Cara Memecahkan Perisai Air dalam Kesan Genshin

Adakah Abyss Mages menjadi penanda kewujudan anda? Adakah anda takut menemui mereka di ruang bawah tanah dan Spiral Abyss? Anda mungkin merasa lebih yakin dengan peluang hidup anda sekiranya anda tidak membuang semua sumber daya untuk memecahkan perisai itu.

Cara Memecahkan Perisai Air dalam Kesan Genshin

Tentu, anda dapat memukulnya dengan serangan kekuatan kasar, tetapi itu bukan kaedah yang paling berkesan untuk mendekati perisai musuh, terutama yang elemen. Tidak kira betapa hebatnya watak anda, mereka tidak akan dapat melepasi perisai musuh sehingga anda memahami beberapa prinsip asas mengenai mereka dalam permainan.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pecah perisai air dan juga perisai fizikal di Genshin Impact. Cabaran musuh dapat berlangsung selamanya untuk diselesaikan, jadi jangan membuat kesilapan membuang sumber daya pada awal pertarungan, ambil beberapa perisai.

Bagaimana Memecahkan Perisai Air dalam Kesan Genshin?

Perisai Hydro Abyss Mage adalah salah satu yang paling mengecewakan dalam permainan. Walaupun perisai Hydro nampaknya tidak tahan untuk menyerang, mereka mempunyai beberapa kelemahan. Anda hanya perlu menyusun strategi dengan watak yang betul semasa anda mengalaminya.

Lihat beberapa teknik asas untuk memecahkan perisai air / Hydro di Genshin Impact:

Serangan Claymore

Serangan Claymore adalah cara yang baik untuk menurunkan pelindung air / Hydro jika anda menggunakan watak dengan elemen yang betul. Chongyun (Cryo) dan Diluc (Pyro) adalah pilihan hebat ketika menghadapi penyihir Hydro Abyss. Xinyan (Pyro) adalah pilihan lain yang baik, terutamanya jika anda menaikkannya hingga tiga. Di tingkat tiga, perisai Pyro Xinyan memberikan kerosakan pada musuh berdekatan sementara elemennya meletupkan api dari tanah untuk merosakkannya.

Namun, tidak semua serangan Claymore dibuat sama. Ingat bahawa kita bercakap mengenai reaksi unsur di sini.

Menggunakan serangan Claymore dari Noelle mungkin kelihatan seperti idea yang baik, tetapi dia watak Geo. Ahli geografi hebat dalam menyelesaikan rantai tetapi bukan pilihan yang tepat ketika anda mencari reaksi unsur untuk menjatuhkan pelindung air.

Pembilang Elemen

Mengeluarkan perisai air agak mudah setelah anda memahami bagaimana para perancang di pertempuran elemen berstruktur Genshin Impact. Ia berfungsi pada mekanik “gunting kertas-kertas” di mana satu elemen akan selalu mengalahkan unsur yang lain. Cara lain untuk melihatnya adalah sistem reaksi berlawanan.

Sekiranya anda melihat Abyss Mage dengan perisai air, anda ingin memaparkan watak ais / cryo seperti:

 • Kaeya

 • Qiqi

 • Diona

 • Rosaria

 • Chongyun

Serangan Cryo pada elemen Hydro dapat mencetuskan reaksi "Freeze". Dari sana, anda dapat melengkapkan rantai dengan serangan Geo untuk menyebabkan kesan "Shatter". Menggunakan kombinasi Cryo-Anemo adalah salah satu kaedah terpantas untuk memecahkan perisai air, tetapi bukan satu cara.

Anda boleh menggunakan watak elemen api / Pyro seperti Diluc, Klee, Xinyan, dan tentu saja, Amber untuk membuat kesan "Vaporize". Karakter elektro adalah pilihan lain yang baik ketika melawan musuh Hydro kerana mereka dapat mencipta kesan "Electro-Charge".

