Cara Mematikan Status Aktif di Facebook

Walaupun Facebook tetap menjadi salah satu kaedah paling popular untuk berhubung dengan orang lain dalam talian, ada kalanya anda tidak mahu diganggu. Syukurlah, Facebook memberi anda pilihan untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian anda sehingga anda dapat memastikan masa penyemakan imbas anda tetap dalam talian. Di bawah ini, kami akan menunjukkan cara untuk mematikan status Aktif anda di Facebook.

Cara Mematikan Status Aktif di Facebook di PC

Aplikasi Facebook itu sendiri tidak bergantung pada sistem. Sekiranya anda menggunakan komputer desktop, tidak kira sama ada PC, Mac atau bahkan Chromebook, arahan asas yang terlibat hampir sama. Walaupun pilihan status aktif telah banyak berubah kerana kemas kini, langkahnya serupa di pelbagai sistem. Langkah-langkah penting diperincikan dalam bahagian yang sesuai di bawah.

Cara Mematikan Status Aktif di Facebook Messenger

Ramai orang tidak menyedari bahawa Facebook mempunyai dua sistem pesanan yang berasingan. Masing-masing mempunyai Tetapan Aktiviti tersendiri yang dapat anda ubah. Sembang asli berfungsi sebagai tetingkap pop timbul dalam aplikasi Facebook itu sendiri. Tetingkap Messenger menunjukkan semua mesej yang pernah anda kirimkan, kecuali anda pernah menghapusnya. Untuk mengedit tetapan untuk masing-masing, lakukan yang berikut:

Untuk Pemesejan Facebook Asli

 1. Di laman utama Facebook, klik ikon pemesejan di sebelah kanan atas tetingkap.

 2. Klik pada Pilihan. Ini adalah tiga titik di bahagian atas menu lungsur.

 3. Klik pada status aktif Matikan.

 4. Pilih satu pilihan dan kemudian klik Oke. Rujuk bahagian di bawah untuk setiap pilihan yang ada.

Di Facebook Messenger

 1. Pada menu kiri atas, klik pada ikon gear.

 2. Dari menu lungsur turun, klik pada Tetapan.

 3. Pada tetingkap pop timbul, matikan pilihan 'Tunjukkan ketika anda aktif'.

 4. Klik Selesai.

facebook

Cara Mematikan Status Aktif di Facebook untuk Satu Orang

Sekiranya anda hanya ingin menyembunyikan status Aktif anda dari orang lain, ini dapat dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Buka pilihan status Aktif Pemesejan Facebook Asli seperti yang dinyatakan di atas.
 • Pada tetingkap pop timbul, klik pada togol ‘Matikan status aktif hanya untuk beberapa kenalan’.
 • Pada kotak teks yang disediakan, taipkan nama kenalan yang ingin anda sembunyikan statusnya.
 • Setelah selesai, klik Okay.

facebook mematikan status aktif

Cara Mematikan Status Aktif di Facebook untuk Beberapa Kenalan Sahaja

Sekiranya anda mengatur senarai rakan anda ke dalam kumpulan, seperti rakan, keluarga, dan kenalan, anda boleh menyembunyikan status anda mengikut kumpulan ini, tanpa perlu memasukkan nama kenalan individu. Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah yang diberikan di bahagian sebelumnya, kemudian alih-alih mengetik nama kenalan di kotak teks, ketikkan nama kumpulan sebagai gantinya.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Tidak Dapat Mematikan Status Aktif Anda di Facebook

Sekiranya anda telah mematikan status aktif di aplikasi desktop Facebook anda, tetapi masih kelihatan seperti dalam talian ke kenalan anda, maka anda mungkin masih mengaktifkannya pada peranti mudah alih anda. Anda mesti mematikan status aktif pada semua peranti yang menggunakan aplikasi messenger. Malangnya, mematikannya pada satu sistem tidak mempengaruhi sistem yang lain.

