Lima Kaedah Terbaik untuk Meningkatkan Kelajuan Hotspot Jalur Lebar Mudah Alih Anda

Kami tahu bahawa sambungan jalur lebar mudah alih tidak pernah mencapai kelajuan yang diiklankan — jauh dari itu. Tidak kira sama ada anda menggunakan telefon pintar atau peranti hotspot jalur lebar mudah alih. Sinyal, perkhidmatan, dan transmisi data adalah sama, tidak termasuk kontrol data yang disesuaikan berdasarkan penggunaan, had lebar jalur, dan perangkat. Tetapi ada langkah-langkah sederhana dan tanpa kos yang boleh anda ambil untuk meningkatkan sambungan 4G / 5G yang anda kongsi dengan peranti lain. Berikut adalah lima kaedah terbaik untuk meningkatkan kelajuan dan prestasi hotspot jalur lebar mudah alih.

Lima Kaedah Teratas untuk Meningkatkan Kelajuan Hotspot Jalur Lebar Mudah Alih Anda

Hotspot Speed ​​Booster # 1: Gunakan Kabel Sambungan USB dengan Dongle Anda

Dongle mudah alih menerima isyarat data selular dan menukarnya menjadi sambungan internet untuk peranti yang dilampirkan. Nama lain untuk dongle mudah alih termasuk dongle Mi-Fi, modem USB, stik USB internet mudah alih, modem USB 3G / 4G / 5G, USB prabayar, dll. Oleh kerana dongle prabayar dipasang terus ke port USB, anda boleh menggunakan kabel sambungan USB sebagai gantinya , dan kemudian sambungkan dongle ke dalamnya.

Langkah ini bukan sahaja mengurangkan kesan gangguan elektrik dari PC anda (misalnya dari radio Wi-Fi anda), tetapi juga memberi anda fleksibiliti untuk meletakkan dongle untuk penerimaan maksimum. Hanya mengubah orientasi modem USB dapat meningkatkan kekuatan isyarat, berpotensi menambah lebar jalur dan kelajuan tambahan.

Hotspot Speed ​​Booster # 2: Beli Modem Tidak Berkunci

Modem jalur lebar mudah alih adalah peranti yang menggunakan isyarat 3G / 4G / 5G untuk menyampaikan internet ke mana-mana peranti yang dilampirkan. Sebahagian besar merangkumi fungsi Wi-Fi, mengubahnya menjadi modem hotspot. Anda akan melihat nama yang merangkumi Wifi-modem, Mi-Fis, hotspot mudah alih, router Wi-Fi mudah alih, router 4G, dll.

Mi-Fis mungkin lebih murah apabila anda membelinya dari rangkaian tertentu, tetapi tentu saja, ini bermakna anda terikat dengan penyedia tersebut. Sebaliknya, pertimbangkan untuk membeli modem tidak berkunci dan beli pilihan kad SIM bayar-sambil-pergi. Mi-Fis / hotspot mudah alih menerima dan menukar jalur lebar 3G / 4G / 5G ke antara muka WLAN biasa yang boleh dibaca, sedangkan penghala bergerak hanya melancarkan internet melalui WLAN dan memerlukan peranti modem.

Berikut adalah beberapa peranti hotspot tanpa wayar "tidak terkunci" yang mengendalikan segalanya dari isyarat mudah alih (modem) hingga internet tanpa wayar (hotspot) apabila digunakan dengan kad SIM pilihan anda.

Modem tanpa wayar yang berdiri sendiri tidak terlalu mahal. Rangkaian memberikan kad SIM secara percuma atau mengenakan yuran nominal, jadi tidak ada yang menghalang anda untuk mendapatkan kad SIM untuk setiap rangkaian 4G / 5G AS. Walau bagaimanapun, anda perlu membayar perkhidmatan tersebut agar dapat berguna.

Membawa pilihan kad SIM sangat berguna bagi mereka yang menghabiskan banyak masa di jalan, kerana jurang dalam liputan rangkaian 4G penyedia mudah alih dapat diisi oleh penyedia lain. Ingat bahawa beberapa penyedia mudah alih menggunakan menara syarikat lain untuk perkhidmatan mereka, seperti Meningkatkan menggunakan rangkaian Sprint dan Cricket menggunakan rangkaian AT&T. Oleh itu, selidik terlebih dahulu penyedia untuk memastikan anda tidak "double-dip" pada kad SIM dan membuang wang anda.

