Perintah Google Home terbaik: Cara menggunakan Google Assistant

Seperti Apple Siri, Cortana Microsoft, Alexa Amazon dan Samsung Bixby, Pembantu Google menggunakan campuran pemprosesan bahasa semula jadi dan sambungan internet untuk melakukan segala-galanya dari menjadualkan penggera hingga mengawal peranti rumah pintar. Ini adalah tambahan yang hebat untuk banyak peranti di luar Google Home milik Google, dan mengungguli beberapa pesaingnya dengan banyak, berkat banyak pengalaman pencarian Google.

Perintah Google Home terbaik: Cara menggunakan Google Assistant Lihat ulasan Google Home Max yang berkaitan: Ulasan Google Home Mini yang berkeupayaan tetapi mahal: Ulasan Google Home saingan Amazon Echo Dot: Pembesar suara pintar yang sangat baik kini lebih murah daripada sebelumnya

Google begitu percaya pada teknologi sehingga acara Google I / O terakhirnya hampir tertumpu pada projek AI dan pembelajaran mesin.

Pertama, Pembantu Google mendapat enam suara baru, termasuk nada penyanyi John Legend. Itu ditambahkan ke Peta Google, untuk membawa penyesuaian dan cadangan yang lebih relevan; akan segera hadir dengan kemas kini yang disebut "perbualan berterusan" yang membolehkan anda berbual secara semula jadi; dan ia memberi kuasa kepada Google Duplex - bot kontroversial yang memanggil orang bagi pihak anda, berpura-pura menjadi anda.

Di bawah ini, kami telah menggariskan apa itu Pembantu Google, peranti yang tersedia dan arahan Pembantu Google terbaik untuk memulakannya.

Apa itu Pembantu Google?

Mengikuti langkah-langkah Siri dan Alexa Amazon sebelumnya, Pembantu Google adalah pembantu maya yang membantu tugas harian anda dengan membiarkan anda bertanya apa-apa. Tidak cukup apa-apa, tetapi ia pasti dapat menjadikan hidup anda lebih mudah jika anda membiarkannya. Cukup bersiaplah untuk merasa sadar diri setiap kali mengetahui bahawa anda berbicara dengan benda mati, walaupun anda berada dalam privasi rumah anda sendiri.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Rumah Google

Tidak perlu membeli Google Home, Home Max, Home Mini atau Home Hub yang akan datang untuk mula memanfaatkan Pembantu Google. Sekiranya anda memiliki telefon bimbit Android yang menjalankan Marshmallow (6.0) atau lebih baru, maka anda sudah memilikinya. Untuk memeriksa sama ada dihidupkan, katakan "OK Google" atau tekan dan tahan butang utama di telefon anda.

Sekiranya ini tidak menimbulkan kemarahan pembantu maya, buka Tetapan aplikasi Google dan di bawah Pembantu Google ketik Tetapan dan ‘Hidupkan’. Pengguna iPhone dan iPad juga dapat mengambil tindakan dengan memuat turun aplikasi Pembantu Google yang baru dikeluarkan, walaupun beberapa fiturnya lebih terhad.

Beli sekarang dari Currys PC World

Pembantu Google pada awalnya dikhaskan untuk telefon Google Home dan Android tetapi dilancarkan ke peranti iOS di lebih banyak wilayah, pada hari Jumaat 25 Ogos. Sejak tarikh tersebut, pengguna Apple di UK, Jerman dan Perancis dapat memasang jawapan Google ke Siri secara percuma.

Salah satu perkara terbaik mengenai Pembantu Google ialah anda tidak perlu memuat turun kemahirannya, seperti yang anda lakukan dengan Alexa. Ia berfungsi di luar kotak. Masalahnya ialah anda mungkin tidak tahu apa yang sebenarnya mampu dilakukan oleh pembantu AI.

