Mengapa Tempat Tidur Meletup di Minecraft?

Pengembara memerlukan tempat yang selamat untuk merehatkan kepala mereka yang letih setelah seharian menjelajah dan membuat kraf, walaupun di gcraft. Bagaimana lagi anda menunggu kitaran malam dan semua bahaya yang timbul?

Tempat tidur tidak hanya berfungsi untuk mempercepat masa dalam permainan. Mereka adalah titik pertimbangan semula. Setiap kali anda memasuki alam dengan tempat tidur, anda akan memberi respon di sana dan bukannya lokasi lalai.

Malangnya, berkhemah di lantai bukanlah pilihan. Lagipun anda adalah petualang yang beradab. Sekiranya anda ingin menangkap beberapa ZZZ, anda memerlukan tempat tidur yang sesuai.

Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana membuat katil, bagaimana membuat yang berwarna mewah, dan apa yang diharapkan daripada bahaya tempat tidur yang meletup.

Cara Membuat Tempat Tidur di Minecraft

Membuat katil di Minecraft agak mudah, tetapi anda memerlukan meja membuat untuk melakukannya. Sebaik sahaja anda mempunyai meja membuat, anda memerlukan papan bulu dan kayu. Kumpulkan tiga keping setiap item dan ikuti langkah di bawah untuk katil putih asas:

 1. Buka menu meja membuat.

 2. (pilihan) Seret satu bongkah kayu dari inventori anda ke mana-mana kotak grid kerajinan dan letakkan kembali papan ke dalam inventori anda.

 3. Letakkan satu papan kayu di setiap petak di sepanjang bahagian bawah grid. Anda akan menggunakan tiga papan secara keseluruhan.

 4. Letakkan blok bulu (dengan warna yang sama) di setiap petak di atas papan kayu. Anda akan menggunakan tiga helai bulu secara keseluruhan.

 5. Letakkan tempat tidur ke dalam inventori anda.

Sebilangan besar pemain baru bermula dengan katil putih asas, tetapi anda tidak perlu menyimpannya lama. Buat tempat tidur dengan kepingan berwarna untuk memadankan hiasan anda dengan bulu celup yang betul. Contohnya, anda boleh membuat warna ini dengan sumber berikut:

 • Biru Biasa - Bunga Jagung atau Lapis Lazuli
 • Hitam - Wither Rose atau Ink Sac
 • Jingga - Tulip Jingga
 • Merah - Rose Bush, Red Tulip, Beetroot, atau Poppy

Pewarna kerajinan secara amnya mengharuskan anda meletakkan bahan tersebut di kotak pertama grid pembuatan. Walau bagaimanapun, warna yang lebih kompleks seperti Magenta memerlukan beberapa langkah tambahan. Terdapat banyak resipi pembuatan pewarna yang tersedia dalam talian jika anda berminat.

Sebaik sahaja anda mempunyai pewarna pilihan anda, inilah masanya untuk mewarnakan bulu anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk menukar warna bulu yang anda kumpulkan:

 1. Buka menu pembuatan.

 2. Letakkan blok bulu di kotak pertama dari kiri di baris terakhir.

 3. Letakkan pewarna pilihan anda di dalam kotak di sebelah kanan bulu.

 4. Seret dan lepaskan bulu yang baru dicelup ke dalam inventori anda.

 5. (pilihan, untuk tempat tidur berwarna) Ulangi langkah sehingga anda mempunyai tiga blok bulu yang dicelup.

Apabila anda mempunyai tiga blok bulu yang dicelup, anda boleh mengecat cadar anda. Cukup letakkan tempat tidur ke dalam inventori anda dan menuju ke meja membuat. Letakkan tempat tidur di kotak kiri di barisan tengah dan pewarna di kotak di sebelah kanannya. Letakkan tempat tidur baru di inventori anda dan nikmati warna tambahan di bilik Minecraft anda.

