Cara Menghapus & Menghapus Semua Catatan Facebook Tanpa Menghapus Akaun

Berkat beberapa kontroversi sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak pengguna Facebook memilih untuk memutuskan hubungan dari rangkaian media sosial yang sangat popular. Kini hampir mustahil untuk menggunakan platform tanpa memikirkan maklumat apa yang ada pada Facebook tentang anda dan apa yang mereka lakukan dengan maklumat tersebut.

Sama ada anda prihatin tentang bagaimana Facebook melindungi privasi anda atau anda bimbang tentang peranan Facebook dalam menyebarkan maklumat salah mengenai pilihan raya politik, ada banyak sebab anda mungkin ingin meninggalkan Facebook.

Seperti banyak pengguna lain, ada kemungkinan anda telah berkongsi beberapa perkara di Facebook yang kini anda mahukan tidak. Sekiranya anda belum bersedia untuk menghapus akaun anda sama sekali, menghapus semua catatan Facebook anda yang lalu adalah cara terbaik untuk meredakan masalah privasi anda tanpa melakukan kehidupan tanpa media sosial.

Oleh itu, jika anda sudah bersedia untuk membersihkan slate media sosial anda dan mula segar, mari kita lihat bagaimana anda boleh menghapus semua catatan Facebook anda dengan mudah hanya dalam beberapa langkah.

Cara Menyimpan Catatan Facebook

Pegang kuda anda. Sebelum anda mula mengejar sejarah catatan itu, sebenarnya mungkin ada beberapa kenangan indah di sana yang ingin anda lacak. Syukurlah, Facebook memudahkan untuk mengemas dan memuat turun semua data anda. Anda hanya perlu tahu di mana mencarinya.

Klik pada ikon Tetapan Akaun di sudut kanan atas halaman utama Facebook anda.

Klik Tetapan pilihan dalam menu lungsur.

Klik pada Maklumat Facebook anda dalam menu di sebelah kiri.

Klik Muat turun Maklumat Anda.

Pilih julat tarikh (atau "semua data saya"), format, dan kualiti media. Kemudian, klik Buat Fail.

Facebook akan membungkus fail kecil yang kemas untuk anda yang diisi dengan semua maklumat Facebook anda. Kini anda boleh memadam dari laman web tanpa perlu risau anda mungkin kehilangan sesuatu yang penting.

Setelah menyelesaikan langkah-langkah ini, Facebook akan memberikan anda fail yang mengandungi semua data anda yang telah dikumpulkan selama ini. Sekarang, anda boleh memadam semua catatan masa lalu anda tanpa bimbang kehilangan kenangan berharga anda.

Nota sampingan: Laman web lain, seperti Google, Snapchat, dan Twitter, juga menawarkan pilihan untuk memuat turun data anda. Oleh itu, jika anda ingin melihat data apa yang dikumpulkan oleh saluran media sosial lain, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah serupa.

Cara Memadam Catatan Facebook

Bersedia untuk membersihkan sejarah Facebook anda?

Mari kita mulakan dengan asasnya. Sekiranya anda hanya mengambil berat tentang beberapa catatan, maka anda harus menghapusnya secara manual. Pergi terus ke siaran dan lengkapkan langkah berikut:

Klik ikon pilihan di sudut kanan atas siaran dan klik Padam.

Klik Padam sekali lagi untuk mengesahkan.

Ulangi langkah-langkah ini untuk setiap siaran yang ingin anda alih keluar. Dengan andaian anda hanya ingin menyingkirkan sebilangan kecil catatan, ini adalah pilihan yang lebih mudah dan akan mengekalkan sisa kandungan Facebook anda.

Ingat bahawa anda tidak dapat mendapatkan siaran ini. Setelah dihapus dari Facebook, mereka akan menjadi baik (melainkan jika anda memuat turunnya terlebih dahulu). Oleh itu, berhati-hatilah dengan perkara yang anda padamkan.

Menyaring Catatan Facebook

Jadi, mungkin anda mahu memadamkan semua catatan anda dari bulan atau tahun tertentu. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menyaring catatan Facebook anda. Anda boleh melakukannya dengan:

iPhone

Lawati halaman Profil anda dan klik pada tiga titik di sebelah butang "Tambahkan ke Kisah Anda" berwarna biru

Ketik Log Aktiviti jika anda menggunakan iPhone

Klik ‘Urus Aktiviti’ di bahagian atas.

Klik ‘Catatan Anda’ kemudian ‘Penapis’ untuk menapis mengikut julat tarikh.

Ketuk kotak di sebelah siaran dan klik ikon tong sampah.

Sahkan apabila pop timbul muncul.