Sekiranya anda tidak mempunyai watak elemen yang bertentangan dalam pesta anda, anda boleh menggunakan elemen lain. Namun, ia memerlukan masa dua kali lebih lama untuk melepaskan pelindung. Contohnya, jika anda berurusan dengan Hydro Abyss Mage dan anda tidak mempunyai watak Cryo, Electro, atau Pyro, anda boleh menggunakan elemen lain. Watak geo dan Anemo juga dapat berfungsi untuk melepaskan pelindung air, tetapi memerlukan dua kali lebih banyak hits untuk mencapainya.

Anda mungkin mempunyai watak Pyro, seperti Xinyan, yang dapat melepaskan pelindung air dalam enam hits. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk menggunakan watak Geo seperti Noelle, harap memukul perisai itu sekitar 12 kali untuk kesan yang sama.

Juga, ingat bahawa atribut watak yang berbeza, seperti tahap, penguasaan, dan serangan tidak mempengaruhi berapa lama masa yang diperlukan untuk menjatuhkan pelindung air.

Bagaimana Mematahkan Perisai Fizikal?

Pemain mungkin mengingati tutorial ringkas mengenai memecahkan perisai Mitachurl ketika pertama kali bertemu Amber. Ini konsep sederhana, bukan? Anda hanya perlu membakar perisai. Walau bagaimanapun, semasa anda meneruskan permainan dan meneroka kawasan baru, anda mungkin mendapati anak panah Pyro tidak lagi memotongnya.

Sekiranya anda mahukan strategi baru untuk menangani pelindung fizikal, lihat pilihan anda di bawah:

Beban berlebihan

Salah satu cara terpantas untuk mematahkan perisai fizikal adalah dengan menimbulkan reaksi "Overload" untuk membuat kerosakan letupan. Reaksi “overload” berlaku apabila kesan Electro bertemu Pyro atau sebaliknya. Untuk memastikan bahawa anda dapat membuat rantai reaksi ini seketika, pastikan anda selalu mempunyai kedua-dua jenis watak unsur dalam pesta anda.

Watak elektro dalam Genshin Impact merangkumi:

 • Keqing

 • Fischl

 • Beidou

 • Lisa

Watak Pyro yang dapat menyelesaikan reaksi berantai "Overload" termasuk:

 • Xinyan

 • Amber

 • Yanfei

 • Klee

 • Diluc

 • Bennett

 • Xiangling

Walaupun Amber bukan kegemaran peminat, dia adalah pilihan yang baik untuk menyelesaikan reaksi "Overload" kerana dia dapat melancarkan serangan berapi dari kejauhan.

Serangan Bom

Sama seperti reaksi "Overload", Serangan Bom dapat menurunkan perisai fizikal dengan kerosakan letupan. Ia jauh lebih berkesan daripada membakarnya, tetapi hanya beberapa watak yang dapat melakukannya; Amber dan Klee.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Amber dapat memancarkan reaksi berantai "Overload" yang menghancurkan perisai fizikal. Dia juga mempunyai bakat lain. Sebilangan besar pemain menggunakan Baron Bunny sebagai gangguan yang mudah untuk mendapatkan jarak dari musuh, tetapi ia juga meletup. Sekiranya Mitachurl berada dalam radius letupan, ia akan mengalami kerosakan letupan dan juga kemungkinan kerosakan Pyro.

Klee adalah watak yang agak baru untuk daftar Impak Genshin dan diperkenalkan pada Musim Gugur 2020. Sama seperti Baron Bunny, Klee mempunyai Kemahiran Elemen memantul yang menggemaskan yang menyebabkan letupan besar dan kerosakan AoE (kawasan kesan) Pyro.

Caranya ialah dengan menjayakan Jumpy Dumpty tepat.

Apabila Klee melempar Jumpy Dumpty, ia akan melambung tiga kali. Pada pantulan ketiga, ia terbahagi kepada lapan ranjau. Tambang tersebut meletup setelah beberapa saat atau ketika musuh menyentuhnya.

