Cara Menghapus semua Fail Slack untuk Menguruskan Ruang Disk

Slack adalah alat pilihan untuk banyak perusahaan dan syarikat yang bekerjasama dari jarak jauh. Ini adalah pusat kuasa produktiviti yang merangkumi sembang, perkongsian fail, alat pengurusan projek dan pelbagai tambahan yang menawarkan banyak kekuatan untuk aplikasi. Apa yang biasanya berlaku dalam kumpulan Slack adalah banyak fail dikongsi dengan sedikit kawalan versi dan banyak kekacauan untuk dibersihkan setelah projek selesai. Sekiranya anda membersihkan selepas projek sedemikian, berikut adalah cara menghapus semua fail Slack tanpa menghapus ruang kerja.

Cara Menghapus semua Slack Files untuk Menguruskan Ruang Disk

Slack menyimpan segalanya. Selagi ruang kerja disimpan, semua fail, saluran, sembang dan semua yang anda kongsi akan disimpan. Anda boleh mengarkibkan atau memadam ruang kerja tetapi memandangkan memerlukan sedikit masa untuk menyiapkan dan mengurai, jika anda merancang untuk menyatukan pasukan itu lagi untuk projek lain, ia mungkin tidak sepadan. Jauh lebih baik untuk melakukan pengemasan sedikit demi sedikit untuk menjaga keadaan.

Batasan utama dengan Slack adalah ruang cakera. Dengan semua yang disimpan, anda akan mendapat ruang 5GB dengan cepat walaupun projek sederhana. Untuk membantu menguruskan ruang, anda boleh memadam fail yang memakannya terlalu banyak. Itulah tutorial ini.

Anggota dan Tetamu boleh dikonfigurasi untuk menghapus fail atau pentadbir ruang kerja dapat menahan kebenaran. Walau apa pun, anda boleh menghapus fail Slack individu tanpa tambahan tetapi untuk menghapus semua fail Slack dalam ruang kerja, anda memerlukan skrip.

Padamkan fail Slack

Bagaimana cara anda menghapus fail Slack bergantung sepenuhnya pada platform apa yang anda gunakan. Ia sedikit berbeza antara desktop, Android dan iOS jadi saya akan menunjukkan semuanya. Anda boleh memadam fail yang anda sendiri tambahkan ke ruang kerja atau dari saluran bersama. Sesiapa sahaja boleh menghapus fail yang mereka tambahkan tetapi hanya Pemilik atau Pentadbir Ruang Kerja yang boleh menghapus fail dari saluran bersama. Kaedahnya sama untuk kedua-duanya.

Di desktop:

 1. Pilih ikon menu tiga titik di kanan atas skrin.
 2. Pilih Fail Anda dan pilih fail yang ingin anda hapus.
 3. Pilih Padam dan kemudian sahkan dengan Ya, hapus fail ini.

Pada Android:

 1. Pilih fail yang ingin anda hapus dari dalam Slack.
 2. Pilih ikon menu tiga titik di kanan atas skrin.
 3. Pilih Padam dan kemudian Padam sekali lagi untuk mengesahkan.

Di iOS:

 1. Pilih Fail Anda dalam Slack.
 2. Pilih fail untuk dipadamkan.
 3. Pilih ikon menu tiga titik di kanan bawah skrin.
 4. Pilih Padam dan kemudian Ya, Padam Fail untuk mengesahkan.

Anda hanya dapat memilih untuk menghapus satu fail pada satu masa, platform mana pun yang anda gunakan. Sekiranya anda hanya mempunyai beberapa fail, ini tidak masalah. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak, anda perlu menggunakan tambahan atau skrip.

Padamkan semua fail Slack secara pukal

Untuk menghapus semua fail Slack secara pukal, anda perlu menggunakan skrip. Terdapat beberapa yang baik di GitHub yang boleh digunakan secara percuma. Mereka memerlukan Python dipasang ke dalam komputer anda untuk dapat menjalankannya tetapi perkara itu mudah dijaga. Skrip yang saya sertakan di bawah ini akan menghapus semua fail yang lebih tua dari 30 hari. Ini membantu menjimatkan ruang cakera sambil mengekalkan versi fail terkini untuk pasukan.

 1. Muat turun dan pasang Python dari sini.
 2. Pasang perpustakaan Requests di Python dari sini.
 3. Dapatkan diri anda kunci API dari Slack.
 4. Buat fail dengan Notepad atau editor teks dan namakan sesuatu yang bermakna. Ia mesti mempunyai akhiran .py untuk bekerja di Python.
 5. Tampal skrip di bawah ke dalam fail .py anda.
 6. Tambahkan kunci Slack API anda di mana tertera token = ”. EG: token = ‘API KUNCI DI SINI’.
 7. Simpan skrip dan kemudian jalankan.

Teks skrip yang perlu anda tampal:

permintaan import masa import json token = '' #Hapus fail yang lebih tua dari ini: ts_to = int (time.time ()) - 30 * 24 * 60 * 60 def list_files (): params = {'token': token, ' ts_to ': ts_to,' count ': 1000} uri =' //slack.com/api/files.list 'response = request.get (uri, params = params) mengembalikan fail json.loads (Respons.text) [' '] def delete_files (file_ids): count = 0 num_files = len (file_ids) untuk file_id di file_ids: count = count + 1 params = {' token ': token,' file ': file_id} uri =' //slack.com /api/files.delete 'respon = request.get (uri, params = params) jumlah cetakan, "of", num_files, "-", file_id, json.loads (Respons.text) [' ok '] files = list_files () file_ids = [f ['id'] untuk f dalam fail] delete_files (file_ids)

Skrip ini bukan karya saya tetapi diambil dari GitHub. Semua kredit mesti diberikan kepada pengarang untuk mendapatkan kod tersebut.

Menguruskan ruang cakera adalah salah satu cabaran utama menggunakan Slack dan menghapus fail lama adalah cara yang baik untuk mengatasi batasan tersebut. Sekiranya anda menguruskan pasukan atau ruang kerja, sekarang anda tahu cara menghapus semua fail Slack untuk menguruskan ruang cakera!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found