Cara Membekukan Beberapa Baris di Excel

Sekiranya anda peminat data, anda mungkin harus menganalisis banyak data yang merangkumi ratusan atau ribuan baris. Tetapi apabila jumlah data meningkat, membandingkan maklumat dalam buku kerja anda atau melacak semua tajuk baru dan tajuk data boleh menjadi tugas yang cukup berat. Tetapi itulah sebabnya Microsoft hadir dengan ciri pembekuan data.

Cara Membekukan Beberapa Baris di Excel

Seperti namanya, pembekuan berlaku pada baris atau lajur data semasa anda menatal lembaran kerja anda. Ini membantu anda untuk mengingat dengan tepat jenis data yang terdapat pada baris atau lajur tertentu. Ia berfungsi seperti menggunakan pin atau staples untuk memegang sekumpulan besar kertas dengan teratur dan teratur.

Cara Membekukan Baris Tunggal di Excel

Pertama, mari kita lihat bagaimana anda dapat membekukan satu baris data. Ini biasanya merupakan baris teratas dalam buku kerja anda.

  1. Buka lembaran kerja Excel dan pilih baris yang ingin anda beku. Untuk melakukannya, anda perlu memilih nombor baris di kiri paling kiri. Sebagai pilihan, klik pada mana-mana sel di sepanjang baris dan kemudian tekan "Shift" dan bar ruang.

  2. Klik pada tab "View" di bahagian atas dan pilih perintah "Freeze Panes". Ini akan membuat menu lungsur.

  3. Dari pilihan yang disenaraikan, pilih "Freeze Top Row." Ini akan membekukan baris pertama, tidak kira baris apa yang anda pilih sekarang.

Setelah satu baris dibekukan, Excel secara automatik memasukkan garis kelabu nipis di bawahnya.

Sekiranya anda ingin membekukan lajur pertama, prosesnya hampir sama. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa kali ini anda harus memilih perintah "Freeze First Column" pada senarai dropdown di bahagian atas.

Cara Membekukan Pelbagai Baris

Dalam beberapa keadaan, anda mungkin mahu mengunci beberapa baris sekaligus. Begini caranya:

  1. Pilih baris tepat di bawah baris yang ingin anda kunci. Seperti sebelumnya, mengklik mana-mana sel di baris dan menekan "Shift" dan bar ruang akan melakukan silap mata.

  2. Klik pada tab "View" di bahagian atas dan pilih perintah "Freeze Panes".

  3. Dari senarai dropdown yang dihasilkan, pilih perintah "Freeze Panes". Dalam versi MS Excel baru-baru ini, pilihan ini mengambil tempat teratas dalam senarai juntai bawah.

Sekali lagi, Excel secara automatik memasukkan garis nipis untuk menunjukkan di mana panel beku bermula.

Cara Membebaskan Panel

Kadang-kadang anda mungkin akhirnya membeku berturut-turut. Atau, anda mungkin mahu membuka kunci semua baris dan mengembalikan lembaran kerja ke paparan biasa. Untuk melakukannya,

  1. Navigasi ke "View" dan kemudian pilih "Freeze Panes."

  2. Klik pada "Unfreeze Panes".

Soalan Lazim Tambahan

Saya tidak dapat melihat pilihan "Freeze Panes". Apa masalahnya?

Setelah sekian lama anda mengerjakan lembaran kerja, ada kemungkinan kehilangan jejak perubahan yang telah anda buat pada dokumen anda dari masa ke masa. Sekiranya pilihan "Freeze Panes" tidak tersedia, mungkin kerana mungkin ada panel yang sudah dibekukan. Sekiranya demikian, pilih "Unfreeze Panes" untuk memulakan dari awal.

Adakah terdapat alternatif untuk pembekuan?

Pembekuan boleh sangat berguna ketika menganalisis sejumlah besar data, tetapi ada hasilnya. Anda tidak dapat membekukan baris atau lajur di tengah lembaran kerja. Atas sebab ini, penting untuk membiasakan diri dengan pilihan pandangan lain. Khususnya, anda mungkin ingin membandingkan bahagian yang berbeza dari buku kerja anda, termasuk bahagian di tengah dokumen. Terdapat dua alternatif:

1) Membuka Tetingkap Baru untuk Buku Kerja Semasa

Excel dilengkapi untuk membuka seberapa banyak tetingkap yang anda mahukan untuk satu buku kerja. Untuk membuka tetingkap baru, klik "Lihat" dan pilih "Jendela Baru." Anda kemudian boleh meminimumkan dimensi tingkap atau memindahkannya mengikut kehendak anda.

2) Membahagi Lembaran Kerja

Fungsi split membolehkan anda memecah lembaran kerja anda menjadi beberapa panel yang bergulir secara berasingan. Inilah cara anda melaksanakan fungsi ini.

• Pilih sel di mana anda mahu membahagikan lembaran kerja anda.

• Navigasi ke "View" dan kemudian pilih perintah "Split".

Lembaran kerja akan dibahagikan kepada beberapa panel. Masing-masing menatal secara berasingan dari yang lain, membolehkan anda meneliti bahagian yang berlainan dari dokumen anda tanpa perlu membuka banyak tetingkap.

Membekukan beberapa baris atau lajur adalah proses yang mudah, dan dengan sedikit latihan, anda dapat mengunci sebilangan baris. Adakah anda mengalami kesilapan semasa cuba membekukan beberapa baris dalam dokumen anda? Adakah anda mempunyai hacks beku untuk dikongsi? Mari terlibat dalam komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found