Cara Memasang pemproses Intel

Cara Memasang pemproses Intel

Gambar 1 dari 4

Cara memasang pemproses Intel

Cara memasang pemproses Intel
Cara memasang pemproses Intel
Cara memasang pemproses Intel
 • Cara membina PC: Panduan dalam talian untuk membina komputer anda sendiri dari awal
 • Cara membezakan casing PC
 • Cara memasang bekalan kuasa
 • Cara memasang papan induk
 • Cara Memasang pemproses Intel
 • Cara memasang pemproses AMD
 • Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak Lagi
 • Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PC
 • Cara Memasang dan Menggunakan SSD (Solid-State Drive)
 • Cara Memasang Pemacu Optik
 • Cara memasang kad grafik
 • Cara memasang kad pengembangan
 • Cara memasang semula kes PC

Sekiranya anda berada di halaman ini, anda telah membeli pemproses Intel yang ingin anda pasangkan. Sekiranya anda tidak pasti sama ada pemproses anda dibuat oleh Intel, ada cara mudah untuk mengetahui: jika bahagian bawahnya ditutup dengan titik emas rata, itu adalah Intel. (Sebagai ganti pemproses AMD.)

1. Angkat sangkar pemproses

angkat-pemproses-sangkar

Soket pemproses Intel ditutupi oleh sangkar. Papan induk baru juga akan mempunyai penutup plastik di atasnya. Pertama, tanggalkan penutup ini. Ia mesti dibongkar dengan mudah. Untuk mengakses soket, lepaskan pegangan yang berada di sisi soket dan angkat ke atas. Ini melepaskan klip penahan untuk sangkar utama. Angkat sangkar utama ke atas dan keluar untuk membuka soket. Berhati-hatilah untuk tidak menyentuh pin di dalam soket, kerana membongkoknya akan menghentikan prosesor agar tidak berfungsi dengan betul.

2. Pasang pemproses

pasang-pemproses

Pemproses mempunyai dua lekukan di sisinya, yang sejajar dengan rabung di soket. Ini mengelakkan pemproses tidak dipusingkan dengan cara yang salah. Anda juga akan melihat anak panah pada pemproses. Ini harus sejajar dengan sudut soket yang mempunyai pinnya disusun secara menyerong.

Gariskan pemproses dan duduk dengan lembut di tempat itu. Sekiranya ia tidak sesuai, maka anda salah faham. Setelah anda berpuas hati dengan kedudukan pemproses, tutup sangkar pemacu dan tarik pemegang penahan ke bawah. Ini perlu sedikit tenaga, tetapi jika terasa rintangan terlalu banyak, periksa apakah pemproses dipasang dengan betul.

3. Sapukan pasta termal

sapukan-termal-tampal-ke-cpu

Tampal haba mengisi keretakan mikro di permukaan pemproses dan permukaan penyejuk, memastikan bahawa terdapat pemindahan haba yang cekap antara keduanya. Sebilangan peminat hadir dilapisi dengan pasta termal, oleh itu anda boleh melangkau langkah ini.

Sekiranya tidak, anda perlu menggunakan sendiri. Perkara ini mudah dilakukan. Pertama, masukkan gumpalan haba kecil ke tengah pemproses. Ambil sedikit kad dan gunakan ini untuk menyebarkannya, sehingga permukaan pemproses dilapisi. Jangan menyebarkannya ke sisi sangkar, dan tambahkan lebih banyak pasta termal jika anda tidak mencukupi.

4. Pasangkan kipas

pasangkan-the-fan-to-the-cpu

Sebilangan besar penyejuk Intel memasukkan ke lubang empat bulat di bahagian luar soket pemproses. Sekiranya anda tidak menggunakan pendingin rujukan Intel yang digabungkan dengan pemproses anda, periksa arahan penyejuk; ada yang memerlukan plat belakang yang dilekatkan pada papan induk.

Untuk semua penyejuk lain, anda akan melihat empat kaki. Pastikan semua kaki dipusingkan dari arah anak panah. Sejajarkan pendingin sehingga keempat kaki menyentuh lubang di papan induk. Sebaiknya cuba dapatkan kabel kuasa ke arah header pada motherboard bertanda CPU.

Bermula di sisi berlawanan menyerong, tolak empat kaki ke tempat itu. Anda akan memerlukan kekuatan, dan kaki harus masuk ke kedudukannya. Setelah selesai, periksa pendingin duduk dengan betul dan tidak goyah. Sekiranya ada, pastikan kaki berada di kedudukan yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found