7 fakta menarik dari tabiat Google 2016 kami

Minggu lalu, Twitter menerbitkan topik tren teratas untuk tahun ini. Ini adalah sebilangan besar berita buruk yang tersebar dalam 12 bulan terakhir, dan kini giliran Google untuk menawarkan pelbagai perkara. Ringkasnya, jika Twitter adalah orang yang menawarkan pendapat tentang apa yang sedang berlaku, Google adalah tempat orang pergi untuk belajar apa yang harus mereka fikirkan tentang apa yang sedang berlaku.

7 fakta menarik dari tabiat Google 2016 kami

Sudah tentu, terdapat banyak persilangan antara kedua-dua senarai. Sebenarnya, daripada sepuluh carian paling popular di seluruh negara, hanya satu yang tidak diliputi oleh sembang Twitter: Deadpool. Selebihnya (Euro 2016, Pokémon Go, David Bowie, Donald Trump, Putera, referendum EU, Alan Rickman, Olimpik dan pilihan raya AS) semuanya hadir dan dipertanggungjawabkan, walaupun kematian itu disusun dengan mudah di bawah satu kategori menyedihkan: #RIP.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Twitter pada tahun 2016 akan mengingatkan anda mengapa satu tahun dilupakan

Anda boleh melihat senarai lengkapnya di sini, tetapi ini adalah beberapa perkara yang saya anggap menarik. Jarak tempuh anda mungkin berbeza.

1. Trump mengalahkan semua ... kecuali David Bowie

google_searches_in_2016 _-_ bowie

Dari segi orang yang dicari pada tahun 2016 di UK, Donald Trump berada di hujung jari semua orang. Bukan sahaja dia menjadi ahli politik yang dicari (lebih banyak dicari daripada perdana menteri baru Theresa May; Jo Cox, MP yang dibunuh oleh nasionalis kulit putih; musuh Trump yang dipukul Hillary Clinton; pemandu sorak Brexit yang tidak konsisten Boris Johnson; walikota London Sadiq Khan; dan Tory naib juara kepemimpinan Andrea Leadsom), tetapi dua ahli keluarganya juga membuat senarai: isteri ketiganya Melania, dan anak perempuannya Ivanka.

Tetapi siapa bintang yang menunggu di langit? Ya, David Bowie lebih dicari daripada Donald Trump pada tahun 2016 dari segi orang secara keseluruhan. Itu membuatkan saya gembira.

2. Semua kecuali sukan, mungkin

google_searches_in_2016 _-_ sport_was_huge

Di atas Donald Trump dan David Bowie adalah dua topik: Pokémon Go dan Euro 2016. Yang terakhir adalah topik yang paling banyak dicari di UK, yang tidak buruk sama sekali memandangkan ia adalah saudara yang paling miskin di Piala Dunia di mata kebanyakan orang.

Juga dalam senarai adalah Olimpik, di tempat kelapan. Itu menarik, kerana di peringkat global adalah topik yang paling banyak dibincangkan di dunia di Twitter, yang bermaksud bahawa melainkan jika kita membincangkannya lebih daripada sekadar mencarinya, kita tidak begitu sibuk dengan Olimpik di sini.

Dari segi atlet, Paul Pogba, Jamie Vardy dan Will Grigg adalah pemain bola sepak yang paling banyak dicari, tetapi atlet nombor satu yang dicari adalah pejuang UFC: Conor McGregor. Laura Trott adalah satu-satunya atlet wanita yang berjaya memasuki 10 carian wanita terkenal.

Wayne Bridge kelihatan seperti penyertaan yang mengejutkan, sehingga anda menyedari bahawa dia adalah bintang TV realiti tahun ini, yang membawa saya ke…

3. Realiti TV dan carian Google berganding bahu

google_searches_in_2016 _-_ reality_tv_was_huge

Terdapat sebilangan orang yang harus saya perhatikan dalam senarai ini, kerana - sebagai Monica, editor pengurusan kami sering bergurau - ejen tidur dari tahun 1900 yang tidak menyedari budaya popular moden. Tanpa gagal, hampir setiap kali saya menaip nama seseorang, secara tidak sengaja menambah jumlah carian, jawapannya akan kembali bahawa mereka berada di semacam rancangan TV realiti atau yang lain. Tegas, Big Brother, The X Factor, Satu-satunya Jalan adalah Essex, Saya Selebriti… Bawa Saya Keluar Dari Sini - semuanya terdapat, dan semua bintang mereka yang dilahirkan semula mendapat populariti carian baru pada tahun 2016.

4. Referendum EU menimbulkan lebih banyak persoalan daripada yang dijawabnya

eu_emoji_smug_flag

Kami memilih Brexit pada bulan Jun. Saya masih ingat, kerana saya terlalu lambat mengesan reaksi Twitter dan menyesal pada keesokan harinya.