Android

Sudah tentu Android menjadikannya lebih mudah:

Lawati Profil anda dan klik pada tiga titik di sebelah butang ‘Tambah ke Kisah Anda’ berwarna biru

Tatal ke bawah ke ‘Urus Catatan’

Ketik ‘Tapis’ di bahagian atas

Tapis mengikut julat tarikh

Ketik setiap siaran yang ingin anda padamkan sehingga gelembung menyerlah

Ketik ikon tong sampah di bahagian bawah skrin

Sahkan

Penyemak Imbas

Menghapus catatan secara besar-besaran dari penyemak imbas tanpa pelanjutan akan berfungsi juga. Ini memberi anda pilihan untuk memilih catatan yang ingin anda hapus.

  1. Klik nama anda di sudut kanan atas untuk melawat profil anda
  2. Tatal ke bawah sedikit sehingga anda melihat pilihan menu muncul di sudut kiri skrin anda
  3. Tapis mengikut Bulan, Tarikh, dan Tahun
  4. Ketik tiga titik di sebelah setiap siaran
  5. Klik ‘Padam’
  6. Sahkan

Walaupun langkah ini membolehkan anda menghapus catatan individu, jika tidak terlalu banyak atau anda ingin menyusun isi, ini adalah pilihan yang akan berfungsi.

Gunakan Sambungan untuk Penghapusan Massa

Menghapus siaran secara manual mungkin baik jika anda hanya mengambil berat beberapa perkara, tetapi anda akan memerlukan selamanya untuk membaca keseluruhan sejarah siaran anda dengan cara ini.

Malangnya, Facebook tidak menyediakan kaedah untuk menghapus sejarah anda secara besar-besaran (melainkan anda memadamkan akaun anda sepenuhnya). Tetapi ada beberapa pelanjutan penyemak imbas, seperti News Feed Eradicator untuk Facebook atau Social Book Post Manager, yang dapat membantu anda melakukan perkara itu.

Kami akan menggunakan Pengurus Pos Buku Sosial sebagai contoh. Inilah cara mendapatkannya.

Catatan: Sebilangan pengguna telah melaporkan bahawa Buku Sosial tidak berfungsi untuk mereka, namun, berdasarkan ujian kami, buku ini masih berfungsi. Sekiranya anda menghadapi masalah, cubalah yang lain. Prosesnya hampir sama.

Cari sambungan di Kedai Web Chrome.

Klik Tambahkan ke Chrome.

Klik Tambah Sambungan.

Ini akan menambahkan pelanjutan pada penyemak imbas anda sehingga anda dapat mulai menghapus catatan anda. Setelah memasangnya, sudah tiba masanya untuk memulakannya.

Pergi ke Facebook dan lakukan ini:

Klik pada ikon Tetapan Akaun dan klik Log aktiviti.

Klik pada ikon sambungan Social Book Post Manager di sudut kanan atas penyemak imbas anda.

Tetapkan parameter untuk perkara yang ingin anda hapus.

Periksa sama ada anda mahu menyemak hasilnya sebelum anda tekan delete.

Tentukan seberapa cepat anda mahu ia bergerak melalui catatan anda. Klik Padam.

Setelah menekan hapus, periksa untuk memastikan bahawa aplikasi menghapus semua catatan anda. Dalam beberapa kes, memilih tetapan berkelajuan tinggi boleh menyebabkan pelanjutan melangkau beberapa catatan. Sekiranya anda menyedari bahawa aplikasi tersebut tidak mempunyai catatan, maka anda mungkin ingin mencuba lagi dengan kelajuan yang lebih rendah.

Sementara itu, luangkan masa dan pastikan bahawa anda mahu siaran ini dihapuskan. Setelah mereka keluar dari Facebook, mereka akan pergi untuk kebaikan.

Bolehkah saya memadam catatan secara pukal di Facebook?

Anda boleh menggunakan pelanjutan penyemak imbas yang disenaraikan di atas atau anda boleh menggunakan pengurus aktiviti untuk menonjolkan dan membuang semua catatan anda. Tidak ada pilihan untuk menghapus semua catatan Facebook anda pada satu masa tanpa menghapus akaun anda dan memulakan yang baru.

Bolehkah saya memadamkan akaun saya dan memulakan yang baru?

Ya. Tetapi, melainkan jika anda u003ca href = u0022 // social.techjunkie.com / permanen-delete-facebook-account / u0022u003 hapus secara kekal akaun Facebook anda003c / au003e di mana syarikat tidak lagi mengenali nombor telefon atau alamat e-mel anda, anda memerlukan yang baru salah satu daripada masing-masing.u003cbru003eu003cbru003eSekiranya anda sudah mempunyai nombor telefon dan alamat e-mel baru, anda boleh pergi. Sekiranya tidak, Facebook ingin mengaktifkan semula akaun lama anda (sekurang-kurangnya selama 90 hari pertama).

Bolehkah saya memadam semua komen Facebook saya?

Anda boleh menghapus catatan, menghapus komen masing-masing, atau menggunakan pelanjutan penyemak imbas untuk membantu membuang semua komen di halaman Facebook anda. Tidak ada pilihan penghapusan massal untuk ini, jadi ini bukan perkara paling mudah untuk dilakukan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found