Cara Mematikan Status Aktif di Facebook di Android

Sekiranya anda mempunyai Facebook Messenger untuk Android, mematikan status aktif ada yang serupa. Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah:

 1. Buka Aplikasi Messenger.

 2. Pada skrin utama, ketik ikon profil anda di sudut kiri atas.

 3. Di bawah Profil, ketik Status Aktif.

 4. Ketuk togol untuk Tunjukkan ketika anda aktif.

 5. Anda kini boleh pergi dari skrin ini.

Cara Mematikan Status Aktif di Facebook pada iPhone

Aplikasi mudah alih Facebook, seperti versi desktop, tidak bergantung pada platform. Langkah yang sama untuk mematikan status aktif untuk Android juga berlaku untuk iPhone. Rujuk langkah-langkah seperti yang telah diberikan di atas.

Cara Mematikan Status Aktif secara Kekal di Facebook

Walaupun tidak ada cara untuk mematikan aktiviti dalam talian anda secara kekal di Facebook, ia tetap mengingati tetapan status aktif anda untuk semua peranti yang anda tetapkan. Sekiranya anda mematikan status aktiviti anda, ia akan kekal sehingga anda menghidupkannya semula. Malah kemas kini versi untuk aplikasi itu sendiri tidak menghidupkan kembali status aktif untuk pengguna yang telah mematikannya.

Cara Mematikan Status Aktif di Bilik Facebook

Bilik Facebook adalah jawapan Facebook untuk persidangan video. Ini adalah tempat di mana anda boleh menjemput orang lain dari senarai kenalan anda untuk mengambil bahagian dalam panggilan video berbilang pengguna. Oleh itu, sebenarnya tidak ada cara untuk menyembunyikan status aktiviti anda daripada sesiapa yang sudah hadir dalam panggilan.

Sesiapa yang tidak mengambil bahagian tidak akan melihat aktiviti anda, tetapi jika anda menerima jemputan Bilik Facebook, semua orang dalam panggilan akan mengetahui bahawa anda sedang dalam talian, kerana mereka akan melihat anda log masuk. Sekiranya anda cuba menyembunyikan status aktiviti anda dari orang tertentu, pastikan untuk memeriksa nama peserta di ruangan Facebook sebelum menerima jemputan.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Anda Harus Mematikan Status Aktif di Facebook?

Mematikan status aktiviti anda hanyalah soal pilihan peribadi. Sebilangan orang tidak keberatan jika orang melihat mereka masuk, sementara yang lain lebih suka tidak memberitahu orang lain bahawa mereka sedang on.u003cbru003eu003cbru003eJika anda tidak mahu diganggu oleh pesanan tiba-tiba dari kenalan semasa anda melayari garis masa atau melihat jawatan, menghidupkan status aktif adalah pilihan yang diinginkan. Ini benar-benar masalah privasi lebih daripada apa-apa. Sekiranya anda tidak mahu orang mengetahui bila anda log masuk ke Facebook, maka mematikan status aktif adalah idea yang baik.

Apakah Status Aktif Facebook?

Status Aktif adalah pemberitahuan kepada orang lain dalam senarai kenalan anda yang sedang anda log masuk ke akaun Facebook anda. Walaupun orang masih dapat menghantar mesej kepada anda sama ada anda dalam talian atau tidak, jika orang lain melihat bahawa anda aktif, biasanya adalah kebiasaan untuk memberi respons tepat pada masanya kepada orang yang menghantar pesanan kepada anda kerana mereka akan melihat anda log masuk. U003cbru003eu003cbru003eIni kadang-kadang boleh merugikan orang yang hanya merancang untuk melihat-lihat cepat, atau bagi mereka yang tidak mahu diganggu. Bagi mereka yang tidak keberatan untuk bertindak balas dengan cepat, ciri status aktif tidak akan mempengaruhi mereka.

status aktif facebook

Mengelakkan Gangguan yang Tidak Diingini

Facebook telah memudahkan orang untuk berkomunikasi antara satu sama lain, tidak kira masa atau jarak. Walau bagaimanapun, rasa terpasang berterusan ini kadang-kadang boleh menjadi terlalu banyak bagi sesetengah orang. Syukurlah, mematikan status aktif anda memberi anda kaedah untuk mengelakkan gangguan yang tidak diingini.

Adakah anda pernah menghadapi masalah mengenai cara mematikan status aktif di Facebook? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found