Cara Mengekstrak atau Menyimpan Ikon dari Fail EXE

Format fail yang biasanya digunakan untuk ikon adalah ICO. Yang menariknya ialah bukan format gambar biasa, melainkan memasukkan berbagai ukuran dan jenis gambar ke dalam file, bersama dengan kedalaman warna yang berbeza.

Cara Mengekstrak atau Menyimpan Ikon dari Fail EXE

Atas sebab ini, ikon boleh kelihatan sama pada monitor 640 x 480-piksel dan 4K, jika format yang sesuai disertakan dalam fail.

Itulah sebabnya mengekstrak ikon dari fail EXE bukanlah tugas yang mudah. Terima kasih kepada pelbagai aplikasi, anda boleh menukar versi ikon fail yang boleh dieksekusi ke gambar dengan beberapa klik mudah. Artikel ini akan menerangkan kepada anda cara melakukannya.

EXE ke Alat Imej

Cara terbaik untuk mengekstrak ikon dari fail EXE ke fail gambar adalah dengan menggunakan beberapa alat exe-to-image pihak ketiga. Semuanya bekerja berdasarkan prinsip yang sama.

Pertama, mereka mengekstrak gambar ikon dari fail EXE ke fail ICO. Kemudian, kerana fail ICO bukan fail gambar, mereka melakukan satu langkah tambahan dan menukarnya menjadi PNG atau format gambar lain.

Anda boleh menemui pelbagai alat dalam talian yang dapat mengekstrak ikon ke fail ICO, tetapi hanya sebilangan kecil sahaja yang akan mengekstrak gambar dari fail binari secara langsung.

Alat Terbaik untuk Mengekstrak Ikon

Ini adalah beberapa alat pengekstrak ikon-ke-gambar yang paling cekap dan mesra pengguna di internet.

1. IconViewer

IconViewer adalah salah satu alat pengekstrak ikon tertua. Ini terakhir dikemas kini pada tahun 2008, tetapi serasi dengan Win 10. Juga, anda perlu memasangnya, yang sesuai untuk orang yang sering menggunakannya. Sebaliknya, mungkin memerlukan ruang yang tidak perlu bagi mereka yang ingin menggunakannya hanya sekali atau dua kali.

Untuk menyimpan ikon, anda perlu:

 1. Klik kanan fail EXE atau DLL.
 2. Klik pada 'Properties'.
 3. Pilih tab 'Ikon'. Anda akan melihat semua ikon terikat pada fail tersebut.
 4. Klik pada ikon yang ingin anda ekstrak.
 5. Pilih ukuran gambar dan kedalaman warna yang sesuai dari menu 'Imej peranti'. Ia berada di bawah tetingkap ikon.
 6. Klik ikon 'Simpan' di bawahnya.

  peninjau ikon

 7. Pilih lokasi gambar baru dan format gambar yang dikehendaki (BMP atau PNG).
 8. Alat ini kemudian secara automatik akan mengekstrak ikon dari fail EXE.

Terdapat juga pilihan untuk memilih beberapa fail EXE dan apabila anda mengulangi langkah 1-3, Anda akan melihat semua ikon tertanam mereka di tetingkap yang sama.

2. Ekstrak Ikon

Tidak seperti IconViewer, IconsExtract adalah fail EXE yang berdiri sendiri yang tidak memerlukan pemasangan. Muat turun sahaja dan jalankan.

Tepat setelah anda melancarkannya, tetingkap 'Cari ikon' akan muncul di mana anda perlu memilih fail dan kursor yang ingin anda pindai. Terdapat juga pilihan untuk menyaring ukuran ikon yang tidak perlu dan memilih format, dan kedalaman warna.

Anda boleh mencari fail individu dengan memasukkan namanya di dalam kotak atau dengan melayari penjelajah fail. Terdapat juga pilihan untuk mengimbas seluruh folder dengan subfoldernya untuk mendapatkan fail yang boleh dilaksanakan. Anda juga boleh melakukan imbasan seluruh partisi cakera keras. Namun, ini mungkin memerlukan banyak memori dan memerlukan masa yang lama.

ekstrak ikon

Untuk menyimpan ikon, anda harus:

 1. Pilih semua ikon yang ingin anda ekstrak.
 2. Klik pada menu ‘File’.
 3. Pilih pilihan ‘Simpan Ikon Terpilih’.
 4. Cari folder yang ingin anda simpan fail gambarnya.
 5. Klik pada butang ‘Simpan Ikon’.