Pembilang Elemen

Terdapat pelbagai cara untuk menggunakan rantai Elemen untuk menjatuhkan pelindung fizikal. Yang paling mudah adalah menggunakan kesan “Overload” yang disebutkan di atas. Anda juga boleh menggunakan kerosakan letupan dengan serangan bom dan menyelesaikannya dengan serangan Anemo untuk angin puyuh yang dahsyat.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Semua Perisai Elemen Mempunyai Kelemahan?

Ya, semua elemen pelindung (dan musuh) mempunyai kelemahan. Adalah idea yang baik untuk menghafal kelemahan dan reaksi ini untuk memberi anda kelebihan dalam pertempuran:

Hidro

• Elektro - "Caj Elektro"

• Cryo - "Membekukan"

• Pyro - "Menguap"

Cryo

• Pyro - "Meleleh"

• Hidro - "Bekukan"

• Elektro - "Superkonduktor"

Elektro

• Cryo - "Superkonduktor"

• Pyro - "Beban berlebihan"

• Hydro - "Electro-Charge"

Pyro

• Cryo - "Meleleh"

• Hidro - "Wap"

• Elektro - "Beban berlebihan"

Kemahiran elemen Geo dan Anemo adalah unsur "neutral" yang menyebabkan reaksi lebih besar ketika bersentuhan dengan elemen lain. Namun, secara amnya mereka tidak begitu berkuasa

Adakah Kerosakan Elemen Bergantung pada Tahap?

Jawapan ringkasnya adalah "ya", tetapi tahap watak bukan satu-satunya penentu kerosakan unsur.

Kerosakan asas, serta HP dan Pertahanan, meningkat apabila anda menyamakan watak. Sekiranya anda mengalami kerosakan yang paling penting, itu adalah kisah yang berbeza. Anda juga perlu fokus pada "Elemental Mastery".

"Elemental Mastery" adalah pengganda kerosakan ketika membuat reaksi unsur atau rantai elemen seperti "Overload" dan "Vaporize." Pengganda kerosakan bergantung pada Elemen Penguasaan watak yang mencetuskan reaksi dan tidak semestinya orang yang memulakannya.

Contohnya, jika anda menggunakan anak panah api Amber untuk memicu reaksi "Overload", tetapi dia mempunyai anak panah tahap 10, dia akan menangani kerosakan tahap 10 ditambah dengan kerosakan Elemen Elemen. Namun, jika dia memulakan rantai dengan serangan Pyro dan anda mencetuskan Reaksi Elemen dengan watak yang memiliki Penguasaan Elemen yang Tinggi / Meningkat, kerosakan yang dihasilkan lebih tinggi.

Perlu diingat juga bahawa senjata dan artifak yang lengkap dapat mengubah output kerosakan watak anda. Sekiranya anda menggunakan dua keping dari kumpulan Wanderer's Troup, anda akan mendapat peningkatan dalam Elemental Mastery sebanyak 80. Memakai keempat-empat keping set ini memberi anda bonus 35% lebih banyak Kerosakan Serangan yang Dibebankan jika watak tersebut menggunakan Bow atau Catalyst.

Senjata yang lengkap seperti Dragon's Bane polearm juga dapat memberi anda penyerang serangan tambahan. Contohnya, jika anda menggunakan Dragon's Bane, anda akan mendapat pengubah kerosakan tambahan 20% terhadap musuh yang terkena kesan Pyro atau Hydro.

Dapatkan (Ele) Mental Dengan Rantai Reaksi

Perisai elemen mungkin kelihatan tidak tahan terhadap serangan, tetapi setiap perisai mempunyai kelemahan. Anda hanya perlu belajar bagaimana memanfaatkan setiap kelemahan elemen dengan menggunakan alat atau watak yang anda miliki. Caranya ialah bertarung dengan lebih bijak, bukan lebih sukar. Kali berikutnya anda menghadapi Hydro Abyss Mage, ingatlah untuk "Freeze" dengan watak Cryo dan kemudian "Shatter" dengan yang Geo. Anda tidak akan percaya seberapa baik atau seberapa pantas ia berfungsi.

Adakah anda mempunyai kombo Elemental Reaction kegemaran untuk menurunkan pelindung Hydro? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts