Tujuh pembuat PC Britain yang hancur

Kejayaan dalam industri teknologi adalah sukar, lebih-lebih lagi bagi pengeluar PC Britain.

Tujuh pembuat PC Britain yang hancur

Margin yang rendah, keputusan yang buruk dan kemerosotan ekonomi pada awal kemunculan masing-masing telah menyebabkan kerugian, menyebabkan syarikat-syarikat terkemuka goyah, dan akhirnya menemui ajalnya.

Termasuk sekali nama berprofil tinggi seperti Tiny Computers dan Evesham, berikut adalah senarai tujuh pembuat PC Britain yang tidak berjaya.

Teknologi Evesham

Pengilang yang berpusat di Worcestershire, yang ditubuhkan pada tahun 1983, adalah salah satu pemain besar pertama di dunia PC UK. Menjelang tahun 2007, ia mempunyai lebih dari 300 pekerja dan telah berkembang untuk menjual pelbagai peralatan periferal dan hiburan rumah.

Evesham banyak bertaruh pada Inisiatif Pengkomputeran Rumah Kerajaan Buruh. Pembatalan secara tiba-tiba pada tahun 2007 meninggalkan lubang £ 30 juta dalam ramalan syarikat.

Evesham memasuki pentadbiran pada bulan Ogos 2007, tetapi terus berusaha sebagai Geemore Technologies hingga Februari 2008.

Teknologi Dan

Pengilang yang berpusat di London ini adalah pembuat PC pemenang anugerah yang dihormati, terkenal dengan kualiti dan perkhidmatan pelanggannya yang tinggi.

Dan memasuki bidang penerimaan pada bulan Jun 2002. Nama jenama itu diambil oleh Stone Computers sebulan kemudian, tetapi tidak lagi digunakan.

Watford Electronics

Ditubuhkan pada tahun 1972, Watford Electronics terus menjadi penjual semula dan pengeluar PC UK yang berjaya. Sebagai Savastore, ia menjadi salah satu kedai elektronik dalam talian pertama di Inggeris pada akhir 1990-an.

Savastore memasuki pentadbiran pada Februari 2007, dan perniagaan itu dibeli oleh Globally Ltd, sebuah syarikat yang dikendalikan oleh bekas pengurus Watford Logistics, Mahmood Jessa. Dijenamakan semula sebagai Saverstore, ia masih dalam perniagaan hari ini.

Komputer Kecil

Bermula pada tahun 1990, Tiny menjual PC harga melalui pesanan mel sementara syarikat saudari, Opus, menyasarkan pasaran perkhidmatan korporat dan awam. Tiny bahkan membuka rangkaian kedai runcit pada akhir 1990-an.

Ditangkap oleh kemalangan komputer rumah pada tahun 2001, Tiny masuk ke dalam penerimaan pada awal tahun 2002 dan asetnya dibeli oleh Time PLC.

PLC Masa

Sebahagian daripada Granville Technology Group, yang mana jenama mereka juga termasuk Colossus dan MJN, Time sangat diingati untuk pengiklanannya dan rangkaian kedai runcit tahun 1990-an.

Time menyatukan perniagaan runcitnya dengan Tiny's, tetapi bangkrut pada tahun 2005, kerana £ 30 juta dan kehilangan 1,500 pekerjaan.

Panrix

Pembangun sistem dari Leeds mencipta reputasi untuk sistem berprestasi tinggi dan canggih, dan sering menjadi pemenang di Makmal Pro PC.

Panrix menderita teruk dari kemerosotan pasar PC pada awal tahun 2000, dan memasuki pemerintahan pada bulan Mei 2001. Ia mengalami kebangkitan sebentar sebagai Panrix Technologies di bawah pengasas Gulberg Panesar, tetapi mengalami penurunan pada tahun 2002.

Pautan titik

Pengilang yang berpangkalan di Wembley itu terkenal dengan sistem berprestasi tinggi dengan harga yang agresif pada masa ketika AMD dan Cyrix memberikan Intel yang hebat.

Dotlink tetap disenaraikan di Companies House, tetapi tidak lagi menjual PC. Head-honcho Kirit Shah adalah pengarah pakar teknologi pendidikan, Go Education PLC.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found