Anda juga dapat menyalin ikon ke papan keratan dan menampalnya ke aplikasi lain, seperti Microsoft Word, Adobe Photoshop, Paint, dll.

3. QuickAny2Ico

Quick Any2Ico mungkin yang paling mesra pengguna. Ia mempunyai antara muka pengguna yang sederhana dan tidak memerlukan pemasangan. Muat turun sahaja dan lancarkannya.

Apabila anda menjalankan alat, anda akan melihat tiga kotak - satu untuk memilih fail yang boleh dilaksanakan, satu untuk memilih destinasi untuk ikon yang diekstrak, dan yang ketiga untuk pilihan pengekstrakan.

Ada juga kemungkinan untuk mengekstrak ikon dengan hanya menyeret dan menjatuhkan yang dapat dijalankan ke alat. Secara automatik akan mencari jalan fail dan anda boleh menekan butang 'Ekstrak itu' untuk memulakan proses.

4. Thumbico

Aplikasi ini tidak terhad untuk mengekstrak ikon hanya dari fail yang dapat dilaksanakan. Anda dapat mencari jenis fail apa pun dan Thumbico akan menukar ikon fail menjadi gambar.

Aplikasi ini juga mempunyai beberapa ciri menarik seperti memutar / membalik gambar, memilih warna dan ukuran latar. Terdapat juga pilihan untuk menyimpan gambar sebagai GIF dan JPG, selain format PNG dan BMP biasa.

Aplikasi ini hadir dalam versi mudah alih yang boleh anda lancarkan sebaik sahaja memuat turun. Tetapi anda juga boleh mendapatkan pemasang yang menyediakan beberapa ciri tambahan.

thumbico

Ekstrak Fail EXE ke Ikon Menggunakan PowerShell

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan alat apa pun, anda boleh mengekstrak ikon secara manual dari yang dapat dijalankan menggunakan Microsoft PowerShell. Ini hanya boleh dilakukan pada Windows 10 dan anda hanya boleh mengekstrak ke fail ICO.

Untuk melakukannya, pertama, salin kod ini ke PowerShell:

Get-Icon -folder c: exelocation -name

#>

Ikon Fungsi {

[CmdletBinding ()]

Param (

[Parameter (Wajib = $ True, HelpMessage = "Masukkan lokasi fail .EXE")]

[string] $ folder

)

[System.Reflection.Assembly] :: LoadWithPartialName (‘System.Drawing’) | Keluar

folder md $ -ea 0 | Keluar

folder dir $ * .exe -ea 0 -rec |

ForEach-Objek {

$ baseName = [System.IO.Path] :: GetFileNameWithoutExtension ($ _. Nama Penuh)

Tulis-Kemajuan "Ekstrak Ekstrak" $ basename

[System.Drawing.Icon] :: ExtractAssociatedIcon ($ _. FullName). ToBitmap (). Simpan ("$ folder $ basename.ico")

}

}

Ketik ‘Get-Icon-Folder [lokasi fail yang boleh dilaksanakan]’ dan bukannya ‘Get-Icon-folder’: exelocation –name. ’

Kod ini akan mengekstrak ikon dari fail yang dapat dieksekusi dan membuat fail ICO di direktori yang sama.

Mengekstrak Lebih Mudah dengan Alat

Walaupun kaedah PowerShell ada, adalah lebih mudah untuk mendapatkan salah satu alat pihak ketiga dan membiarkannya berfungsi. Mereka tidak hanya akan mengubah ikon menjadi file gambar, tetapi Anda juga dapat menyesuaikan jenis, ukuran, dan kedalaman warna.

Namun, jika anda hanya mahukan fail ICO atau anda tidak menyukai alat pihak ketiga, anda juga boleh mencuba pilihan PowerShell.

Perisian pengekstrak ikon mana yang paling anda sukai? Adakah anda menggunakan PowerShell untuk mengekstrak ikon anda? Tulis komen di bawah dan beritahu kami.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found