Hotspot Speed ​​Booster # 3: Beralih ke OpenDNS

Pelayan DNS yang digunakan oleh rangkaian jalur lebar mudah alih cenderung cukup tambal sulam, menurut Paul Ockenden, pakar tanpa wayar dan mudah alih PC Pro. Ini bermakna pencarian DNS memerlukan masa lebih lama daripada yang diperlukan, atau alamat web sama sekali tidak dapat diselesaikan. Cuba alternatif percuma seperti OpenDNS jika anda melihat kelewatan memuatkan laman web walaupun terdapat isyarat yang kuat.

Hotspot Speed ​​Booster # 4: Menambat Telefon Bimbit Anda

Sekiranya anda sukar untuk mendapatkan sambungan 4G atau 5G pada PC anda semasa di dalam rumah, anda mungkin lebih baik mengelakkan dongle USB sama sekali. Menambat PC ke telefon pintar anda mungkin merupakan pilihan yang tepat. Pilihan ini membolehkan anda meletakkan telefon bimbit di ambang jendela di mana ia mempunyai lebih banyak peluang untuk mengambil isyarat yang baik tanpa perlu menggerakkan meja anda ke tingkap.

Aplikasi penambatan pihak ketiga berkongsi lebar jalur telefon pintar anda dengan peranti yang disambungkan atau dipasang ke dalamnya. Tethering merangkumi perkongsian internet Wi-Fi, perkongsian internet Bluetooth, dan perkongsian internet USB.

Dua Aplikasi Penambatan Teratas yang Berfungsi Hebat

Pilihan # 1: PdaNet

Pilihan # 2: EasyTether Pro

Perhatikan bahawa EasyTether by Mobile Stream telah mendapat banyak perhatian dari penyedia perkhidmatan. Oleh itu, Google Play Store dan pembekal anda mungkin telah menyekat aplikasi daripada muncul di telefon pintar anda. Pergi ke Play Store di PC menggunakan Wi-Fi bukan mudah alih, dan anda akan melihat perbezaannya. Aliran Mudah Alih (pemilik EasyTether) menyatakan bahawa anda boleh menggunakan mana-mana aplikasi EasyTether yang muncul di akaun Play anda dan semuanya sama. Cukup baca halaman kedai untuk keterangan.

Hotspot Speed ​​Booster # 5: Tukar APN Anda

Rangkaian mudah alih memberikan APN yang berbeza (Access Point Names) kepada pelanggan dengan kontrak bulanan biasa dan tawaran bayar-sambil-pergi. Telah diketahui bahawa penyedia memberi keutamaan kepada pelanggan dan perkhidmatan tertentu berdasarkan ketersediaan dan penggunaan lebar jalur. Pelanggan yang menggunakan lebar jalur lebih banyak, dan melakukannya dengan perkhidmatan yang menuntut tinggi seperti streaming video, cenderung mendapat kelajuan yang berkurang sepanjang masa. Walau bagaimanapun, penggunaan jalur lebar mudah alih dari peranti Wi-Fi hotspot / mudah alih (bukan telefon) cenderung mendapat keutamaan lebih sedikit untuk menjadikan peranti ini layak diservis.

Perhatikan bahawa pernyataan ini tidak rata. Setiap penyedia mempunyai proses, alasan, dan kaedah mengurus lebar jalur yang unik. Sekiranya anda bertekad untuk mengeluarkan setiap megabit sesaat (Mbps) terakhir dari sambungan anda, mungkin perlu dipertimbangkan untuk mendaftar untuk perjanjian jangka panjang dengan salah satu rangkaian pantas, seperti Verizon atau T-Mobile. Pastikan anda meneliti ketersediaan isyarat di kawasan anda, atau anda mungkin akan membuang wang anda untuk mendapatkan kelajuan jalur lebar mudah alih yang lebih pantas.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found