Cara Mengeksport Sejarah Sembang Anda dari WeChat

Sama ada anda mempercayainya atau tidak, WeChat mengatakan bahawa ia tidak menyimpan sejarah sembang anda di pelayannya. Sekiranya anda menukar telefon, itu bermakna semua sembang lama anda akan hilang semasa anda menukar telefon dan akan hilang selama-lamanya apabila anda menetapkan semula telefon lama anda dari kilang sebelum menjualnya atau meneruskannya. Ini melainkan anda mengeksport sejarah WeChat anda.

Kita terbiasa menyalin fail, kenalan, SMS dan data lain dari satu telefon ke telefon yang lain. Apple dan Google telah membuatnya semudah mungkin dengan pelbagai alat penyegerakan yang mereka tawarkan tetapi masih ada penyalinan manual untuk dilakukan. Salah satunya akan menjadi sejarah sembang anda.

Nasib baik ada beberapa cara untuk membuat sandaran dan memulihkan sejarah sembang anda di WeChat. Satu menggunakan telefon anda dan satu menggunakan WeChat untuk PC.

Eksport sejarah sembang anda di WeChat

Kaedah pertama ini memerlukan sedikit perancangan ke hadapan kerana ia memerlukan telefon lama anda dengan semua sembang anda agar dapat berfungsi. Sekiranya anda kehilangan telefon atau dicuri atau rosak, ini tidak akan berfungsi. Dalam keadaan seperti itu, tidak ada yang berjaya saya takut. Anda secara manual harus menyandarkan sembang anda untuk menjaganya.

Sekiranya anda masih mempunyai telefon lama anda, lakukan ini:

 1. Sertailah kedua telefon lama dan telefon baru anda ke rangkaian WiFi yang sama dan pastikan mereka dapat dilihat satu sama lain.
 2. Buka WeChat di telefon anda dan pilih Saya.
 3. Pilih Tetapan dan Sembang.
 4. Pilih Sandaran dan Migrasi Sembang di skrin seterusnya.
 5. Pilih Migrasikan Sembang ke Peranti Lain.
 6. Tandai kotak di sebelah sembang yang ingin anda eksport ke telefon baru anda atau Pilih Semua di bahagian bawah skrin.
 7. Pilih Selesai apabila anda sudah bersedia.
 8. Log masuk ke WeChat pada telefon baru anda dan imbas kod QR pada peranti lama anda.

Sembang anda harus dieksport sebaik sahaja kod QR disahkan. Sekiranya anda belum mengimbas kod QR sebelumnya, itu mudah.

 1. Log masuk ke WeChat seperti biasa.
 2. Pilih ikon ‘+’ di bahagian atas skrin WeChat utama.
 3. Pilih Imbas dari menu lungsur yang muncul.
 4. Arahkan kamera telefon ke kod QR dan biarkan kamera mengimbas.

Setelah selesai, anda akan melihat pengesahan di skrin yang memberitahu bahawa imbasan berjaya.

Kod QR banyak digunakan di WeChat untuk menambahkan rakan jadi ini adalah ciri berguna untuk mengenali.

Eksport sejarah sembang WeChat anda menggunakan PC

WeChat adalah aplikasi telefon tetapi ia juga mempunyai versi PC. Ia dipasang ke PC anda dan berfungsi seperti web WhatsApp hanya di luar penyemak imbas. Ini adalah alat yang berguna jika anda menggunakan WeChat dan tidak selalu mempunyai telefon bimbit. Salah satu ciri yang sangat berguna ialah kemampuan membuat sandaran dan mengeksport sejarah sembang anda.

Anda masih memerlukan akses ke telefon lama anda agar ini berfungsi.

Ini berfungsi pada Windows atau Mac.

 1. Muat turun dan pasang WeChat untuk PC dari sini.
 2. Buka program dan log masuk menggunakan ID WeChat anda.
 3. Pilih ikon menu tiga baris di kiri bawah skrin.
 4. Pilih Sandaran dan Pulihkan dan Sandarkan pada PC.
 5. Pilih pilihan Sandaran Semua di telefon anda. Ini akan muncul semasa anda menyelesaikan Langkah 4.
 6. Sejarah Sembang akan disimpan ke komputer anda.
 7. Pilih telefon baru anda dan log masuk ke WeChat di sana.
 8. Pilih Pulihkan di Telefon dari menu aplikasi PC.
 9. Pilih semua atau sembang khusus untuk dipulihkan dan pilih OK.
 10. Sahkan dengan memilih Pulihkan sekali lagi di telefon.

Salinan sejarah sembang anda kemudiannya harus dipindahkan dari sandaran komputer ke telefon baru anda. Setelah selesai, anda boleh mengelap yang lama dari kilang atau melakukan apa sahaja yang perlu anda lakukan dengannya.

Alat sandaran pihak ketiga untuk WeChat

Terdapat sekumpulan alat sandaran yang juga mengatakan bahawa mereka boleh membuat sandaran sembang anda dari WeChat. Walaupun saya yakin ia berfungsi, aplikasinya mempunyai alat tersendiri sehingga anda tidak perlu membayar aplikasi tertentu untuk pekerjaan ini. Sekiranya anda sudah memilikinya, saya pasti ia akan membuat sandaran dan mengeksport sembang anda dengan baik tetapi anda tidak perlu membelinya secara khusus untuk penggunaan ini.

Saya tidak tahu sama ada iTunes akan menyandarkan data WeChat anda jika anda menggunakan iPhone atau tidak. Adakah anda menggunakan WeChat di iPhone? Bolehkah anda memberitahu kami sama ada ia menyokong perbualan tersebut atau tidak semasa anda membuat sandaran telefon? Tahu alat lain untuk membuat sandaran dan mengeksport data WeChat? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found