Cara Mengaktifkan Flash di Google Chrome

Sekiranya anda telah melakukan apa-apa di komputer yang melibatkan grafik dan suara dalam 25 tahun kebelakangan ini, maka anda telah bekerja dengan Flash, walaupun anda tidak mengetahuinya. Flash adalah nama perisian komputer yang berjalan di sejumlah platform yang berbeza dan memainkan kandungan multimedia, dan juga nama platform untuk membuat kandungan itu. Awalnya dibuat oleh Macromedia pada tahun 1990-an, Flash diperoleh oleh Adobe pada tahun 2005. Flash mempunyai sejumlah ciri positif, terutama kemampuan untuk membuat kandungan sekali sahaja dan memainkannya dengan baik di pelbagai platform. Walau bagaimanapun, Flash mempunyai beberapa kelemahan yang fatal juga. Ini adalah risiko keselamatan, dengan banyak eksploitasi dan pakej perisian hasad menggunakannya sebagai vektor jangkitan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebanyak 80% kit eksploitasi yang diketahui telah menggunakan Flash sebagai salah satu vektornya. Di samping itu, ia memerlukan banyak sumber dan kereta walaupun setelah lebih dari dua puluh tahun pembangunan berterusan.

Cara Mengaktifkan Flash di Google Chrome

Kerana masalah keselamatan, beberapa platform sama sekali tidak akan menyokong Flash. Paling terkenal, Steve Jobs menolak Flash untuk peranti Apple pada tahun 2010. Walaupun Flash masih dan sampai tahap tertentu masih merupakan pusat tenaga dari segi pangkalan penggunanya, pangkalan itu menyusut dengan cepat apabila alat lain semakin banyak digunakan. Adobe telah menyatakan bahawa ia akan menghentikan sokongan rasmi untuk Flash pada tahun 2020, dan platform sepertinya akan memudar dengan cukup cepat setelah itu. Namun, sementara itu, anda mungkin perlu menggunakan Flash untuk mengakses kandungan di komputer anda. Google Chrome telah mematikan Flash secara lalai, dan dalam artikel ini, saya akan menunjukkan cara mengaktifkan Flash di Google Chrome sehingga Anda dapat mengakses konten Flash.

jika anda akan mengaktifkan denyar, anda mungkin ingin memastikan bahawa anda telah melakukan semua yang anda mampu untuk mempercepat pengalaman krom anda kerana pengaktifan mungkin melambatkan penyemak imbas anda pada halaman berat kilat

Sebelum anda mengaktifkan Flash di Google Chrome

Anda harus mempertimbangkan dengan teliti sama ada anda mahu mengaktifkan Flash di penyemak imbas Google Chrome anda. Chrome tidak lagi menggunakan Flash, dan telah bergabung dengan sebilangan besar penyemak imbas yang mengesyorkan menggunakan HTML5 untuk kandungan multimedia. Firefox, Safari, Opera, dan bahkan Edge dirancang di sekitar HTML5 dan mematikan Flash secara lalai; Internet Explorer adalah satu-satunya penyemak imbas yang masih menyokong Flash dengan maksud menghidupkannya dalam pemasangan lalai.

Flash bukan enjin paling selamat di pasaran hari ini, dan diserang oleh pepijat, banyak sumber daya, dan kerap boleh mogok. Setelah lebih dari dua dekad, ia tidak pernah stabil, dan masih memerlukan tampalan keselamatan dan pembetulan pepijat. Sekiranya anda akan mengaktifkan Flash dengan Chrome, anda perlu memastikan bahawa anda telah melakukan semua yang anda mampu untuk mempercepat pengalaman Chrome anda, kerana menjalankan Flash di laman web dapat memperlambat PC anda.

Dayakan Flash di Google Chrome

Sekiranya selepas semua itu anda masih mahu mengaktifkan Flash di Google Chrome, berikut adalah cara anda melakukannya.

 1. Buka Chrome dan pilih tiga titik menegak dan kemudian Tetapan.
 2. Pilih Lanjutan di bahagian bawah menu bar sisi kiri.
 3. Pilih Privasi dan Keselamatan -> Tetapan Tapak.
 4. Pilih Kilat.
 5. Togol ‘Benarkan laman web menjalankan Flash’ dihidupkan.
 6. Togol ‘Tanya dahulu’ ke.

