Cara Membuat Pelayan Proksi (2021)

Pelayan proksi bermanfaat kerana mereka bertindak sebagai orang tengah antara komputer dan internet anda. Mereka membuat permintaan dalam talian untuk anda, dan kemudian mereka mengembalikan maklumat yang diminta. Sekiranya anda ingin membuat pelayan proksi sendiri, ketahuilah bahawa ia tidak semudah yang disangka.

Cara Membuat Pelayan Proksi (2021)

Baca terus untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelayan proksi, penggunaannya, dan arahan untuk membuat pelayan proksi. Perhatikan bahawa artikel ini akan memberikan arahan untuk membuat pelayan proksi menggunakan sistem operasi Windows dan Mac.

Pelayan Proksi 101

Apa itu pelayan proksi? Ini adalah orang tengah atau pelayan pengganti. Ia membolehkan komputer anda menyambung ke internet menggunakan alamat IP yang berbeza. Secara sederhana, pelayan proksi menambahkan lapisan privasi tambahan untuk kehadiran dalam talian anda dan juga dapat menjimatkan banyak lebar jalur dalam situasi tertentu.

Semasa menggunakan proksi, lalu lintas internet dan fail dapat dikompresi, dan semua bahagian yang tidak perlu dapat diketepikan (mis., Iklan yang mengganggu di laman web). Proksi sangat berguna bagi syarikat dengan sebilangan besar pekerja di rangkaian tanpa wayar yang sama, kerana mereka dapat meredakan lalu lintas lebar jalur dari satu alamat.

Pelayan proksi juga lebih pantas kerana mereka mencari versi laman web dalam bentuk cache, tanpa memuat turun fail lain yang tidak diperlukan. Pelayan proksi boleh dibahagikan kepada dua kategori mudah, peribadi dan awam. Secara amnya, proksi peribadi jauh lebih pantas kerana lebih sedikit orang menggunakannya. Proksi peribadi juga jauh lebih selamat untuk alasan yang sama.

Dari segi privasi dan keselamatan, jika dibandingkan dengan perkhidmatan VPN, pelayan proksi jauh lebih kurang berkesan. Sekiranya anda mencari VPN, lihat NordVPN, ini adalah salah satu rangkaian peribadi maya terpantas dan paling selamat.

Kegunaan Pelayan Proksi

Pelayan proksi kebanyakannya disediakan oleh sekolah, majikan, dan tempat lain di mana terdapat banyak orang yang tersambung ke rangkaian yang sama. Proksi memberi pemilik rangkaian pandangan dan kawalan yang lebih baik mengenai apa yang sedang berlaku.

Untuk menggunakan internet di sekolah, misalnya, anda mesti menyambung ke rangkaian proksi sekolah anda. Proksi adalah sebab mengapa pentadbir rangkaian menyekat banyak laman web dengan mudah. Tetapi apa yang mempertahankan pelayan proksi?

Baiklah, ini mungkin hanya firewall asas. Begitulah cara laman web dibatasi, dan tidak ada yang boleh menembusi rangkaian. Sekiranya terdapat pelanggaran pada firewall, anda boleh bertaruh mereka berasal dari perisian hasad atau penyusup ke rangkaian anda.

Anda tidak perlu memiliki perniagaan atau perkara lain untuk menyediakan proksi. Jangan ragu untuk memasangnya di rumah anda, jika anda mempunyai banyak peranti dan mahukan kawalan yang lebih baik terhadap penggunaan internet isi rumah. Makluman spoiler, anak-anak anda tidak akan menikmati proksi sebanyak yang anda mahukan!

Cara Membuat Pelayan Proksi pada Windows

Terdapat dua cara asas untuk membuat pelayan proksi pada komputer Windows. Salah satunya adalah dengan skrip automatik, dan kaedah lain adalah manual. Mari kita mulakan dengan arahan untuk menggunakan skrip:

 1. Pada komputer Windows anda, lancarkan Tetapan (Mula> Tetapan).

 2. Klik pada pilihan Rangkaian dan Internet.

  tetapan tingkap

 3. Klik pada tetapan Proksi.

 4. Aktifkan pilihan Use Setup Script.

  penyediaan proksi automatik

 5. Masukkan alamat skrip yang anda berikan (oleh majikan, sekolah, atau pemilik pelayan anda yang lain.) Dan pilih Simpan. Anda kemudian boleh keluar dari tetapan, dan skrip akan segera berlaku.

Sebaliknya adalah membuat pelayan proksi secara manual:

 1. Sekali lagi, buka Tetapan Windows anda.

 2. Pilih pilihan Rangkaian dan Internet.

 3. Pilih Proksi.

 4. Dayakan Gunakan Pelayan Proksi di bawah tab Penyediaan Proksi Manual.

 5. Masukkan IP di bawah tab Alamat, dan nombor Port di bidang yang sesuai.

 6. Setelah selesai, Simpan perubahan dan keluar dari menu ini.

  setu proksi manual

Cara Membuat Pelayan Proksi pada Mac

Membuat pelayan proksi pada komputer Mac juga tidak sukar. Inilah caranya:

 1. Mulakan menu Pilihan Sistem.
 2. Pilih tab Rangkaian.
 3. Cari pilihan Lanjutan dan pilih.
 4. Kemudian, pilih pilihan Proksi. Di sini, anda boleh menyediakan proksi secara automatik jika anda memilih Auto Proxy Discovery, dan komputer anda akan mengkonfigurasi semuanya sendiri.
 5. Sebagai alternatif, anda boleh melakukannya secara manual. Kemudian, anda mesti mengklik jenis proksi, memasukkan portnya, dan alamat di bidang yang sesuai (port adalah yang lebih kecil). Anda mungkin juga perlu memasukkan kelayakan pelayan proksi sekiranya pelayan dilindungi kata laluan.
 6. Setelah selesai, klik OK untuk menyimpan perubahan dan buat proksi.

Anda akan melihat pelbagai jenis pelayan proksi. HTTP adalah yang paling popular, tetapi tidak begitu selamat, sedangkan HTTPS adalah versi HTTP yang lebih stabil. Akhirnya, SOCKS mempunyai banyak kegunaan, mis. sangat baik untuk torrents, tetapi jauh lebih perlahan daripada jenis proksi yang lain.

Adakah Pelayan Proksi Cukup?

Pelayan proksi berguna, bergantung pada keperluan anda. Sekiranya perhatian utama anda adalah keselamatan, dan privasi dalam talian, maka menggunakan perkhidmatan VPN adalah pilihan yang lebih baik. Namun, proksi sangat popular dan mempunyai banyak kegunaan. Sekolah dan tempat kerja, misalnya, tidak dapat berfungsi tanpanya

Adakah anda menyediakan pelayan proksi awam atau peribadi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah dan beritahu kami jika anda berpuas hati dengan hasilnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found