Cara Muat turun & Pasang OS Chrome

Sistem operasi Chrome (OS) hanya dikhaskan untuk pengguna Chromebook, tetapi sekarang juga tersedia untuk peranti lain. Ini adalah alternatif yang bagus untuk Windows atau Linux, dan anda boleh menjalankannya tanpa pemasangan. Apa yang anda perlukan ialah memuat turun OS Chrome ke pemacu USB dan menggunakan Etcher atau beberapa perisian lain untuk menjadikannya dapat boot. Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana membuat OS Chrome berfungsi di mana-mana komputer.

Cara Muat turun & Pasang OS Chrome

Adakah Ini Idea Baik?

OS Chrome dibuat untuk Chromebook yang direka agar ringan dan ringkas. Google melakukan semua kemas kini. Ini adalah salah satu sistem operasi termudah yang anda dapat. Chromium OS adalah versi sumber terbuka OS Chrome yang tidak rasmi, dan boleh berfungsi dengan semua peranti termasuk Mac, Linux dan Windows. Sebilangan perkakasan tidak akan berfungsi dengan sempurna, tetapi kebanyakan PC dapat menjalankan Chromium tanpa masalah.

Syarikat di belakang Chromium dipanggil Neverware. Mereka menggunakan kod sumber terbuka untuk membuat Neverware CloudReady, yang sama dengan Chromium OS, tetapi dengan beberapa ciri tambahan dan sokongan perkakasan arus perdana. OS mereka kini digunakan di sekolah dan perniagaan di seluruh dunia.

Versi sumber terbuka OS Chrome yang tidak rasmi jauh lebih stabil dan menawarkan sokongan yang lebih baik daripada OS yang asal. Ia sesuai untuk pengguna Windows XP dan Linux kerana memberikan lebih banyak perlindungan dan lebih mudah untuk dikemas kini. Ini adalah sistem operasi yang tidak memerlukan terlalu banyak ruang, dan berfungsi dengan baik untuk operasi asas dan melayari internet.

os kromium

Memasang Chromium OS pada Peranti Anda

Sebelum masuk ke pemasangan, anda harus memuat turun versi Chromium terkini untuk peranti anda. Anda juga memerlukan program untuk berfungsi dengan imej OS, kami akan menggunakan Etcher dalam contoh ini, USB dengan kapasiti sekurang-kurangnya 4GB, dan PC anda. Berikut adalah pautan ke perisian yang harus anda muat turun untuk menjadikan semuanya berfungsi:

Muat turun: 7-Zip untuk Windows / Keka untuk macOS / p7zip untuk Linux

Muat turun: Etcher untuk Windows / macOS / Linux

logo krom

Siapkan USB anda, tetapi pastikan ia kosong, jadi pindahkan semua data berharga ke PC anda sebelum anda memulakannya. Apabila anda sudah siap semuanya, inilah yang harus anda lakukan:

1. Muat turun OS Chromium

Google tidak menawarkan versi OS Chromium rasmi yang boleh anda muat turun ke PC anda, jadi anda harus mendapatkannya dari sumber alternatif. Anda boleh menemui banyak laman web yang menawarkan Chromium secara percuma, tetapi kami menasihati anda untuk mendapatkannya dari Arnold the Bat. Anda akan melihat senarai panjang versi Chromium kerana terus diperbaharui dengan keluaran baru. Ikuti arahan di lokasi dan muat turun versi terkini.

muat turun kromium

2. Ekstrak Gambar

Apabila muat turun selesai, anda perlu mengekstrak gambar menggunakan 7-Zip. Klik kanan pada fail yang dimuat turun dan ekstrak data ke folder baru. Prosesnya memerlukan beberapa minit untuk diselesaikan.

3. Sediakan Pemacu USB Anda

 1. Dapatkan USB yang anda mahu gunakan untuk boot Chromium dan pasangkannya ke PC anda. Sekiranya anda menggunakan Windows, cari USB di Komputer saya, klik kanan padanya, dan pilih Format pantas.
 2. Apabila tetingkap pop timbul muncul, pilih FAT32 sebagai sistem fail anda dan klik Mulakan . Ketahui bahawa semua data pada pemacu USB anda akan dibersihkan.

format

Pengguna MacOS boleh menggunakan Utiliti Cakera untuk memformat USB sebagai FAT32. Sekiranya ia mengatakan DAT MS-DOS bukannya FAT32, jangan risau kerana formatnya sama. Selesaikan proses untuk menyediakan USB anda.

format mac

4. Gunakan Etcher untuk Memasang Chromium Image

Anda telah membuat sebahagian besar persiapan sekarang. Chromium anda dimuat turun dan diekstrak dan USB diformat, jadi anda bersedia untuk meneruskannya. Muat turun Etcher menggunakan pautan yang disediakan di atas. Inilah yang perlu anda lakukan dari sana:

 1. Jalankan Etcher.
 2. Klik Kilat dari fail, cari gambar Chromium OS yang telah anda muat turun sebelumnya, dan tambahkannya.
 3. Klik Pilih Pemacu dan pilih USB yang anda sediakan.
 4. Pukul Kilat dan Etcher akan memasang versi Chromium yang boleh di-boot ke peranti USB anda.

Proses penciptaan memerlukan beberapa minit untuk diselesaikan. Setelah selesai, tunggu Etcher mengesahkan bahawa semuanya berfungsi seperti yang diharapkan. Anda kini bersedia untuk memasang Chromium pada PC anda.

Etcther

5. Mulakan semula PC anda dan Aktifkan USB dalam Pilihan Boot

Anda harus menjalankan BIOS untuk menetapkan USB sebagai peranti boot utama anda.

 1. Semasa PC pertama kali dimulakan, anda boleh menjalankan BIOS dengan menekan F8, F10, F12, atau Del, kunci yang perlu anda tekan akan berbeza-beza berdasarkan BIOS anda.
 2. Setiap PC mempunyai BIOS yang berbeza, tetapi anda harus mencari pilihan yang berlabel Urus Boot atau But.
 3. Tetapkan USB sebagai peranti boot utama anda dan kemudian pilih Simpan & Keluar, nama sebenarnya mungkin berbeza dalam BIOS anda.

Pada Mac:

 1. Pengguna Mac juga harus menghidupkan semula komputer mereka dan menahannya Pilihan kunci untuk memasuki menu but.
 2. Pilih pemacu USB dan bukannya Macintosh untuk boot Chromium membentuk pemacu USB anda. Mulakan semula Mac anda setelah selesai.

6. Boot ke Chrome OS Tanpa Pemasangan

Perkara hebat mengenai OS Chrome ialah anda tidak perlu memasangnya dan tidak memerlukan ruang pada cakera keras anda. Anda boleh boot dari USB tanpa pemasangan, jadi OS utama anda sama sekali tidak akan terjejas. Anda boleh menyediakan OS Chrome anda dengan akaun Google dan menggunakannya hanya untuk melayari internet.

7. Pasang OS Chrome pada Peranti Anda

Sekiranya anda telah menguji semuanya dan merasa puas, maka sudah tiba masanya untuk memasangnya.

Pasang OS Chrome ke Mana-mana Peranti

Setelah menjalankan OS Chrome, anda boleh mencubanya di mana-mana peranti. Anda akan terkejut dengan seberapa baik ia berfungsi. Lebih baik lagi, ia menyokong perisian dari semua platform, termasuk Mac, Windows, dan Linux.

Adakah anda pernah mencuba memasang OS Chromium di komputer anda? Apa kesan pertama anda terhadap sistem operasi ini? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found