Ini semestinya berfungsi tetapi jika anda ingin memastikannya, lawati laman web yang mempunyai kandungan Flash dan lihat apakah anda boleh memainkannya. Sekiranya versi Flash anda terkini, kandungannya akan berfungsi dengan baik.

Periksa versi Flash anda di Chrome

Sekiranya anda akan menggunakan Flash, sangat mustahak anda menggunakan versi terkini. Kerentanan perisian yang ditambal dalam versi terbaru mungkin terbuka luas pada versi sebelumnya, sehingga komputer anda terbuka untuk virus dan malware. Terdapat banyak kemas kini untuk Flash dan anda mesti mengemas kini jika anda membiarkan kerentanan ini di komputer anda.

 1. Ketik ‘chrome: // components’ ke bar URL.
 2. Tatal ke bawah dan cari Flash dalam senarai komponen.
 3. Pilih Semak Kemas Kini. Sekiranya Chrome mengatakan ‘Komponen tidak dikemas kini’ itu bermakna anda menggunakan versi terbaru Flash. Jika tidak, aplikasi akan dikemas kini.

Pasang Flash di Chrome

Anda mungkin tidak memasang Flash pada komputer anda sama sekali. Ini adalah perisian percuma tetapi pastikan anda mendapatkannya terus dari Adobe. Mana-mana versi Flash yang dilabelkan secara peribadi yang terdapat di Internet hampir pasti merupakan perangkap virus yang besar.

 1. Navigasi ke halaman Adobe Flash Player.
 2. Pilih sistem operasi dan versi anda di sebelah kiri.
 3. Pilih Muat turun sekarang di sebelah kanan.
 4. Nyahtanda mana-mana kotak yang menawarkan untuk memasang barang tambahan.

Ini akan memasang Flash ke komputer anda. Anda mungkin perlu menghidupkan semula Chrome agar perubahan tersebut berlaku.

(Sekiranya anda ingin memasang Flash ke komputer tablet seperti Kindle Fire anda, anda boleh!)

Mengendalikan ralat ‘Plugin berikut telah rosak’

Seperti yang disebutkan di atas, Flash adalah kereta api. Ini bererti bahawa kerusakan sering berlaku, jika tidak berterusan. Nasib baik memulakan semula proses dalam Chrome adalah mudah. Sekiranya anda melihat ralat mengenai plugin Flash yang tidak berfungsi, tekan semula dengan memilih Ctrl + F5 pada Windows dan Cmd + Shift + R pada Mac. (Walaupun ada penentangan Jobs, anda masih boleh mendapatkan Flash untuk Mac anda.) Ini juga akan memaksa Flash memuat semula yang seharusnya dapat mengatasi kesalahan tersebut.

Sekiranya hanya memulakan semula proses tidak menyelesaikan masalah, cubalah ini:

 1. Pilih butang menu tiga titik di kanan atas Chrome.
 2. Pilih Lebih Banyak Alat dan kemudian Pengurus Tugas.
 3. Pilih pemalam Flash dari kotak pop timbul. Perhatikan bahawa Chrome dalam versi baru-baru ini telah menghapus label proses dari dialog ini, dan anda harus mencari ikon Adobe dan kemudian menudingnya untuk mengesahkan bahawa ia adalah Flash.
 4. Pilih proses Tamat.
 5. Tutup Pengurus Tugas dan muatkan semula laman web.

Sekiranya Flash tersekat pada satu halaman tertentu, pindah ke halaman lain. Sekiranya Flash tersekat pada setiap halaman, hapus pemasangan Flash Player dan pasang semula menggunakan pautan di atas.

Saya dan ramai yang lain akan sangat gembira apabila Flash hilang untuk selamanya. Sementara itu, saya selalu mengesyorkan mengelakkan laman web yang menggunakannya. Sekiranya anda mesti menggunakan laman web, media atau permainan berasaskan Flash, sekarang anda sudah tahu cara mengaktifkan Flash di Google Chrome.

Ingin mengambil sesuatu yang berkaitan dengan Flash di Amazon? Baiklah, jangan dapatkan apa-apa yang berkaitan dengan perisian Flash - ia bermasalah dan akan hilang. Tetapi anda mungkin ingin melihat versi Flash yang lebih baru dan jauh lebih baik ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found