Cara Mengeksport Sambungan Chrome

Sambungan Chrome membantu anda menjelajah internet dengan berkesan, dan anda dapat menjumpainya dengan mudah di Kedai Web Chrome. Tetapi pada beberapa kesempatan, alat tambah ini mungkin hilang dari kedai. Juga, selalu ada kemungkinan kemas kini baru tidak sesuai dengan anda seperti yang sebelumnya.

Itulah sebabnya anda mungkin mahu mengeksport semua sambungan Google Chrome anda ke satu tempat. Dengan cara ini, anda sentiasa dapat memasangnya semula, tanpa mengira perubahan pada Kedai Web atau pelanjutan itu sendiri.

Sambungan ini terdapat dalam format fail CRX yang unik, dan artikel ini akan menerangkan cara menyimpannya pada pemacu anda.

Periksa Profil Chrome Anda

Sebelum mula mengeksport, anda harus memeriksa apakah profil Google Chrome anda adalah yang betul. Chrome membolehkan anda menggunakan beberapa profil, dan masing-masing mempunyai satu set peluasannya sendiri.

Anda boleh memastikan bahawa anda menggunakan profil Chrome yang betul dalam beberapa langkah mudah:

 1. Buka Google Chrome dan klik pada Lebih banyak lagi ikon di sudut kanan atas (tiga titik menegak). Menu Chrome
 2. Sekarang, pilih Tetapan dari menu lungsur.

  tetapan

 3. Di bawah Bahagian orang, periksa sama ada anda sedang menggunakan profil anda, jika tidak, klik pada anak panah kecil di sebelah nama profil dan tukar profil.

  orang

Anda juga boleh menambah dan membuang profil dengan mengklik ikon profil di kanan atas, dan memilih Urus orang.

menguruskan orang

Eksport Sambungan Chrome sebagai Fail CRX

Sekiranya anda ingin mengeksport pelanjutan Chrome secara manual, anda harus mengaktifkan ‘mod Pembangun’ di penyemak imbas dan mengemas pelanjutan dalam fail CRX. CRX adalah fail yang dimuat dan dipasang oleh Chrome secara automatik semasa anda menambah pelanjutan.

Untuk melakukan ini, anda harus:

 1. Seperti yang dinyatakan di atas, lancarkan Google Chrome dan tekan Lebih banyak lagi ikon (tiga titik menegak). Menu Chrome
 2. Arahkan tetikus anda ke atas Lebih banyak alat dan kemudian klik pada Sambungan.

  sambungan

 3. Sekarang, aktifkan Mod pembangun di kanan atas Menu sambungan. Ingat ID yang muncul di bawah pelanjutan yang ingin anda kemas.

  mod pembangun

 4. Sekarang, tahan Win Key + E untuk membuka Penjelajah Windows dan pergi ke jalan berikut:

  C: \ Users \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ Data Pengguna \ Default \ Extensions

  Perhatikan bahawa mestilah nama pengguna anda. Folder Chrome Windows

 5. Cari folder yang mempunyai ID yang sama dan salin ke folder anda Desktop.

  nama

 6. Sekarang, kembali ke Menu sambungan dan klik Sambungan pek butang di sudut kiri atas menu.

  peluasan pek

 7. Apabila tetingkap baru muncul, pilih Semak imbas, pilih folder yang telah anda pindahkan ke desktop dan klik okey.
 8. Pilih Butang Sambungan Pek. Tinggalkan Fail kunci peribadi bahagian kosong.

Sekarang, folder pelanjutan harus mempunyai fail CRX juga.

Untuk setiap pelanjutan yang ingin anda eksport, anda boleh menggunakan kaedah yang sama. Anda boleh berkongsi fail CRX ini, atau menyimpannya di pemacu anda.

Cara Mencari Folder Sambungan pada MacOS atau Linux

Sekiranya anda menggunakan MacOS atau Linux, prosesnya sedikit berbeza. Anda boleh mengikuti enam langkah pertama yang sama dari bahagian sebelumnya, tetapi jalan ke folder pelanjutan sedikit berbeza.

Untuk pengguna MacOS, folder aplikasi yang betul biasanya terdapat di ~ / Library / Application Support.

Bagi pengguna Linux, folder peluasan harus berada di folder ~ / .config.

Gunakan URL Khas untuk Simpan dan Muat turun Sambungan

Sekiranya mengemas pelanjutan ke fail CRX sepertinya tugas yang panjang dan melelahkan, anda boleh menyimpan URL pelanjutan di suatu tempat dan memuat turunnya apabila anda memerlukannya.

 1. Dengan menggunakan kaedah dari bahagian sebelumnya, simpan ID pelanjutan jika anda sudah memilikinya di komputer. Sekiranya tidak, anda dapat mencari pelanjutan dari Kedai Web Chrome dan menyalin ID pelanjutan. ID selalu merupakan bahagian terakhir URL di bar alamat.
 2. Setelah mendapat ID, buka penyemak imbas lain selain Chrome dan taipkan pautan ini di bar alamat: ‘//clients2.google.com/service/update2/crx?response=redirect&prodversion=49.0&x=id%3D%26installsource%3Dondemand%26uc'Ingat untuk menggantikan''Bahagian dengan ID yang betul dan laksanakan.
 3. Tetingkap muat turun akan muncul yang meminta anda menyelesaikan muat turun. Anda harus mendapatkan fail CRX di komputer anda.

Penting untuk menggunakan penyemak imbas lain (seperti Mozilla Firefox atau Opera) kerana Google Chrome akan cuba memasang pelanjutan secara automatik dan bukannya memuat turunnya.

Gunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Terdapat pelbagai pelanjutan dan aplikasi web pihak ketiga yang tujuannya hanya untuk membantu anda mengeksport pelanjutan lain.

Contohnya, Chrome Extension Downloader akan memuat turun fail CRX terus dari Chrome.

Cukup ketik ID pelanjutan atau salin / tampal URL pelanjutan di bar alamat dan tekan butang ‘Muat turun Sambungan’.

Sambungan berguna lain ialah Eksport Pautan ke Semua Sambungan yang mengeksport semua nama dan URL pelanjutan ke satu fail. Anda boleh menggabungkan kedua-dua aplikasi ini untuk mendapatkan semua URL yang diperlukan dengan cepat dan kemudian mendapatkan fail CRX mereka.

Cara Mengimport Sambungan

Semua kaedah yang disebutkan di atas akan memuat turun fail CRX. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh hanya mengklik fail ini dan mengharapkannya dipasang. Sebaliknya, anda harus:

 1. Buka menu ‘Extensions’ seperti yang dijelaskan di bahagian sebelumnya.
 2. Cari fail CRX di komputer anda.
 3. Seret dan lepas fail CRX dari lokasinya ke menu Sambungan Chrome.
 4. Tunggu sambungan dipasang.

Pastikan Sambungan Anda Selamat

Sekarang setelah anda mengetahui cara mengeksport semua sambungan Chrome anda, anda tidak perlu bimbang ia akan hilang dari kedai. Anda juga dapat melacak semua sambungan yang anda gunakan dengan mudah, jadi anda tidak akan ketinggalan jika perlu menukar profil.

Adakah anda lebih suka membuat sambungan anda disandarkan? Adakah anda pernah kehilangan pelanjutan yang tidak dapat anda dapatkan kembali? Tinggalkan komen dan beritahu pembaca yang lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found