Perintah Pembantu Google terbaik

Cari telefon anda

Kami semua mengalami saat-saat di mana anda akan meninggalkan rumah tetapi tidak dapat menemui telefon anda. Sekiranya anda mempunyai jam tangan pintar, anda boleh mencuba menggunakan fitur "Cari Telefon Saya" untuk membuatnya berdering dengan kuat, tetapi itu tidak akan berfungsi jika anda berada di luar jangkauan Bluetooth. Syukurlah, Pembantu Google telah membuat anda dilindungi. Untuk menghalang anda daripada menggosok di bawah setiap kusyen, ucapkan ‘Cari telefon saya’ ke pembesar suara pintar anda dan pembantu maya memberi anda pilihan untuk menjadikan telefon anda berdering pada kelantangan penuh.

Setelah menjumpai peranti, anda dapat menghentikan deringan dengan serta-merta dengan membuka kunci skrinnya. Seperti arahan lain, setelah Google Home anda dilatih dengan suara ahli keluarga yang lain, mereka juga dapat memanfaatkan perkhidmatan mencari telefon bimbit pembantu maya. Anda akan kagum dengan berapa lama masa ini dapat menjimatkan anda!

Hantar mesej siaran

Untuk membuat mesej siaran tersuai, yang perlu anda lakukan ialah memanggil pembantu maya dan mengatakan "siaran", "berteriak", "beritahu semua orang" atau "mengumumkan" diikuti dengan mesej anda. Kata-kata itu kemudian dimainkan dengan kuat di semua pembesar suara Rumah yang disambungkan ke akaun Google anda.

Sebagai alternatif, anda boleh meminta pembesar suara Rumah anda memainkan "suara yang menggembirakan" untuk memberi tahu keluarga anda bahawa anda sedang dalam perjalanan pulang atau makan malam itu sudah siap, antara kata-kata harian yang lain menggunakan senarai arahan pratetap yang ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Untuk menyiarkan mesej untuk: Katakan "Ok Google", kemudian ...
Bangun"Siaran ..."
 • bangun semua orang
 • "(Sudah waktunya) bangun"
Sarapan pagi"Siaran ..."
 • sarapan sudah siap
 • sarapan pagi dihidangkan
 • sudah tiba masanya untuk sarapan
Makan tengah hari"Siaran ..."
 • makan tengah hari anda sudah siap
 • ini waktu makan tengah hari
Makan malam"Siaran ..."
 • makan malam sudah dihidangkan
 • makan malam sudah sedia
 • membunyikan loceng makan malam
 • sudah tiba masanya untuk makan malam
 • ini waktu makan malam
Masa untuk pergi"Siaran ..."
 • (sudah tiba masanya) untuk keluar
 • sudah tiba masanya untuk pergi
 • sudah tiba masanya untuk meninggalkan rumah
 • sudah tiba masanya untuk meninggalkan rumah
Tiba di rumah"Siaran ..."
 • Saya pulang
 • Saya di sini
Dalam perjalanan"Siaran ..."
 • (Saya dalam perjalanan
 • (Saya akan) pulang tidak lama lagi
 • (Saya akan) tidak lama lagi
Masa menonton wayang"Siaran ..."
 • (ini) masa filem
 • filem itu akan dimulakan
 • mari kita pergi ke filem
Waktu TV"Siaran ..."
 • persembahan hampir dimulakan
 • sudah tiba masanya untuk menonton tv
 • (ini) waktu tv
Waktu tidur"Siaran ..."
 • sudah tiba masanya untuk tidur
 • sudah tiba masanya untuk tidur
 • masa tidur
 • kita mesti tidur

Ciri baru tidak hanya berfungsi dengan Google Home tetapi juga membolehkan anda menghantar siaran dari Pembantu Google di telefon anda dan yang terbaik ialah anda tidak perlu berada di rangkaian Wi-Fi yang sama. Ini menjadikannya cara yang baik untuk menyampaikan mesej kepada orang yang anda sayangi ketika anda tidak dapat mengangkat telefon anda.