Namun, perlu diingat bahawa anda boleh mengecat semula katil dengan warna apa pun dalam edisi Minrraft dan edisi Pendidikan Bedrock dan Education. Sekiranya anda menggunakan Java, anda hanya boleh mengecat semula katil dengan cadar putih.

Awas: Tempat Tidur Meletup di Alam Nether dan End

Tidur di tempat tidur mungkin merupakan kaedah terbaik untuk meluangkan masa dan menunggu siang hari, tetapi boleh membahayakan kesihatan anda di alam lain kecuali Dunia Suci. Anda betul membaca. Tempat tidur boleh meletup jika anda cuba tidur di alam lain, termasuk:

 • The Nether
 • Tamat
 • Dimensi Tersuai

Tempat tidur tidak hanya meletup dengan kekuatan yang lebih kuat daripada TNT, tetapi juga dapat membakar blok di sekitarnya. Secara kebetulan, "kematian akibat letupan di tempat tidur" hanya berlaku kepada anda. Penduduk kampung tidak terjejas oleh sindrom letupan-tidur dan tidur dengan nyenyak dalam dimensi apa pun.

Balik Dengan Jangkar Balik

Secara amnya, tempat tidur adalah titik respon yang terbaik jika anda berada di Overworld. Namun, jika anda memerlukan titik respon di Nether, anda perlu melakukan sedikit kerja.

Respawn Anchors betul-betul seperti apa kedengarannya. Mereka adalah item yang dibuat pemain untuk menetapkan titik respon untuk lokasi yang berbeza di Nether. Untuk membuat Jangkar Balik, anda memerlukan:

 • 6 Obsidian Menangis
 • 3 Batu Cahaya

Anda boleh mendapatkan Crying Obsidian dengan pelbagai cara, termasuk peti barang rampasan dan barter. Ingat, walaupun, jika anda merancang untuk mengambilnya dari portal yang rosak, anda memerlukan berlian atau beliung netherite.

Glowstone, sebaliknya, hanya boleh didapati di Nether. Cari blok-blok yang bercahaya ini dalam struktur bercabang, overhang, dan gantung dari siling. Anda memerlukan alat dengan Silk Touch agar Glowstone turun sebagai blok. Sekiranya anda menggunakan alat lain di Glowstone, ia akan menjatuhkan Glowstone Dust sebagai gantinya.

Jangan bimbang jika anda tidak dapat menggunakan sihir Silk Touch. Anda hanya perlu melakukan langkah tambahan untuk mengubah debu menjadi blok sebelum membuat sauh. Lihat langkah-langkah di bawah untuk mengubah Glow Dust menjadi Glowstone:

 1. Buka menu kerajinan anda.

 2. Letakkan sekeping Debu Glowstone di petak pertama di barisan tengah dan petak pertama di barisan terakhir.

 3. Letakkan sekeping Glowstone Dust di sebelah kanan di barisan tengah dan sebelah kanan sekeping Glowstone Dust di baris terakhir. Anda harus mempunyai empat keping dalam kotak.

 4. Keluarkan blok Glowstone yang dihasilkan dan letakkan di inventori anda.

Ingat bahawa anda memerlukan tiga blok Glowstone untuk membuat Respawn Anchor. Sekiranya anda membuat Glowstone Dust menjadi blok, anda memerlukan sejumlah 12 kepingan Glowstone Dust untuk membuat tiga blok Glowstone. Adalah idea yang baik untuk membuat lebih banyak blok Glowstone daripada yang diperlukan oleh Respawn Anchor untuk mengecasnya.

Sebaik sahaja anda mempunyai semua ramuan, sudah tiba masanya untuk membuat Respawn Anchor:

 1. Buka menu meja membuat.

 2. Letakkan tiga keping Crying Obsidian di sepanjang baris atas dan baris bawah grid.

 3. Letakkan tiga blok Glowstone di sepanjang barisan tengah grid pembuatan.

 4. Keluarkan Jangkar Respawn baru dan letakkan di inventori anda.

Sekarang anda mempunyai Respawn Anchor, ada beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelum menggunakannya.

