Apakah Perbezaan Antara Google Keep dan Tugas?

Sekiranya anda sedikit bingung mengapa Google mempunyai lebih daripada satu aplikasi yang harus dilakukan, anda tidak sendirian. Di permukaan, Google Keep dan Google Tasks mempunyai tujuan yang sama persis.

Apakah Perbezaan Antara Google Keep dan Tugas?

Tetapi apabila anda menganggap hakikat bahawa Google mempunyai sejarah melancarkan dua aplikasi yang serupa pada masa yang sama, anda mula memahami bahawa perbezaan memang ada, hanya mereka yang halus.

Untuk mengetengahkan perbezaan ini, kami akan mengajukan serangkaian pertanyaan. Jawapannya akan menunjukkan bagaimana Google Keep dan Tasks berbeza dan membantu anda memutuskan aplikasi mana yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Adakah Anda Lebih suka Garis Besar Berstruktur atau Tidak Berstruktur?

Sebelum kita mengetahui lebih jauh perbezaan utama antara Google Keep dan Google Tasks, mari kita lihat persamaannya. Kedua-dua produk Google direka untuk membantu anda membuat senarai cepat dengan tugas yang harus dilakukan.

Anda juga boleh menambahkan subtugas di Keep serta Tasks. Kesamaan lain yang relevan, seperti pada setiap produk Google, adalah bahawa produk itu tersedia di semua aplikasi dan platform Google, termasuk Gmail, Google Docs, dan Google Drive.

Tetapi seperti namanya, Google Tasks lebih khusus berorientasikan tugas. Dan berkaitan dengan pengurusan tugas, sukar untuk menandinginya. Google Keep juga bagus untuk senarai, tetapi fokusnya lebih kepada membuat nota secara umum.

Dan pasti, beberapa nota tersebut akan menjadi tugas harian dan senarai tugasan. Pada asasnya, Tugas Google mungkin merupakan pilihan yang lebih baik bagi orang yang memerlukan alat untuk membantu mereka mencapai matlamat mereka, yang sangat fokus untuk menyelesaikan senarai semak mereka.

Sebaliknya, Google Keep ada untuk membiarkan anda menuliskan idea atau sajak yang muncul di kepala anda sebelum anda melupakannya.

Perbezaan Antara Google Keep dan Tugas

Adakah Reka Bentuk Penting untuk Anda?

Anda boleh berpendapat bahawa reka bentuk itu penting bagi semua orang. Tetapi dari segi Google Tasks and Keep, di sinilah kita melihat perbezaan yang lebih jelas. Tugas mempunyai pendekatan reka bentuk yang minimalis.

Antaramuka mudah dinavigasi, dan anda tidak akan susah payah mencari apa yang anda cari. Dengan Google Keep, anda mendapat apa yang disebut "format poster" dan dapat menyusun semua nota anda dengan label khas, hashtag, dan juga kod warna.

Tugas tidak mempunyai semua itu, dan satu-satunya cara untuk mengatur senarai dan tugas anda adalah mengikut tarikh, atau jika anda membuat pesanan tersuai.

Secara keseluruhan, anda boleh mengatakan bahawa Google Keeps lebih menarik secara visual dan pasti mempunyai lebih banyak pilihan penyesuaian. Tetapi itulah yang akan didapati oleh beberapa pengguna yang berlebihan. Oleh itu, mereka lebih suka Tugas.

Apakah Perbezaan Antara Google Keep dan Tugas

Seberapa Khusus Anda Mengenai Peringatan?

Apa-apa aplikasi yang perlu dilakukan mesti mempunyai ciri Peringatan. Nasib baik, kedua-dua tugas Google dan Google Keep lakukan. Tetapi mungkin mengejutkan beberapa pengguna bahawa anda tidak boleh menggunakan ciri ini dengan cara yang sama di setiap aplikasi.

Google Keep akan membolehkan anda menetapkan peringatan untuk keseluruhan senarai tugas. Walau bagaimanapun, jika anda perlu mengingatkan hanya untuk satu item dari senarai, anda tidak boleh melakukannya.

Tetapi Tugas Google boleh, dan jika ada satu perkara yang anda mesti lupa, anda hanya boleh menambahkan peringatan. Perbezaan lain adalah bahawa Google Keep mempunyai peringatan waktu dan lokasi, dan Google Tasks hanya boleh mempunyai peringatan berdasarkan masa.

Apa Yang Anda Gunakan Lebih Banyak: Gmail atau Google Docs?

Berikut adalah perbandingan menarik yang mungkin tidak anda jangkakan. Anda boleh menggunakan Google Keep dan Google Tasks dengan Gmail dan Dokumen, tetapi anda masih dapat mengenali pasangan aplikasi yang lebih serasi.

Google Keep berfungsi dengan baik dengan Dokumen Google dan bahkan membolehkan catatan dan penyerahan nota terus ke dokumen anda dengan mudah. Begitu juga di Gmail, anda boleh menyeret e-mel ke tugas Google dengan mudah dan menyegerakkannya dengan Kalendar Google.

Senarai Hanya Teks atau Senarai Multimedia?

Sekiranya anda berfikir tentang aplikasi Google yang harus dilakukan, ada soalan yang cukup mudah untuk anda tanyakan.

Adakah anda hanya akan menggunakan teks, atau anda ingin menambahkan gambar, kandungan web, menggunakan transkripsi ke nota anda? Sekiranya yang anda perlukan adalah menuliskan teks dengan cepat dan menyemaknya dengan lengkap, Google Tasks adalah untuk anda.

Tetapi jika tugas dan senarai anda lebih terperinci dan memerlukan lebih banyak kandungan, Google Keep kemungkinan akan lebih sesuai.

Perbezaan Antara Google Keep dan Tugas

Adakah Anda Akan Berkongsi Tugas Anda?

Sebilangan besar alat Google bekerjasama dengan reka bentuk. Begitulah juga dengan Google Keep. Ini menjadikan perkongsian nota anda dengan orang atau rakan sekerja menjadi cepat dan interaktif.

Yang perlu anda lakukan hanyalah menambahkan alamat e-mel di sebelah nota anda dengan mengklik ikon "Kolaborator", dan mereka dapat membacanya.

Sebaliknya, Google Tasks adalah cara yang tepat jika anda ingin memikul tugas dan matlamat anda sendiri, sebab itulah banyak pengguna lebih menghargainya.

Aplikasi Google yang Begitu Mirip Tetapi Cukup Berbeza

Mudah-mudahan, sedikit lebih jelas mengapa Google membuat aplikasi yang serupa dengan perkara yang perlu dilakukan. Apa yang kemungkinan besar mereka capai adalah untuk memenuhi perbezaan mereka kepada pengguna mereka.

Sekiranya jawapan untuk soalan di atas agak bercampur-campur, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah mencuba kedua-dua aplikasi dan melihat yang paling sesuai untuk anda. Kemungkinannya adalah dalam masa yang singkat anda akan mengetahui pilihan yang tepat.

Mana yang anda sukai - Google Keep atau Google Tasks? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found