh Iron Golems.

Walaupun Desa mudah dijumpai dari jauh, anda perlu banyak menjelajah untuk mencarinya, kerana ia dihasilkan secara rawak.

Meneroka

Cara terbaik untuk mencari Desa jika anda bermain dalam Survival Mode adalah dengan hanya berkeliaran dan menjelajah. Desa dihasilkan secara rawak di dunia luar, jadi tidak ada sajak atau alasan di mana mereka muncul. Ini dengan andaian anda bermain tanpa pilihan, tentu saja.

Semasa merayau dan menjelajah, anda pasti ingin mencari tempat yang tinggi dan melihat-lihat. Tanah tinggi membolehkan anda melihat gunung-gunung yang lalu, dan anda mungkin menjumpai Desa dengan cara itu. Semakin tinggi jarak undian anda, semakin jauh anda dapat melihat.

Sekiranya anda tidak mempunyai komputer yang sangat kuat dan tidak dapat menentukan jarak undian terlalu tinggi, jangan risau. Menggunakan tanah tinggi masih jauh lebih baik daripada berjalan di sekitar gunung dan bukit.

Dari atas, anda mungkin melihat beberapa bentuk dan bangunan yang tidak wajar. Sekiranya anda melihatnya, sahkan arah dan menuju ke sana - bentuk dan bangunan itu kemungkinan adalah Desa.

Menggunakan Benih Minecraft

Benih adalah kod yang memberitahu permainan apa yang harus dibuat ketika menjana dunia. Walaupun perincian yang tepat mungkin berbeza-beza, setiap benih sering memiliki landmark atau fitur tertentu, seperti Desa dan Piramid. Jenis Desa juga berubah dengan setiap benih yang anda gunakan.

Untuk menggunakan benih, anda perlu mencarinya secara dalam talian. Sebaik sahaja anda mempunyai benih yang anda suka, mulakan permainan baru di Minecraft dan masukkan benih. Anda mungkin perlu melakukan perjalanan sedikit, tetapi akhirnya, anda akan menjumpai Desa tempat anda mencipta dunia.

Sebilangan biji, seperti 8638613833825887773, mempunyai dua Desa di kedua-dua sisi padang pasir. Yang lain, seperti 1777181425785, mempunyai perkampungan hutan berhampiran pergunungan. Setiap benih berbeza dari yang lain, jadi selalu ada dunia baru untuk diterokai untuk anda.

Benih adalah salah satu daripada dua cara yang paling mudah untuk mencapai Desa. Ia juga mempunyai kelebihan untuk memiliki Desa di tempat tetap.

Menggunakan Pencari Desa Minecraft

Anda mungkin ragu-ragu bagaimana aplikasi pihak ketiga seperti Minecraft Village Finder dapat membantu anda mencari Village, tetapi anda boleh mempercayai kami bahawa ia berkesan. Bagaimana ia berfungsi?

Lihat arahan berikut:

 1. Lawati laman web Minecraft Village Finder.

 2. Cari benih dunia semasa anda dengan menaip "/ benih dunia."

 3. Taipkan benih ke Minecraft Village Finder.

 4. Carta akan berubah dan anda dapat mencari koordinat ke Desa terdekat dengan anda.

 5. Mulakan perjalanan ke Desa.

Kedengarannya agak senang dilakukan. Bahagian yang terbaik ialah ia dapat mencari di kawasan yang luas dan anda akan menemui ratusan Desa yang menjadi benih anda. Anda boleh mengezum masuk dan memperkecil, dan laman web juga memberikan koordinat tepat lokasi Villages.

Oleh kerana anda dapat mengaktifkan koordinat di Minecraft, semua yang perlu anda lakukan ialah pergi ke koordinat dan Village akan menanti anda.

Minecraft Village Finder berfungsi dengan semua versi Minecraft. Anda hanya perlu menukar pilihan di laman web untuk memastikan anda menggunakan pilihan yang betul. Jika tidak, anda mungkin berakhir di lubang lava dan bukannya Desa.

Menggunakan Perintah "Cari"

Perintah ini berfungsi pada semua versi Minecraft, seperti:

 • Edisi Konsol
 • Edisi Java
 • Edisi Bedrock
 • Edisi Poket
 • Edisi Windows 10
 • Edisi Pendidikan

Untuk menggunakan perintah ini, yang harus anda lakukan hanyalah membuka tetingkap sembang dan ketik “/ cari Village” tanpa tanda petik. Perintah akan memberi anda koordinat ke Desa terdekat. Sekarang yang perlu anda lakukan hanyalah menuju ke sana dan mula berniaga.

Berniaga Dengan Penduduk kampung

Anda memerlukan zamrud untuk berdagang dengan Penduduk. Masalah dengan perdagangan adalah sebahagian daripada mereka cuba merobek anda dan anda tidak akan mendapat nilai zamrud anda. Pastikan anda baik-baik saja dengan harga sebelum berniaga.

Untuk berdagang, ikuti arahan ini.

 1. Mempunyai beberapa zamrud yang siap untuk diperdagangkan.

 2. Pergi ke Desa terdekat.

 3. Mendekati Penduduk.

 4. Klik kanan Villager atau tekan pemicu kiri pada konsol.

 5. Sekarang anda boleh berniaga jika anda mahu.

 6. Ulangi dengan Penduduk kampung lain yang layak untuk berniaga.

Anda boleh berniaga dengan kebanyakan Penduduk Desa kecuali Nitwits dan Penduduk yang menganggur. Walau bagaimanapun, jika anda memberikan blok pekerjaan kepada Penduduk yang menganggur, mereka akan menjadi pekerja dan anda boleh mula berniaga dengan mereka.

Sebaiknya anda sering berdagang dengan Penduduk yang sama kerana mereka akan naik level. Peringkat terendah adalah Novice, dan yang tertinggi adalah Master. Semakin tinggi Peringkat Profesi Penduduk, semakin baik ganjaran mereka.

Sebagai tambahan, jika anda berjaya meningkatkan populariti anda dengan Penduduk Desa, mereka akan menawarkan barang mereka dengan harga potongan. Ini ditunjukkan apabila mereka mempunyai bunga api hijau di sekelilingnya dan blok tempat kerja mereka ketika anda menghampirinya. Sekiranya anda tidak popular dengan mereka, sebaliknya akan ada awan ribut.

Begitu juga, jika anda tidak popular, Penduduk kampung akan mengenakan harga yang keterlaluan kepada anda lebih kerap daripada tidak. Oleh itu, cubalah untuk tidak memusnahkan barang-barang mereka atau memukul mereka untuk menggemari barang-barang itu.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Membuat Perkampungan?

Sekiranya anda ingin menjadikan Desa berhampiran pangkalan anda, terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Yang paling mudah adalah menelurkan beberapa orang Desa menggunakan perintah, tetapi jika anda ingin melakukannya dengan cara lama, ikuti langkah-langkah berikut:

1. Bina beberapa rumah untuk Penduduk.

2. Pastikan terdapat tempat tidur di dalam permainan untuk mendaftarkannya sebagai rumah.

· Untuk kaedah pertama kami, kami akan memikat beberapa Penduduk Zombie.

3. Anda memerlukan Splash Potion of Weakness dan Golden Apple untuk setiap Zombie Villager.

4. Pikat mereka ke arah Desa anda.

5. Buangkan ramuan tersebut.

6. Beri mereka Epal Emas.

7. Sekarang mereka akan mula berniaga dengan anda dan bahkan berpotensi menghasilkan lebih ramai Penduduk.

Kaedah ini memberi anda potongan harga kerana Penduduk kampung berterima kasih setelah anda menyembuhkannya. Kaedah kami seterusnya adalah lebih sukar, tetapi Penduduk kampung lebih mudah mendapatkannya. Anda hanya memerlukan sedikit kesabaran.

1. Mempunyai Perkampungan yang betul.

2. Membuat perahu.

3. Paksa seorang Penduduk Desa ke dalam perahu dengan mendorong mereka ke dalamnya atau mendorongnya ke dalam sebuah Desa.

4. Masuk ke kapal dan buat perjalanan jauh ke Desa anda.

5. Lakukan lagi jika anda ingin membiakkan Penduduk.

Kami memberi amaran bahawa masa akan lebih lama. Bot berfungsi di darat, tetapi mereka perlahan, dan orang ramai akan lebih laju. Ini bermakna anda juga harus melindungi Penduduk kampung anda.

Desa Biomes yang Menanam?

Semua kampung tumbuh secara semula jadi dalam bioma ini:

• Dataran

• Savanna

• Taiga

• Tundra bersalji

• Gurun

Bedrock mempunyai beberapa tambahan:

• Taiga bersalji

• Dataran bunga matahari

• Bukit Taiga

• Bukit taiga bersalji

Bioma juga menentukan jenis Desa. Terdapat lima jenis Desa, iaitu:

• Gurun

• Dataran

• Savanna

• Taiga

• Bersalji

Adakah Desa di Setiap Dunia Minecraft?

Ya, ada Village di setiap dunia Minecraft. Ada kemungkinan 50% anda akan menjumpai sebuah Desa di dekat tempat bertelur jika anda bermain Java Edition. Untuk Bedrock Edition, kemungkinannya adalah 66.67%.

Oleh itu, walaupun anda mungkin tidak menjumpainya dengan segera, setiap dunia mempunyai Desa. Anda boleh menggunakan Minecraft Village Finder untuk membantu anda mencari yang paling dekat dengan anda.

Inilah Rumah Baru Anda Sekarang

Sekarang setelah anda mengetahui bagaimana mencari Desa di Minecraft, dan bahkan menculik Penduduk kampung untuk membuat sendiri, anda akan merasa hidup lebih mudah daripada hanya menjadi serigala sendirian. Anda boleh berniaga dan mendiami Desa sehingga bertambah dari segi saiz dan penduduknya. Tidak begitu sukar untuk mencari orang di alam liar.

Apakah perdagangan paling beruntung yang pernah anda miliki? Adakah anda pernah bertelur di sebelah Desa sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts