Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PC

Gambar 1 dari 6

Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PCCara memasang cakera keras
Port cakera keras
Port motherboard
Cara memasang cakera keras
Cara memasang cakera keras
Cara memasang cakera keras
 • Cara membina PC: Panduan dalam talian untuk membina komputer anda sendiri dari awal
 • Cara membezakan casing PC
 • Cara memasang bekalan kuasa
 • Cara memasang papan induk
 • Cara Memasang pemproses Intel
 • Cara memasang pemproses AMD
 • Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak Lagi
 • Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PC
 • Cara Memasang dan Menggunakan SSD (Solid-State Drive)
 • Cara Memasang Pemacu Optik
 • Cara memasang kad grafik
 • Cara memasang kad pengembangan
 • Cara memasang semula kes PC

Sama ada anda memilih cakera keras tradisional atau SSD yang lebih baru (dan lebih mahal), memasang storan anda di PC adalah tugas yang agak mudah. Anda memasukkannya ke salah satu slot khusus casing PC anda, kemudian sambungkan kabel kuasa dan data.

panduan sambungan-hddsambungan papan induk

PETUA: Jika anda memasang lebih daripada satu cakera keras, pasangkan cakera keras dari mana anda ingin boot di port SATA dengan bilangan terendah. BIOS akan memilih cakera keras ini sebagai pemacu boot secara lalai.

1. Pasangkan Hard Disk ke Teluk

muat-cakera keras-ke-a-bay

Untuk memuatkan cakera keras, anda memerlukan ruang pemacu 3.5 inci tambahan. Hati-hati jangan menggunakan salah satu ruang luaran, yang mempunyai potongan di bahagian depan casing, kerana ini direka untuk pembaca kad memori dan pemacu cakera liut.

Sekiranya kes anda mempunyai rel pemacu atau kelengkapan tanpa skru, anda perlu membaca manual casing untuk mendapatkan petunjuk mengenai cara memasang pemacu. Untuk kes lain, geser cakera keras ke ruang pemacu ganti sehingga lubang skru di sisi pemacu sejajar dengan lubang di ruang pemacu. Cakera kemudian harus diikat dengan empat skru, dua di kedua sisi. Skru yang sesuai mestilah disediakan dengan cakera keras atau casing. Skru dengan kuat untuk mengelakkan pemacu goyah.

2. Pasangkan Kabel Kuasa SATA

plug-in-sata-power-ke-hdd

Dalam gambar di bawah, anda dapat melihat penyambung kuasa SATA pada cakera keras dan pada bekalan kuasa. Cari penyambung yang betul dari bekalan kuasa anda dan pasangkannya ke bahagian belakang cakera keras anda. Ia berjalan hanya dengan satu cara dan klik apabila disambungkan. Berhati-hati semasa memasangnya, kerana tekanan ke bawah dapat memecahkan klip yang mengelilingi penyambung kuasa. Sekiranya ini berlaku, palam kuasa tidak akan berada di tempatnya.

3. Pasangkan Kabel Data SATA

hdd-plug-in-sata-data-kabel

Tidak seperti IDE, SATA menggunakan penyambung yang ringkas dan nipis untuk membawa data. Papan induk anda akan dihantar dengan beberapa kabel SATA, jadi ambil salah satu dari kotak tersebut. Pasang perlahan-lahan ke bahagian belakang cakera keras. Ia akan dipasang hanya dengan satu cara dan akan mengklik apabila disambungkan dengan betul. Berhati-hatilah semasa anda memasangkannya, kerana tekanan ke bawah dapat mematahkan penyambung dan menghalang kabel SATA menyambung dengan betul.

4. Pasang Kabel Data SATA ke Motherboard

pasang-sata-kabel-ke-motherboard

Seterusnya, anda perlu mencari port SATA ganti pada papan induk anda. Ini biasanya terletak di kanan bawah papan dan diberi nombor. Semakin rendah bilangannya, semakin tinggi rantai but cakera keras anda. Oleh itu, jika anda memasang lebih daripada satu cakera keras, pastikan pemacu dari mana anda akan boot dipasang ke port bernombor paling rendah. Periksa manual motherboard untuk memastikan bahawa semua port melakukan perkara yang sama; beberapa papan mempunyai port yang dikhaskan untuk RAID.

Menyambungkan kabel SATA adalah mudah, kerana ia hanya akan dipasang dengan satu cara. Ia akan klik apabila kabel disambungkan dengan betul.

Sekiranya anda ingin menambah atau mengganti cakera keras anda, anda boleh Beli HDD dalaman di Amazon sekarang atau cari yang menggunakan Google Shopping.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found