Cara Menghapus Semua Mesej secara kekal di iPhone

Walaupun memadam mesej pada telefon pintar kelihatan seperti perkara yang mudah dilakukan, anda benar-benar perlu berfikir dua kali ketika iPhone bersangkutan. Ingat model lama, di mana walaupun anda menghapus mesej dari peti masuk anda, ia masih akan muncul semasa anda mencarinya di Spotlight Search?

Cara Menghapus Semua Mesej secara kekal di iPhone

Mesej memalukan atau rahsia hanya perlu dihapuskan, tetapi sekarang ini adalah tugas yang memerlukan pengurusan data secara menyeluruh. Ini bermaksud anda harus menyerang masalah dari pelbagai sudut, kerana mesej teks, iMessages dan gambar bergambar yang masih terhapus mungkin masih berlanjutan di perkhidmatan awan di suatu tempat.

Inilah sebabnya mengapa anda perlu mengikuti beberapa langkah mudah untuk memastikan bahawa mesej yang ingin anda hapus dari iPhone anda benar-benar dihapus.

Mengenai Pemesejan

Pertama, anda perlu memahami bagaimana keseluruhan proses pemesejan pada iPhone anda berfungsi. Ya, kotak hijau yang anda lihat di aplikasi Mesej anda memang merupakan mesej teks yang anda hantar dan terima, tetapi tidak dikaitkan dengan sebarang ID Apple.

Jangan lupa bahawa pesanan pada iPhone juga boleh merangkumi kotak biru, yang biasanya disebut sebagai iMessages. Ini hanya boleh dihantar dan diterima oleh peranti Apple, dan dengan itu, ia dikaitkan dengan ID Apple.

Memadamkan Mesej di iPhone Anda

Tidak seperti versi iOS sebelumnya, mesej yang dipadamkan di iPhone anda sebenarnya dihapus dan anda tidak perlu risau selagi anda tidak membuat sandaran mesej anda dan tidak mempunyai peranti Apple lain.

Langkah 1 - Padam Seluruh Perbualan

Cara paling selamat, termudah, dan tercepat untuk menyingkirkan mesej dari iPhone anda adalah dengan memadam keseluruhan perbualan dengan kenalan tertentu.

Pergi ke perbualan yang ingin anda hapus, leret ke kiri, dan kemudian ketik butang merah yang bertuliskan "Padam".

Langkah 2 - Memadamkan Mesej Individu

Terdapat situasi di mana anda tidak mahu menyingkirkan keseluruhan perbualan dengan kenalan, tetapi masih mahu menghapus bahagian tertentu dari perbualan tersebut secara kekal. Ini juga dapat dilakukan dengan sangat mudah, tetapi pertama-tama anda perlu pergi ke perbualan di mana anda perlu menghapus bahagian tertentu.

Seterusnya, cari bahagian yang boleh dipersoalkan yang perlu dihapuskan dan kemudian tekan lama di atasnya. Selepas ini, anda akan melihat menu yang terdiri daripada beberapa pilihan.

Ketuk butang yang bertuliskan "Lagi" dan kemudian terus tekan titik tepat di sebelah mesej yang ingin anda hapus sehingga anda membuang semua bahagian perbualan yang tidak mahu anda simpan di telefon anda.

Setelah selesai memilih mesej yang tidak diingini, cukup ketuk ikon Sampah yang terletak di sudut kiri bawah skrin anda dan kemudian ketuk pilihan "Hapus Mesej" untuk menyelesaikan prosesnya.

Langkah 3 - Memadamkan Mesej dalam Sandaran iPhone

Walaupun anda mungkin telah menghapus semua mesej yang tidak diingini dari aplikasi Mesej anda, masih ada tempat di mana mesej lama mungkin berlama-lama. Tempat-tempat ini biasanya merupakan perkhidmatan awan dan sandaran. Sekiranya anda pernah menyandarkan iPhone sebelum ini, yakinlah ada barang di sana yang mungkin anda tidak mahu ada yang melihatnya.

Anda mungkin melupakan ini dan kemudian mengembalikan salah satu sandaran, jadi mesej yang tidak diingini akan dipulihkan juga.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Tetapan iPhone anda. Ketik nama anda di bahagian atas kemudian ketik ‘iCloud. ’Seterusnya, anda boleh mengetuk‘Urus Storan. ’Dari sini, jika anda mengetuk‘ Mesej ’, anda boleh memadamnya yang telah disandarkan ke iCloud.

Dalam "Sandaran", anda akan menemui peranti tertentu yang ingin anda padamkan. Sebaik sahaja anda memilih peranti ini, anda perlu menatal hingga ke bahagian bawah halaman dan mengetuk pilihan "Delete Backup".

Selesaikan dengan mengetuk "Matikan & Padam" dan mesej yang anda sandarkan akan hilang selamanya.

Langkah 4 - Memadam Mesej yang Disokong oleh iTunes

Ada orang yang menggunakan iCloud untuk sandaran iPhone mereka, tetapi ada juga sebilangan besar pengguna iTunes yang gemar biasanya lebih suka membuat sandaran di sana. Sekiranya anda salah satu yang terakhir, anda mungkin juga ingin memeriksa sandaran iTunes anda untuk mesej yang tidak diingini yang memerlukan penghapusan.

