Bagaimana Mencari Laluan di Strava

Strava terutama mengenai data dan persaingan tetapi terdapat juga sistem pembuatan laluan yang sangat berguna dalam aplikasi. Ini adalah ciri kemas yang membolehkan anda membuat laluan baru dari telefon atau PC anda, mengeditnya untuk jarak tempuh, kenaikan dan populariti, kemudian memuat turun melalui fail GPX ke komputer kitaran anda. Anda boleh menggunakannya terus dari Strava di telefon anda untuk menavigasi juga. Tutorial ini akan memandu anda mencari dan membuat laluan di Strava.

Bagaimana Mencari Laluan di Strava

Ciri pembinaan laluan tidak terletak di depan dan tengah di Strava. Sebenarnya anda hampir tidak akan melihatnya disebutkan sama sekali. Namun ia adalah kaedah yang sangat mudah untuk mencari laluan untuk berlari atau menunggang tanpa perlu mengambil risiko untuk mendaki 20% atau menunggang jalan raya secara tidak sengaja tanpa disedari.

Mencari laluan di Strava

Laluan adalah istilah Strava untuk perjalanan yang telah anda buat di aplikasi atau di laman web terlebih dahulu. Anda juga boleh berkongsi laluan dengan rakan. Navigasi keseluruhan laluan sukar dijumpai dan tidak dijelaskan dengan baik tetapi saya akan cuba membuatnya lebih jelas di sini.

Sekiranya anda menggunakan Garmin, anda mungkin akan mengetahui bahawa anda boleh membina laluan dan kemudian membagikannya secara terbuka. Anda boleh melayari laman web, memilih kawasan dan melihat semua laluan yang telah dibuat orang, menapis mengikut panjang, waktu, pendakian atau yang lain, menyimpan salinan dan mengeditnya sebelum memuat turun ke aplikasi mudah alih atau komputer berbasikal Garmin anda. Strava tidak mempunyai semua itu.

Anda boleh membuat laluan anda sendiri dan membagikannya antara rakan dan anda juga boleh membuat laluan anda sendiri. Terdapat juga peta panas global yang boleh anda gunakan untuk membuat laluan tetapi itu sahaja.

Berkongsi laluan di Strava

Sekiranya anda berkawan dengan orang lain di Strava, anda boleh berkongsi laluan yang telah anda buat di antara anda. Orang yang mempunyai laluan mesti membagikannya secara manual dari bahagian Laluan Saya di laman web atau bahagian Laluan aplikasi. Terdapat pilihan untuk berkongsi di samping nama laluan dalam senarai laluan.

Setelah laluan dikongsi, semua penerima harus memilih bintang kelabu di sebelahnya untuk 'menerimanya'. Laluan itu sekarang akan muncul di bahagian Laluan Saya dan anda boleh mengedit, melacak atau menamakan semula mengikut kesesuaian anda. Ini cara yang tidak sopan untuk melakukan sesuatu tetapi ia berjaya.

Membuat laluan di Strava

Saya dapati bahawa Strava adalah aplikasi penjejakan data dan bukan aplikasi navigasi tetapi peta dan alatnya sangat bagus sehingga semestinya lebih mudah dicari. Saya menggunakan Garmin dan Strava dan sementara beberapa aspek Garmin jauh lebih baik, peta dan kelajuan pembuatan laluan lebih unggul di Strava. Namun keseluruhan proses membuat laluan jauh lebih sukar.

Sekiranya anda ingin membuat laluan baru di Strava, ini adalah cara anda melakukannya.

  1. Navigasi ke halaman Laluan Baru di Strava.
  2. Matikan Mod Manual di menu atas.
  3. Pilih ikon roda gigi di sebelah kiri untuk menunjukkan menu dan hidupkan Peta Panas Global.
  4. Pindahkan peta ke titik permulaan yang anda mahukan.
  5. Klik titik di peta untuk membuat bahagian pertama laluan anda.
  6. Terus menambah titik di mana anda mahu sehingga anda mempunyai laluan lengkap.
  7. Pilih butang Simpan oren di bahagian kanan atas.
  8. Muat turun sebagai fail GPX atau gunakan di telefon anda.

Jarak tempuh, ketinggian dan anggaran masa akan ditunjukkan di bar kelabu di bahagian bawah halaman. Anda boleh menyesuaikan laluan dengan cepat untuk mencapai sasaran tertentu atau mengelakkan bukit.

Anda boleh membina laluan menggunakan laluan, tempat menarik atau segmen yang paling popular sehingga anda sudah bersedia untuk menunggang. Dengan memilih Peta Panas Global pada Langkah 3, anda memuatkan peta dengan segmen popular yang direkodkan oleh pengguna lain. Anda akan melihat garis merah muncul di peta apabila anda melakukan ini, warna merah menandakan populariti. Semakin gelap garis merah dan tebal, semakin banyak pengguna Strava menggunakan laluan itu.

Sekiranya anda mencari jalan yang baik, menggunakan peta panas dan mengikuti segmen popular bermaksud anda mendapat kawasan terbaik untuk ditunggang. Sebaliknya, jika anda ingin pergi jauh dan menjelajah, dengan sengaja menghindari garis merah itu bermakna anda akan melalui jalan yang kurang dilalui.

Sebaik sahaja anda menyimpan laluan, anda perlu memberikannya dan kemudian akan muncul di bahagian Laluan Saya di laman web atau aplikasi. Anda boleh memuat turunnya dari web sebagai fail GPX untuk komputer berbasikal anda atau menggunakannya secara langsung dari dalam Strava.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found