Mengisi Jangkar Balik

Pertama, Respawn Anchor yang baru dibuat tidak mempunyai caj dan tidak boleh digunakan sehingga anda mengecasnya dengan blok Glowstone. Sebaik sahaja anda menambahkan blok Glowstone, anda akan melihat Anchor "mengaktifkan". Anda akan melihat cahaya yang keluar dari blok dan teksturnya sedikit berubah.

Bayaran Penanda

Menambah Glowstones ke Anchor adalah satu-satunya cara untuk mengecasnya dan ia boleh menahan sehingga empat caj sekaligus. Namun, setiap kali anda menggunakannya, jumlah cajnya berkurang satu. Ikuti caj Anchor anda dengan memeriksa dail di sisi blok.

Sama seperti katil, Anchors boleh dikongsi dengan orang lain. Walau bagaimanapun, caj Anchor juga dikongsi dengan orang lain jadi ada baiknya anda memeriksa nombor caj anda sebelum keluar ke Nether. Anda tidak mahu terperangkap tanpa titik respon yang ditentukan sekiranya anda mati.

Menetapkan Lokasi Spawn

Sekiranya anda ingin menetapkan lokasi bertelur, tetapkan Respawn Anchor di lokasi yang diinginkan. Ia tidak berfungsi jika terdapat di inventori anda. Sebaik sahaja anda mempunyai Jangkar tepat di tempat yang anda mahukan, klik di atasnya seperti yang anda inginkan. Jangkar adakah perlu dicas sebelum menetapkan lokasi, atau tidak akan berfungsi.

Setiap respawn dikenakan satu bayaran Anchor, termasuk ketika anda mati dan respawn di Nether. Sekiranya anda tidak dapat bergerak semula di titik Anchor anda, anda hanya akan memberi respon di titik spawn dunia sebagai gantinya.

Juga, penting untuk diperhatikan bahawa anda tidak dapat meletakkan Respawn Anchors ini di Dunia Sulit. Sama seperti tempat tidur di Nether, Anchors akan meletup jika anda cuba menggunakannya di Overworld.

Cara Menggunakan Tempat Tidur yang Meletup

Anda mungkin tidak dapat menggunakan katil untuk tidur di Nether, tetapi anda boleh menggunakan katil yang boleh meletup untuk perkara lain yang memerlukan letupan, seperti:

 • Gunakannya sebagai bom: tetapkan blok antara anda dan tempat tidur terlebih dahulu untuk mengurangkan kerosakan
 • Gunakan untuk menyalakan semula portal: letakkan tempat tidur di dalam portal dan aktifkan

Perlu diingat bahawa jika anda tidak mahu mati semasa menggunakan katil yang meletup, anda perlu meletakkan sekurang-kurangnya satu blok dengan daya tahan letupan yang tinggi antara anda dan tempat tidur. Anda akan mengalami kerosakan, tetapi mungkin tidak cukup untuk membunuh anda.

Soalan Lazim Tambahan

Berapa banyak kerosakan yang menyebabkan letupan katil?

Letupan katil di Nether menyebabkan kehancuran Power 5. Letupan di tempat tidur lebih tinggi daripada TNT, bola api Ghast, dan Creepers. Letupan katil juga menyebabkan kebakaran.

Berhati-hati Mengenai Waktu Tidur

The Nether penuh dengan bahaya. Dari kumpulan berbahaya hingga tasik lava, penjelajah dapat menemui banyak masalah jika mereka menjelajah ke Nether tanpa persiapan. Perabot pun boleh membunuh pemain yang tidak curiga.

Ingatlah bahawa tidak apa-apa untuk merehatkan kepala anda yang letih setelah bertualang di Dunia Overworld, tetapi di alam lain, ini adalah kisah yang sama sekali berbeza.

Adakah anda menggunakan katil yang meletup di Nether? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found