Untuk melakukan ini, anda perlu membuka aplikasi iTunes anda dan pergi ke "Preferences". Klik pada "Peranti" dan kemudian pilih sandaran yang perlu dihapuskan. Sekarang klik pada "Delete Backup" untuk mengatur proses bergerak. Selepas ini, anda hanya perlu mengklik "Padam" dan kemudian sahkan dengan mengklik "OK."

Padamkan Mesej di Mac

Sekiranya anda peminat Apple anda mungkin mempunyai banyak produk. Salah satu perkara yang kami gemari mengenai Apple adalah penyatuan antara peranti. Sekiranya anda mempunyai Mac atau MacBook, kami akan mengkaji cara menghapus mesej teks di bahagian ini.

Untuk memadam keseluruhan perbualan pada peranti macOS anda, lakukan ini:

  1. Buka aplikasi pemesejan di Mac anda. Navigasi ke utas mesej di sebelah kiri.
  2. Klik pada utas mesej dan ‘X’ kecil akan muncul. Klik.
  3. Klik ‘Delete’ di tetingkap pop timbul yang muncul.

Sebaik sahaja anda mengklik 'Padam' keseluruhan perbualan akan hilang. Anda tidak dapat mengambil semula mesej ini setelah dihapus, jadi berhati-hatilah sebelum membuang keseluruhan perbualan.

Sekiranya anda hanya perlu menghapus satu mesej teks, lakukan ini:

  1. Buka utas mesej di mana teks berada yang ingin anda hapus.
  2. Klik kanan mesej dan klik ‘Delete’ ketika menu dropdown muncul.

Catatan: Klik di ruang kosong dalam mesej jika tidak, pilihan 'Padam' tidak akan muncul.

Soalan Lazim

Sekiranya kami tidak menjawab semua soalan anda di atas, kami telah memasukkan bahagian ini. Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai mesej teks Apple.

Bolehkah saya memulihkan mesej yang dipadam?

Ini sangat bergantung pada bagaimana, di mana, dan kapan anda menghapus mesej anda. Walaupun terdapat banyak laman web pihak ketiga yang menjanjikan bahawa mereka dapat menghidupkan semula mesej yang anda hapus, ini sebenarnya tidak mungkin berlaku dalam beberapa kes.

Sekiranya anda memadamkan teks dari iPhone anda dan terdapat sandaran baru-baru ini ke iCloud, anda boleh memulihkan iPhone anda dengan mesej yang dipadamkan itu. Sekiranya anda memadamkan mesej dari iCloud anda, tidak ada cara untuk mengembalikannya.

Sekiranya saya memadam mesej dari iPhone saya, adakah ia juga akan memadam dari peranti iOS saya yang lain?

Ya, tetapi ini tidak akan menghapusnya secara automatik dari iCloud anda. Namun, jika anda menghapus mesej dari iCloud anda, kemungkinan besar ia juga akan hilang dari telefon anda.

Berhati-hatilah semasa memadam apa sahaja pada peranti iOS. Sebaiknya semua yang disambungkan melalui iCloud, apabila anda membuat perubahan pada satu peranti, ia akan mempengaruhi semua peranti anda. Anda boleh menghilangkan masalah ini dengan mematikan pustaka iCloud anda dalam tetapan.

Storan telefon saya penuh, adakah penghapusan mesej saya akan membantu?

Sekiranya storan iPhone anda penuh, ia tidak akan membolehkan anda mengemas kini atau memuat turun aplikasi, mengambil gambar, atau bahkan menerima mesej baru. Dengan mengandaikan bahawa anda tidak memihak kepada teks anda, tidak ada salahnya menghapusnya tetapi jika dibandingkan, itu bukan fail yang sangat besar.

Sekiranya anda ingin membersihkan simpanan di telefon anda, mulailah dengan video dan aplikasi terlebih dahulu. Menghapus ini akan mengosongkan lebih banyak ruang daripada menghapus semua teks anda (kecuali jika anda mempunyai berjuta-juta mesej yang mungkin dapat dilakukan pada tahun 2021).

Bagaimanakah cara menghapus mesej teks di Apple Watch saya?

Sayangnya, Apple hanya membenarkan kami menghapus keseluruhan perbualan di Apple Watch, jadi jika hanya ada satu mesej yang ingin anda hilangkan, anda juga harus memadamkan semuanya.

Untuk menghapus keseluruhan perbualan dari Apple Watch anda, pergi ke aplikasi pemesejan dan tatal ke utas mesej yang ingin anda hapus. Kemudian. sapu ke kiri. Ikon tong sampah akan muncul. Ketiknya kemudian sahkan dengan mengetuk 'Sampah.'

Kesimpulannya

Seperti yang anda lihat, tidak perlu panik, kerana semua mesej di iPhone anda dapat dihapus dengan mudah. Ini juga merangkumi mesej yang merupakan sebahagian daripada sandaran lama anda, dan juga mesej yang disimpan di perkhidmatan awan Apple.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found