Cakera luaran terbaik tahun 2013

Cakera luaran terbaik tahun 2013

Gambar 1 dari 4

Reka bentuk LaCie Porsche Slim SSD P'9223 120GB

Buffalo MiniStation Air HDW-PU3 500GB
Seagate Wireless Plus 1TB
Western Digital My Passport 2TB

Sekiranya anda perlu membawa lebih banyak data daripada yang boleh dikendalikan pemacu ibu jari USB, cakera keras mudah alih adalah penyelesaian yang tepat. Walaupun lebih besar daripada pemacu ibu jari, model terbaru merangkumi segala-galanya dari HDD berkapasiti tinggi hingga SSD berkelajuan tinggi, dan bilangan yang semakin banyak mempunyai akses tanpa wayar juga, yang membolehkan pengguna iOS dan Android mengurus dan mengalirkan kandungan dari telefon pintar dan tablet mereka.

Buffalo MiniStation Air HDW-PU3 500GB

Buffalo MiniStation Air HDW-PU3 500GB

Harga: £ 96 termasuk PPN

Penilaian: 5/6 - Anugerah yang disyorkan

Akses tanpa wayar adalah ciri yang agak baru pada cakera keras luaran, tetapi dua pemacu ini merangkumi fungsi. MiniStation Air 500GB Buffalo disambungkan secara wayarles ke peranti Apple yang menjalankan iOS4 atau lebih baru, dan perkakasan Android dengan sekurang-kurangnya versi 2.3 - tetapi hanya menghubungkan ke PC dan Mac melalui USB 3.

Aplikasi percuma Buffalo tidak sehalus perisian Seagate, tetapi sama mudahnya digunakan. Satu tab memaparkan apa yang ada di MiniStation, yang lain menunjukkan fail pada telefon pintar atau tablet anda, dan yang ketiga digunakan untuk memindahkan fail antara keduanya.

Prestasi USB 3 dicampur. Kelajuan membaca berurutan CrystalDiskMark Buffalo 118MB / saat adalah yang terbaik daripada pemacu berasaskan cakera keras di sini, dan kadar penulisan berurutan 116MB / saat sama hebatnya. Namun, Sang Kerbau ketinggalan dalam ujian fail kecil.

Kad truf unit adalah serba boleh. Dengan 20 p setiap gigabait, anda membayar premium untuk ciri tanpa wayar, tetapi ia berfungsi dengan baik, dan prestasi keseluruhannya cepat.

Reka bentuk LaCie Porsche Slim SSD P'9223 120GB

LaCie Porsche Design SSD Slim P'9223 120GB

Harga: £ 109 termasuk PPN

Penilaian: 4/6

Konyol, ada banyak perkara yang disukai mengenai pemanduan LaCie. Kedalaman 11mm menjadikannya paling tipis di sini, dan badan aluminium 182g kelihatan dan terasa berkelas.

Ini juga satu-satunya pemacu di sini untuk menggunakan SSD. Ia bukan bahagian kelas atas - pemacu 120GB adalah Micron RealSSD C400 - tetapi masih mampu mengatasi semua pesaing berasaskan cakera kerasnya.

Markah membaca dan menulis berurutan CrystalDiskMark 293MB / saat dan 201MB / saat sekitar dua kali lebih cepat daripada cakera keras terpantas di sini, dan skor fail kecil LaCie sama seperti: hasil baca dan tulis 512KBnya 251MB / saat dan 202MB / saat berada di hadapan.

Terdapat beberapa kelemahan pada pemacu berasaskan SSD ini. Kapasiti berformat 111GB ​​diisi dengan cepat, dan anda membayar untuk prestasi keadaan pepejal: kosnya 99p per gigabait jauh lebih tinggi daripada pemacu lain di sini.

Ini bermakna LaCie hanya perlu dipertimbangkan jika kelajuan lebih penting daripada kapasiti - dan jika mempunyai pemacu luaran yang paling cantik sangat penting.

Seagate Wireless Plus 1TB

Seagate Wireless Plus 1TB

Harga: £ 195 termasuk PPN

Penilaian: 4/6

Seperti namanya, pemacu Seagate merangkumi fungsi tanpa wayar - dan lebih serba boleh daripada MiniStation Air Buffalo. Selain bekerja dengan peranti iOS dan Android, Seagate juga dapat digunakan tanpa wayar dengan PC.

Pengurusan Drive dikendalikan melalui antara muka berasaskan penyemak imbas Seagate. Fail boleh dilayari, dibuka, dimuat dan diunggah, dan Wireless Plus juga mengalirkan kandungan ke mana-mana peranti berkemampuan DLNA.

Untuk mengakses Seagate dari peranti Android dan iOS, anda harus memuat turun aplikasi percuma. Antara muka Seagate mencerminkan perisian berasaskan penyemak imbasnya, dan mengakses dan streaming kandungan juga berfungsi di sini - walaupun fail tidak dapat dimuat naik dari peranti mudah alih.

Seagate juga menyertakan penyesuai USB 3, tetapi di sinilah Wireless Plus sedikit goyah. Seagate memperoleh 108MB / saat dalam ujian membaca dan menulis berurutan CrystalDiskMark, dan hasil fail kecil sama buruknya - tidak ada pemacu lain yang membaca fail 4K dengan perlahan hasil Seagate 0.4MB / saat.

The Seagate adalah pilihan yang penuh dengan fitur bagi mereka yang memerlukan ciri streaming tanpa wayar, tetapi kelajuan berwayarnya yang bervariasi bermaksud banyak orang akan dilayan dengan lebih baik oleh MiniStation Air £ 96 Buffalo.

Western Digital My Passport 2TB

Western Digital My Passport 2TB

Harga: £ 110 termasuk PPN

Penilaian: 5/6 - A-List

Pemacu Western Digital adalah yang paling luas di sini, dengan kapasiti 2TB yang menyediakan ruang berformat 1.8TB, dan juga nilai terbaik - harga PPN 110 £ dengan nilai diterjemahkan menjadi 5p per gigabait.

Harga yang rendah bermaksud Western Digital tidak membazirkan wang dengan penampilan yang mencolok - ada sedikit petunjuk dalam kandang plasticky My Passport - tetapi ia menunjukkan prestasi yang baik dalam ujian kami. Hasil baca dan tulis berurutan CrystalDiskMark 114MB / saat dan 113MB / saat tidak jauh di belakang Buffalo, dan My Passport cemerlang dalam penanda aras fail kecil. Hasilnya 512K membaca dan menulis hasil 40MB / saat dan 56MB / saat dipukul oleh hanya pemacu LaCie berasaskan SSD, dan hasil fail 4Knya, sekali lagi, hanya kedua setelah LaCie.

Pemacu Western Digital bukanlah pemenang untuk ciri - tidak ada gimik apa pun - tetapi ia menawarkan banyak ruang untuk wang tunai yang relatif sedikit, dan itulah yang sangat diperlukan oleh banyak orang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found