Cara Memuat turun Video dari Foto Google ke Telefon anda

Oleh kerana kebanyakan kita mempunyai akaun Google, menggunakan storan percuma 15GB atau apa sahaja yang mereka tawarkan akaun baru sekarang adalah tidak perlu dipertimbangkan untuk membuat sandaran. Anda juga tidak perlu menjadi pengguna Android, anda juga boleh membuat sandaran iPhone ke Google Drive atau Foto Google. Apa yang berlaku semasa anda ingin memuat turun foto atau video dari Foto Google ke telefon anda? Bagaimana anda melakukannya?

Cara Memuat turun Video dari Foto Google ke Telefon anda

Sebagai contoh, saya hanya menetapkan semula kilang Samsung Galaxy saya dan mahu mengeluarkan semua gambar dan video saya supaya saya dapat menyimpannya di dalam negara dan juga di awan. Walaupun anda dapat melihat dan melakukan pengeditan asas dari dalam Google Drive, jika anda ingin melakukan lebih banyak perkara, anda perlu memuat turun dari Foto Google ke telefon anda. Itulah tutorial ini.

Muat turun video dari Foto Google

Kaedah memuat turun yang tepat dari Google Drive bergantung pada bagaimana anda mengaturnya. Sekiranya anda mempunyai kandungan dalam folder, anda boleh memilih untuk memuat turun keseluruhan folder atau item individu dari dalam folder. Saya akan tunjukkan kepada anda berdua. Arahan berbeza antara Android dan iOS jadi saya juga akan menunjukkan kedua-duanya.

Terdapat juga cara untuk memuat turun semua yang anda telah selaraskan ke awan ke peranti Android dan saya juga akan menunjukkannya kepada anda.

Muat turun foto dan video ke Android:

 1. Buka Foto Google dari dalam peranti Android anda, pastikan anda tersambung ke WiFi.
 2. Pilih fail dan ikon menu tiga titik.
 3. Pilih Muat turun.
 4. Ulangi untuk semua item yang ingin anda muat turun.

Kaedah ini paling sesuai jika anda hanya mempunyai beberapa item yang ingin anda muat turun. Jika tidak, lebih mudah menyusunnya ke dalam folder.

Muat turun folder ke telefon anda:

 1. Buka Foto Google dari peranti anda.
 2. Pilih folder dan ikon menu tiga titik.
 3. Pilih Muat turun.
 4. Bilas dan ulangi.

Folder akan dimuat turun sebagai fail .zip jadi anda perlu menyahkompresnya agar berfungsi dengan betul di telefon anda.

Muat turun foto dan video dari Foto Google ke iPhone:

 1. Buka aplikasi Google Drive pada iPhone anda.
 2. Pilih ikon menu tiga titik di sebelah fail atau folder yang ingin anda muat turun.
 3. Pilih Buka Dalam dan pilih aplikasi di telefon anda.

Salinan gambar atau video akan disimpan ke telefon anda dan dibuka di aplikasi yang anda pilih. Anda juga boleh memuat turun fail secara manual tanpa membukanya jika anda mahu.

 1. Buka aplikasi Google Drive pada iPhone anda.
 2. Pilih ikon menu tiga titik dan pilih Kirim Salinan.
 3. Pilih Simpan Imej atau Simpan Video dari menu.

Ini akan menyimpan salinan fail sambil menyimpan salinannya di Foto Google.

Muat turun semuanya dari Google Drive

Sekiranya, seperti saya, anda mempunyai telefon Android dan baru menetapkannya semula dari kilang, anda ingin memuat turun kenalan, fail, foto, video dan banyak lagi. Walaupun anda dapat melakukannya secara berasingan dari Google Drive, anda juga dapat menggunakan Google Takeout. Ini adalah ciri yang kemas yang membolehkan anda memuat turun semuanya ke telefon anda.

 1. Ikuti pautan ini ke Google Takeout dan log masuk jika diminta.
 2. Pilih semua elemen dari halaman yang ingin anda muat turun.
 3. Pilih Langkah Seterusnya di bahagian bawah.
 4. Pilih bagaimana anda mahu menerima muat turun anda dan minta Google menghantar pautan tersebut.
 5. Akses pautan dari telefon anda menggunakan WiFi dan muat turun data anda.

Bergantung pada berapa banyak data yang anda sandarkan ke Google Drive, ini mungkin memerlukan sedikit masa.

Menyelesaikan masalah muat turun video dari Foto Google

Saya menemui masalah semasa memuat turun video individu ke telefon saya. Semasa cuba memuat turun video individu untuk tutorial ini, ia tidak akan memuat turun. Saya mencuba berkali-kali, log masuk dan keluar dari Foto Google, menghidupkan semula telefon saya dan mencuba semua yang saya boleh untuk memperbaikinya.

Pada akhirnya saya menemui jawapannya dalam talian. Saya kongsikan di sini supaya anda dapat memperbaikinya lebih cepat daripada yang saya lakukan!

 1. Gunakan pengurus fail di telefon anda dan arahkan ke folder Muat turun.
 2. Cari fail .nomedia dan padamkannya.
 3. Cuba muat turun anda.

Fail .nomedia biasanya digunakan untuk menghentikan folder pengimbasan sistem tanpa data yang relevan di dalamnya. Mereka juga digunakan untuk menyembunyikan aplikasi atau gambar dari sistem juga. Biasanya, mempunyai fail .nomedia dalam folder tidak akan menghalang anda memuat turun apa-apa ke dalamnya tetapi dalam kes saya, ia berlaku. Setelah saya memadamkan fail, saya dapat memuat turun video dari Foto Google seperti biasa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found