Keprihatinan utama kami mengenai siaran adalah seberapa baik ia berfungsi jika mesej benar-benar terlewatkan apabila tiada siapa yang mendengar telinga pembesar suara. Namun, masih ada jalan di belakang Alexa "Drop in", yang membolehkan pertukaran antara pembicara. Baru-baru ini, Amazon melancarkan saingan langsung kepada alat Penyiaran Google, yang disebut Alexa Announcements, untuk peranti Echo, yang berfungsi sebagai sistem interkom sehala, yang membolehkan anda menghantar mesej ke setiap Echo di rangkaian.

Dapatkan berita - dengan lantang

Sifat interaktif Pembantu Google menjadikannya sistem yang sempurna untuk membaca anda - bukan hanya membawa anda - berita pagi anda, seperti pekerja magang. Apabila Pembantu Google bertanya "Bagaimana saya dapat menolong anda?", Jawab saja "selamat pagi", dan ini akan membacakan anda cuaca di bandar anda, ditambah dengan berita terkini dari sumber berita yang anda sesuaikan. Tidak menghairankan, ini bukan fungsi khusus pagi; jika anda mengatakan "selamat petang" atau "selamat petang", Pembantu Google akan menyiarkan berita mengikut waktu. Menjaga anda terkini, tanpa perlu mengangkat jari. Secara harfiah.

Periksa ramalan cuaca

Pagi ini. Anda ingin tahu sama ada anda akan basah semasa perjalanan. Tanya Google Assistant "Bagaimana cuaca hari ini?" dan ini akan memberikan ramalan cepat untuk sepanjang hari termasuk suhu tinggi dan rendah yang dijangkakan. Sekiranya anda sudah tahu cuaca sejuk di luar, anda boleh lebih spesifik dan bertanya: "Adakah hujan hari ini?" untuk menentukan sama ada anda perlu membawa payung bersama anda. Untuk ramalan jangka panjang, tanyakan "Apa ramalan cuaca sepanjang minggu ini?"

google_assistant_weather

Hantar mesej WhatsApp

Sekiranya anda mempunyai fon kepala dengan mikrofon, ciri ini membolehkan anda menghantar mesej tanpa mengeluarkan telefon dari poket anda. Untuk fon kepala Bluetooth, alat ini akan berfungsi langsung, tetapi jika anda mempunyai alat dengar berwayar, anda perlu mengubah tetapannya. Untuk melakukan ini, buka Tetapan aplikasi Google, kemudian ketuk Suara dan Bebas Tangan, kemudian periksa 'Untuk alat dengar berwayar' diaktifkan.

Selepas ini, cukup sebut "Kirim pesan dengan WhatsApp" dan ia akan meminta anda dengan siapa anda ingin berbual dan apa yang ingin anda sertakan dalam mesej anda. Akhirnya, ia membaca semula mesej itu kepada anda sebelum mengesahkan bahawa anda ingin menghantarnya. Ingatlah untuk tidak berteriak jika anda menggunakan fon kepala pembatalan bunyi, kecuali jika anda ingin berkongsi rancangan peribadi anda dengan semua orang di sekitar anda.

Periksa ejaan

Kami terbiasa memiliki pemeriksa ejaan dan aplikasi papan ketik yang memperbaiki kesalahan yang kami buat sehingga mudah untuk merasa tidak yakin tentang bagaimana sesuatu dieja ketika menulisnya dengan tangan. Tetapi bukannya mengambil telefon anda dan mengetik perkataan, atau memang mencarinya dalam kamus, penyelesaian yang lebih cepat adalah dengan bertanya kepada Pembantu Google bagaimana ejaannya.

Contohnya, anda boleh mengatakan "Hai Google, bagaimana ejaan anda tidak perlu?" dan pembantu maya akan membaca dengan kuat setiap huruf perkataan, jadi anda boleh menuliskannya dengan mudah. Perkara terbaik untuk dapat mengatakan perintahnya adalah bahawa anda tidak perlu menaip spekulasi apa yang anda fikir mungkin ejaan yang betul agar dapat membetulkannya. Dengan syarat anda tidak terlalu sedar diri dengan orang lain mengetahui perkataan yang tidak dapat anda eja, ciri ini boleh berguna pada telefon anda seperti juga pembesar suara pintar anda.

