Cara Menghapus Satu Mesej dalam Twitch

Sebagai salah satu platform penstriman yang paling popular, Twitch boleh mempunyai puluhan ribu penonton yang berbual dalam satu saluran. Kotak sembang dengan mudah dipenuhi dengan spam, gangguan, dan komen yang tidak sesuai. Inilah sebabnya mengapa sangat penting bagi moderator untuk menjaga segalanya dengan menghapus mesej tertentu.

Cara Menghapus Satu Mesej dalam Twitch

Sehingga baru-baru ini, Twitch tidak mempunyai pilihan untuk menghapus satu mesej di saluran. Sebagai gantinya, anda boleh melarang pengguna tertentu dari saluran atau memberi mereka 'timeout' yang akan menghapus rentetan mesej mereka.

Sekarang, moderator akhirnya mempunyai cara untuk menghapus satu mesej, dan artikel ini akan menerangkan semua langkah yang diperlukan.

Cara Memadamkan Satu Mesej di Twitch

Memadamkan satu mesej dalam sembang Twitch cukup mudah, tetapi ada beberapa langkah yang perlu anda ikuti terlebih dahulu agar ia berfungsi.

Sebelum anda dapat menggunakan fungsi ‘Delete message’, anda perlu mengaktifkan ikon mod. Ikon ini membolehkan moderator melakukan tindakan penyederhanaan di saluran dengan cepat.

Langkah 1: Dayakan Ikon Mod

Untuk mengaktifkan ikon mod, anda perlu mempunyai status moderator pada saluran tersebut. Maka anda harus:

  1. Klik pada Tetapan ikon di sebelah kiri bawah kotak sembang.

  2. Tatal ke Alat Mod bahagian.

  3. Tandakan Ikon Mod kotak untuk mengaktifkan pilihan.

Apabila anda mengaktifkan ikon mod, anda seharusnya dapat melihat semua alat penyederhanaan di kotak sembang.

Langkah 2: Memadamkan Mesej

Dengan ikon mod yang tersedia, anda akan dapat memadam mana-mana satu mesej dengan satu klik sahaja. Ikut langkah-langkah ini:

  1. Cari mesej yang ingin anda hapus dalam sembang.

  2. Klik Padamkan Mesejikon (tong sampah) di sebelah kiri nama pengguna.

  3. Mesej akan hilang secara automatik.

Sekiranya anda ingin melihat mesej, anda boleh menekan '' di sebelah amaran penghapusan mesej.

Cara Alternatif untuk Menghapus Mesej di Twitch

Ada juga perintah yang disebut 'timeout' yang Twitch dapat digunakan untuk menghapus pesan pengguna.

Masalah utama dengan pilihan masa tamat adalah bahawa ia menghapus lebih daripada satu mesej dari pengguna. Jadi, sebagai contoh, jika saluran menyenaraikan kata-kata tertentu, menaip frasa tersebut dalam sembang bermaksud anda akan habis masa. Akibatnya, anda tidak dapat mengetik perkataan tertentu dan semua mesej anda akan dihapus.

Cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menghentikan masa pengguna tertentu hanya selama satu saat. Ini akan meninggalkan sebahagian besar mesej sebelumnya yang utuh, menghapus mesej terakhir mereka, dan menghentikannya menulis untuk jangka masa tertentu.

Untuk membuang komen pengguna tanpa menghapus perkara lain atau tanpa melarangnya, anda harus menaip:

/ timeout [nama pengguna] 1s [sebab]

Jadi, sebagai contoh, anda boleh menaip:

/ timeout user123 1s spamming

Ini akan menghapus mesej sebelumnya, tamat waktu pengguna, dan menyimpan alasannya dalam log. Mesej akan diganti dengan amaran. Mana-mana moderator boleh mengklik amaran ini untuk memaparkannya.

logo berkedut

Bolehkah Pengguna Lain Melihat Komen yang Dihapus dalam VOD?

Tidak, pengguna lain tidak dapat melihat komen yang dihapus sambil menonton video Twitch berdasarkan permintaan (VOD). Semasa anda menonton VOD, komen muncul pada masa yang sama dengan komen semasa siaran langsung.

Makluman mengenai mesej yang dihapus akan muncul tetapi tidak akan menampilkan kandungannya.

Bolehkah Saya Mengeluarkan Mesej Sebelum Ada Yang Melihatnya?

Ciri Kelewatan Sembang baru-baru ini membolehkan moderator Twitch menangguhkan sembang untuk pengguna lain dalam jangka masa yang singkat. Ini dapat membantu penyederhana menghilangkan gangguan dan mesej yang tidak sesuai sebelum pengguna lain melihatnya.

Fungsi ini juga menghilangkan peringatan sehingga tidak muncul di kotak sembang.

Cara Mengaktifkan Kelewatan Sembang di Twitch

Untuk mengaktifkan pilihan Chat Delay sebagai moderator:

  1. Pergi ke Tetapan Kesederhanaan halaman di Twitch.

  2. Cari Kelewatan Sembang Bukan Mod di bawah Pilihan Berbual bahagian.

  3. Pilih jumlah masa yang anda mahu untuk menangguhkan sembang.

Anda boleh memilih antara kelewatan dua, empat, atau enam saat. Ini akan memberi anda dan moderator lain masa yang cukup untuk memastikan kotak sembang kemas.

Simpan Pesanan dalam Sembang

Setelah anda memiliki semua alat yang diperlukan, saluran Twitch anda dapat tetap bebas dari gangguan, bahasa yang tidak sesuai, dan spam. Anda tidak perlu melarang pengguna atau menghapus sebarang mesej melainkan yang menyinggung perasaan.

Anda juga boleh melambatkan sembang untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan. Dan jika anda meluangkan masa untuk memberi amaran kepada pengguna agar berkelakuan sewajarnya sebelum perkara tidak terkawal, anda mungkin tidak perlu mengeluarkannya dari komuniti anda.

Apakah pendekatan anda terhadap anggota masyarakat yang menunjukkan tingkah laku yang boleh diterima? Sekiranya anda pernah menjadi moderator, di Twitch atau di tempat lain, beritahu pengalaman anda di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found