Tidak ada kebodohan untuk mengubah soalan yang sangat kompleks dan terperinci ke dalam bentuk pilihan binari tunggal yang lebih jelas daripada di Google.

Di sini dikemukakan tanpa komen, tetapi dengan penolakan yang sangat tersirat, adalah soalan yang paling sering ditanya mengenai Brexit pada tahun 2016:

  • Apa itu Brexit
  • Apakah pasaran tunggal
  • Apa itu EU
  • Apa Artikel 50
  • Di mana Brussels

Google memberikan beberapa data wilayah, jadi saya dapat melihat apakah kawasan Tinggal / Tinggalkan bertanya lebih banyak soalan di EU. Nampaknya tidak ada perbezaan, tetapi memandangkan sampel Google adalah bandar yang sangat banyak (yang cenderung menyokong Kekal), itu bukan kajian paling saintifik. Bradford dan Birmingham masing-masing menyokong Leave, dan masing-masing mempunyai dua soalan EU di 10 teratas mereka - sama seperti London, Cardiff dan Glasgow.

Belfast hanya mempunyai satu pertanyaan yang berkaitan dengan Brexit di 10 teratasnya, tetapi "internet apa" adalah istilah carian teratasnya, yang hanya menimbulkan begitu banyak pertanyaan.

5. Banyak orang menggunakan Google untuk mencari berita

google_searches_in_2016 _-_ people_get_their_news_online

Walaupun sumber berita orang menjadi petunjuk yang boleh dipercayai mengenai bagaimana mereka memilih dalam referendum EU, apa yang menariknya adalah, daripada memilih sumber berita dan pergi ke sana untuk membaca mengenai topik hari ini, pengguna web UK semakin mencari topik tersebut dan kemudian membaca yang terbaru di laman web apa pun yang disyorkan oleh Google - biasanya melalui kotak berita, anda akan bayangkan. Dari masa ke masa, ini dapat memberi kesan yang menarik mengenai bagaimana masyarakat memandang isu-isu masa depan pada masa akan datang.

Dan acara berita apa yang paling mendapat perhatian? Brexit, pilihan raya AS dan Taufan Matthew berada di kedudukan tiga teratas, dengan selebihnya senarai dibuat dengan serangan pengganas (Brussels, Nice), urusan semasa (penjualan BHS, virus Zika, penampakan badut, Harambe) dan Brexit lagi - kali ini dalam ukuran Toblerones kami.

6. iPhone kekal sebagai teknologi yang paling banyak dicari

iphone_7_vs_samsung_galaxy_s8 _-_ iphone_camera

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa laman web teknologi menulis begitu banyak mengenai iPhone. Jawapan mudah adalah kerana, secara statistik, anda mementingkannya. Ini adalah sesuatu yang telah diberitahu oleh pakej analisis selama bertahun-tahun, tetapi carian Google UK 2016 mengesahkan fakta ini.

Dalam bayangan iPhone terdapat Samsung Galaxy S7; Pixel Google; Langit Q; Gema Amazon; Nintendo secara umum; Amazon Fire TV; Fitbit Blaze; PlayStation VR; dan iPad milik Apple.

Ketidakhadirannya adalah Samsung Galaxy Note 7 - mungkin kerana ia muncul pada akhir tahun - dan kemudian kembali bersembunyi dengan cara yang paling merosakkan yang dapat dibayangkan.

7. Orang seperti neurotik seperti biasa

google_searches_2016 _-_ bneuroses

Lihat 10 Perbualan Global Teratas Twitter yang berkaitan akan mengingatkan anda betapa buruknya 2016

Kategori "bagaimana" menarik - ini terdiri daripada kata-kata yang paling mungkin untuk mengikuti frasa "bagaimana". Di samping orang yang mencari tutorial (Pokémon Go, Facebook Live dan "bagaimana membuat slime" dengan membingungkan) dan berusaha meredakan ketakutan yang disebabkan oleh Brexit ("bagaimana memilih referendum EU"; "bagaimana mendapatkan pasport Ireland"; "bagaimana cara memohon kewarganegaraan Britain ”), kami mendapat gambaran yang jarang berlaku tentang betapa tidak senangnya diri mereka sendiri.

"Bagaimana menurunkan berat badan dengan baik", "bagaimana tetap muda" dan "bagaimana untuk kelihatan lucu" semuanya muncul ketika orang berusaha mengubah aspek asas keperibadian mereka. Menutup senarai, dengan tepat, di nombor sepuluh adalah "bagaimana menerima diri saya untuk siapa saya".

Dan saya fikir tahun 2016 tidak akan menjadi lebih menyedihkan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found