Buat panggilan

Pada awal bulan Mac, Google membawa panggilan bebas tangan ke Laman Utama Google. Cukup dengan mengatakan "OK Google" atau "Hai Google", diikuti oleh orang yang ingin anda hubungi, anda boleh menghubungi sesiapa sahaja. Sudah tentu, ini sudah tersedia di Google Assistant pada telefon dan tablet, serta Siri Apple. Selain itu, setelah panggilan pertama anda, anda dapat menyiapkan callerID sehingga nombor anda sendiri dapat dilihat oleh orang yang anda panggil, berbanding dengan yang muncul sebagai tidak dikenali atau peribadi. Semua panggilan dibuat melalui rangkaian Wi-Fi anda.

Tambahkan berbilang pengguna

Google Home telah dikemas kini di UK pada bulan Jun dengan perisian yang membolehkannya membezakan antara suara sehingga banyak orang dapat menggunakan peranti yang sama. Sehingga enam orang dapat menyambungkan akaun Google mereka sendiri, dan peranti tersebut dapat mengumpulkan maklumat peribadinya seperti kalendar dan senarai main.

Tetapan ini memerlukan versi terbaru aplikasi Google Home untuk dipasang, kemudian beberapa pengguna dapat ditambahkan dengan menemukan kad "tersedia banyak pengguna", dan memilih "" Pautkan akun Anda ". Setiap pengguna baru harus mengajar Google Home seperti apa mereka dengan mengatakan "Ok Google" dan "Hai Google" dua kali setiap satu.

Sebilangan besar tugas asas seperti menetapkan penggera, pemasa dan menambahkan item ke senarai membeli-belah anda akan tersedia untuk mana-mana daripada enam pengguna berdaftar.

Suara Suara

Google Home baru-baru ini menambah pilihan untuk mendaftarkan banyak suara pada peranti yang sama. Ini bermakna anda boleh mengawal akaun Google anda sendiri dan juga akaun media anda sendiri pada satu pembesar suara.

Untuk menyiapkan Voice Match, setiap orang perlu memautkan salah satu Akaun Google dan suara mereka ke Laman Utama Google. Sekiranya anda mempunyai Akaun Google peribadi dan Akaun Google yang berfungsi, anda mesti memilih akaun mana yang ingin anda dengar maklumat peribadi.

Untuk menyiapkan Voice Match, kemas kini aplikasi Google Home dan buka setelah diperbaharui. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai Voice Match di sini.

 1. Pastikan telefon atau tablet anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan Google Home.
 2. Ketik Menu dan pastikan Akaun Google yang disenaraikan adalah akaun yang ingin anda pautkan ke suara anda. Untuk menukar akaun, klik segitiga di sebelah nama Akaun dan pilih Akaun yang betul.
 3. Di sudut kanan atas skrin Utama aplikasi, ketuk Perangkat dan pilih peranti yang anda siapkan dengan Voice Match.
 4. Dari kad perangkat, ketuk "Multi pengguna sekarang tersedia", "Pautkan akun Anda", atau "Dapatkan hasil peribadi dengan Voice Match"
 5. Sekiranya anda belum pernah menyiapkan Voice Match sebelumnya, ikuti arahan untuk mengajar Pembantu anda mengenali suara anda.
 6. Jika anda telah menyiapkan Voice Match sebelumnya, ketuk Lanjutkan.
 7. Untuk mengundang orang lain untuk mengatur Suara Suara untuk hasil yang disesuaikan, ketuk Jemput.

Setelah disediakan, anda boleh menghubungkan perkhidmatan muzik dan video lalai anda, termasuk Netflix.

