Bagaimana Mencari Dungeons di Minecraft

Walaupun kemas kini baru Minecraft menghadirkan pilihan baru, kandungan yang lebih lama tetap menjadi kegemaran orang ramai. Ruang bawah tanah adalah salah satu tambahan. Ditambah dengan permainan pada bulan Jun 2010, mereka masih merupakan antara ciri paling popular yang akan dicari oleh pemain di dunia yang dihasilkan mereka.

Bagaimana Mencari Dungeons di Minecraft

Berikut adalah beberapa petua mengenai cara mencari penjara bawah tanah di Minecraft.

Bagaimana Mencari Bawah Tanah

Seperti banyak ciri lain di Minecraft, penjara bawah tanah dihasilkan di Overworld pada awal permainan. Mereka mempunyai syarat unik yang harus dipenuhi agar ruang bawah tanah diletakkan di kawasan tertentu. Salah satu faktor utama ialah penjara bawah tanah mesti berada di dalam atau di sebelah gua.

Seterusnya, lantai ruang bawah tanah mesti sepenuhnya kukuh. Perkara yang sama berlaku untuk siling, kecuali jubin ini boleh menjadi kerikil atau pasir, yang dapat terganggu dan jatuh kemudian. Selain itu, dinding ruang bawah tanah mesti mengandungi bukaan ke luar atau gua tempat mereka bersambung.

Apabila penjara bawah tanah dihasilkan, ia akan menimpa semua ciri yang ada di tempatnya. Namun, kerana banyak pemeriksaan dilakukan untuk penjara bawah tanah, ini dapat menyebabkan beberapa penempatan ruang bawah tanah yang aneh dan boleh menyebabkan ruang bawah tanah diletakkan di dalam penjara bawah tanah yang lain.

Sejauh memeriksa penjara bawah tanah, pertaruhan terbaik anda adalah dengan terus bermain di gua. Lantai bawah tanah adalah satu-satunya ciri bawah tanah yang terbuat dari batu batu berlumut, jadi menghadapinya biasanya merupakan hadiah mati.

Cari Dungeons di Minecraft

Selain itu, salah satu ciri penjara bawah tanah yang paling menarik ialah suaranya. Oleh kerana setiap ruang bawah tanah mempunyai massa spawner, itu akan dipenuhi dengan massa. Setiap gerombolan akan mengeluarkan suara, dan sebagai hasilnya, ruang bawah tanah akan menjadi lebih keras daripada gua yang lain atau Overworld.

Walaupun tidak biasa, ruang bawah tanah boleh terbuka untuk dunia luar, tetapi anda tidak boleh bergantung pada ciri itu. Biasanya, mereka akan berada di bawah tanah, tersembunyi di awal permainan. Oleh kerana langit-langit penjara bawah tanah dapat dibuat dari pasir dan kerikil, jika anda melihat pasir yang terganggu di permukaan, kemungkinan penjara bawah tanah telah tumbuh di bawahnya dan menyemburkan pasir di dalamnya. Kerikil juga dapat jatuh ke penjara bawah tanah itu sendiri, jadi cari gangguan gua sebagai dengan baik.

Ruang Bawah Tanah di Minecraft

Selain mencari batu batu berlumut dan pasir berlubang, tidak ada jaminan di mana penjara bawah tanah ada di peta Minecraft anda. Biasanya, semua yang anda boleh lakukan adalah menjelajah sekitar, dan akhirnya anda akan menjumpai penjara bawah tanah. Mereka tidak begitu jarang kelihatan.

Walau bagaimanapun, terdapat alat dalam talian yang akan mencari semua penjara bawah tanah untuk anda. Alat Pencari Dungeon akan meminta anda memasukkan benih penjanaan peta, dan ia akan memaparkan semua ruang bawah tanah yang terdapat di peta. Sebilangan mungkin menganggap ini menipu, tetapi kami hanya memberikan anda maklumat yang berkaitan. Ini adalah alat yang bagus jika anda terlalu malas untuk mencari di penjara bawah tanah di seluruh peta.

Sebagai alternatif, anda boleh memeriksa secara dalam talian untuk benih yang diuji untuk mempunyai ruang bawah tanah berhampiran. Anda boleh menggunakan biji benih yang telah ditentukan ini untuk melatih cara melihat penjara bawah tanah, jadi anda akan lebih senang mencarinya di peta anda.

Dungeon Mobs and Loot

Apabila anda menjumpai penjara bawah tanah, pastikan anda bersedia masuk ke dalam. Ruang bawah tanah akan mempunyai spawner massa. Separuh dari semua ruang bawah tanah akan menjadi ruang bawah tanah zombie, di mana separuh yang lain dibahagi sama antara labah-labah dan kerangka.

Orang ramai tidak perlu bertelur di dalam penjara bawah tanah, dan anda dapat melihat beberapa orang berkeliaran di gua yang dihubungkan dengan penjara bawah tanah. Namun, dengan cukup waktu, spawner akan memenuhi ruang bawah tanah dengan massa sehingga mereka tidak lagi sesuai.

Apabila anda membunuh penduduk, harta menanti! Dua peti harta karun mengandungi ganjaran anda untuk membersihkan penjara bawah tanah, masing-masing dengan harta rampasan berharga yang sukar anda temui di tempat lain.

Penempatan Aneh

Kadang kala, penjara bawah tanah akan dihasilkan di tempat yang ganjil. Contohnya, gua mungkin mempunyai lebih dari satu ruang bawah tanah yang melekat padanya, dan anda juga boleh mempunyai ruang bawah tanah yang saling berkaitan. Oleh kerana syaratnya agak longgar, gabungannya tidak berkesudahan. Sekiranya anda menemui penemuan yang jarang berlaku, pastikan untuk menayangkannya, kerana anda mungkin tidak akan menemuinya lagi!

Dungeoneering

Sekiranya anda lebih gemar bermain Minecraft dalam mod bertahan, penjara bawah tanah adalah tempat yang bagus untuk mencari barang rampasan berharga dan titik penting untuk meneroka perkara yang tidak diketahui. Pastikan anda mempunyai kelengkapan yang baik untuk melalui penghuninya sebelum menuntut dada mereka sendiri.

Adakah anda menemui penjara bawah tanah di peta anda? Apakah ruang bawah tanah yang paling berkesan untuk anda? Tinggalkan komen di bawah untuk memberitahu kami.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found