Google Assistant telah mendapat sokongan untuk Netflix selama beberapa waktu, tetapi baru-baru ini ia menambahkan kemas kini kecil tetapi penting pada perkongsian itu. Sebelumnya, anda hanya dapat memasangkan akaun Netflix satu orang ke satu peranti Google Home untuk memancarkan TV anda menggunakan Chromecast. Ini boleh menimbulkan masalah jika anda mempunyai dua orang yang menonton rancangan berasingan yang ingin mengambil tempat mereka berhenti. Ia juga boleh menyebabkan masalah dengan cadangan dan penilaian.

Sekiranya Ini Jadi (IFTTT)

Beberapa kemampuan Google Home yang paling berguna menggunakan cara ia berpasangan dengan alat lain, yang membolehkan anda membuat perintah khusus, yang mana terdapat banyak tutorial dalam talian. Ini menggunakan perisian penciptaan Jika Ini Kemudian Itu (IFTTT). Aplikasi Tasker Pembantu Google kemudian dapat menggabungkan perintah ini.

Dapatkan nasihat perjalanan (termasuk maklumat lalu lintas langsung)

Sudah berkali-kali saya memasukkan destinasi saya ke dalam Peta Google ketika memulakan perjalanan yang panjang hanya untuk mengetahui bahawa terdapat kelewatan yang besar. Bukankah lebih baik jika anda dapat memperoleh maklumat ini sebelum anda pergi sehingga anda dapat mengubah rancangan anda dengan sewajarnya? Sebenarnya anda boleh.

Tanya Google "Berapa lama saya akan sampai ke X?" dan ini akan memberitahu anda berapa lama anda boleh menggunakan kaedah perjalanan lalai anda. Sekiranya mod lalu lintas yang disarankan bukan yang anda rancang untuk gunakan, cuba lebih spesifik dan tanyakan "Berapa lama masa yang diperlukan untuk menaiki kereta api ke X?" atau "Berapa lama masa yang diperlukan untuk memandu ke X?" Anda juga boleh mengatakan "Bagaimana lalu lintas ketika memandu ke X?" jika anda hanya ingin memeriksa kelewatan atau bertanya "Bagaimana saya boleh sampai ke X?" jika anda mahukan arahan yang boleh anda buka di Peta Google.

google_assistant_directions

Untuk mengubah kaedah perjalanan lalai anda, buka menu utama Google dan ketuk Sesuaikan. Leret ke atas sehingga anda melihat perjalanan, kemudian ketuk ‘Lihat semua tetapan’. Leret ke atas sekali lagi dan anda akan melihat anda boleh menetapkan pilihan untuk 'Bagaimana anda biasanya berulang-alik' dan 'Bagaimana anda biasanya berkeliling'.

Cari restoran terdekat

Tanya Google "Di mana restoran terbaik dekat sini?" dan ia akan membuka beberapa tempat makan berdekatan yang telah dikaji dengan baik. Ikuti cadangannya dengan sedikit garam dan pertimbangkan untuk melakukan kajian susulan yang lebih teliti, atau anda mungkin akan mendapat sebungkus ikan dan kerepek daripada makan malam yang sesuai. Sekali lagi anda boleh menjadi lebih spesifik dan bertanya seperti "Di mana saya boleh mendapatkan pizza dekat sini?" atau "Di mana saya boleh mengambil makanan Cina?"

Mainkan muzik kegemaran anda

Sekiranya anda tidak mahu mengangkat telefon anda untuk menukar muzik yang dimainkan, mengapa tidak meminta Google untuk menjaganya? Ini sangat berharga untuk memandu, apabila tidak menyentuh telefon anda dengan selamat. Anda juga dapat menggunakannya di rumah untuk mengubah apa yang diputar di Chromecast Audio. Beritahu Google "Mainkan saya beberapa jazz" atau minta untuk mula memainkan artis, album atau senarai main tertentu dan ia akan mula streaming di aplikasi yang berkaitan. Untuk menetapkan penyedia muzik lalai anda, buka tetapan Pembantu Google dari menu Tetapan utama Google dan ketuk Muzik sebelum memilih perkhidmatan yang anda mahukan.

Main permainan

Salah satu cara terbaik untuk ‘bermain’ dengan Google Home anda adalah melalui Mad Libs tetapi ada juga beberapa muslihat lain. Cuba tanya Google untuk "Mainkan Lucky Trivia", "Crystal ball", atau "Apa telur Paskah anda?" dan anda akan dilayan dengan cara yang menyeronokkan untuk meluangkan masa.

Mulakan kereta anda

Semakin lama, produk baru keluar dengan keserasian dengan peranti. Contohnya, jika anda memiliki Hyundai, anda boleh menggunakan Google Home untuk memulakan kereta anda. Melalui Blue Link Agent syarikat, yang dilancarkan pada model Sonata 2012 syarikat, beberapa kawalan kereta dapat dikendalikan dari jauh menggunakan pembantu digital. Ini termasuk memulakan kereta, menetapkan suhu dan memasukkan alamat destinasi untuk perjalanan anda yang seterusnya.

Tetapkan penggera untuk pagi

Ini adalah salah satu penggunaan Google Assistant yang paling praktikal dan ia juga mempunyai risiko rasa malu yang paling sedikit kerana biasanya anda hanya perlu mengatakannya di telinga orang yang anda berkongsi tempat tidur dengannya. Katakan "Tetapkan penggera untuk jam 7 pagi esok" dan itu saja, anda tidak perlu membuang masa menavigasi aplikasi jam untuk mengaktifkan atau mengedit penggera yang ada.

Kenal pasti sebarang lagu

Salah satu ciri terbaru yang akan ditambahkan ke Google Assistant adalah pilihan untuk mengenal pasti lagu yang dimainkan di latar belakang. Panggil pembantu maya dan katakan "Lagu apa yang dimainkan?" dan ia akan menghasilkan kad yang menunjukkan nama artis dan lagu beserta lirik dan pintasannya untuk memainkan lagu tersebut di Spotify, Google Play Music atau YouTube. Mungkin lebih cepat daripada menggunakan Shazam dan mempunyai kelebihan untuk tidak meminta anda memasang aplikasi tambahan, tetapi anda harus berani untuk mengungkapkan rasa muzik memalukan anda kepada semua orang di sekitar anda.

Tambahkan banyak akaun Netflix ke Chromecast

Google Assistant telah mendapat sokongan untuk Netflix selama beberapa waktu, tetapi baru-baru ini ia menambahkan kemas kini kecil tetapi ketara pada perkongsian tersebut. Sebelumnya, anda hanya dapat memasangkan akaun Netflix satu orang ke satu peranti Google Home untuk memancarkan TV anda menggunakan Chromecast. Ini boleh menimbulkan masalah jika anda mempunyai dua orang yang menonton rancangan berasingan yang ingin mengambil tempat mereka berhenti. Ia juga boleh menyebabkan masalah dengan cadangan dan penilaian.

Kini Google telah menambahkan ciri berbilang akaun, mengikut perincian yang disenaraikan dalam dokumen sokongannya yang dikemas kini.Sekiranya anda mempunyai profil peribadi di akaun Netflix, kini anda boleh memautkannya ke Laman Utama Google anda dan membuat Suara Suara. Google Home kemudian akan mengetahui siapa yang bercakap dengannya dan melancarkan akaun Netflix yang berkaitan melalui Chromecast.

Cara menyahpasang Google Assistant

Sudah tentu, jika anda tidak mahu Pembantu Google mendengar semua suara anda, anda boleh mematikannya sama sekali.

 1. Tekan dan tahan butang utama dan ketuk ikon peti masuk di sudut kanan atas
 2. Halaman Jelajah akan dimuat.
 3. Ketik butang tiga titik dan pilih Tetapan | Telefon dan anda boleh mematikan Pembantu Google. Menu ini juga membolehkan anda melatih telefon dengan suara sehingga tidak dapat dibuka tanpa anda menyentuhnya.

Recent Posts