Gif Tidak Bekerja di Instagram - Apa yang Perlu Dilakukan

Gif ada di mana-mana dalam talian. Mereka adalah bahagian penting dari hampir semua media sosial, dan biasanya digunakan untuk meme pintar dan animasi lucu. Tetapi ada satu platform media sosial yang sering memberikan kesulitan kepada penggunanya dengan gif animasi, dan itulah Instagram.

Gif Tidak Bekerja di Instagram - Apa yang Perlu Dilakukan

Sekiranya anda cuba memuat naik gif ke Instagram tetapi itu tidak berlaku, anda mungkin tertanya-tanya mengapa orang lain dapat melakukannya dengan mudah. Menyiarkan gif tidak terlalu sukar setelah anda belajar melakukannya dengan beberapa kaedah penyelesaian. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai Instagram dan animasi gif.

Dasar Gif Instagram

Instagram tidak mempunyai sokongan asli untuk fail .gif. Ini bermaksud bahawa anda boleh menghantar sebarang kandungan dalam format JPEG atau PNG. Jadi bagaimana pengguna lain boleh menghantar gif?

Jawapannya ialah anda harus kreatif mengenainya. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menggunakan Boomerang, aplikasi mudah yang direka untuk membolehkan pengguna membuat video seperti gif.

ikon instagram

Menggunakan Boomerang

Inilah cara Boomerang berfungsi. Setelah anda memberikannya akses ke kamera menghadap belakang anda, aplikasi ini dapat mengambil 10 foto berturut-turut. Kemudian meletakkannya mengikut urutan, mempercepat urutan tersebut, dan melancarkan kadar bingkai.

bumerang

Ini membuat video kecil yang sentiasa bergelung. Ini pada dasarnya adalah gif tetapi dalam format fail video. Perhatikan bahawa Boomerang tidak menambahkan suara ke gif anda, walaupun format fail mungkin menyokongnya. Dengan kaedah ini, tidak ada video yang sebenarnya dapat dirakam. Sebaliknya, rentetan foto disatukan untuk membuat video.

Setelah video disusun, anda boleh menonton pratonton. Selepas itu, anda akan diminta memilih cara anda ingin membagikannya. Setelah memilih Instagram, anda akan mendapat pilihan untuk mengedit gif video Boomerang mini anda seperti video Instagram yang lain. Anda boleh menambah penapis, memilih gambar kecil dan sebagainya.

Ikon camcorder biasa yang muncul pada gambar kecil video tidak terdapat dalam mana-mana video Boomerang. Dengan cara ini, ini menjadikannya lebih mirip seperti gif animasi.

Sudah tentu, tidak semua orang senang dengan Boomerang. Terutama kerana setiap video yang anda muat naik dari aplikasi akan diberi tanda air "dibuat dengan Boomerang." Penting juga untuk diperhatikan bahawa Boomerang eksklusif untuk iOS dan hanya terdapat di Apple App Store.

Menggunakan Laman Web Gif

Giphy mempunyai perpustakaan gif yang luas. Mereka mempunyai enjin carian gif khusus yang pasti anda kenal. Laman web ini membolehkan anda berkongsi gif secara langsung ke kisah atau suapan Instagram anda.

giphy
  1. Pergi ke mana-mana laman web
  2. Cari gif terbaik untuk menyatakan keadaan fikiran anda

  3. Ketik gif

  4. Ketik ikon Kongsi (ikon kapal terbang kertas)

  5. Ketik ikon Instagram

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ini berfungsi sekiranya Instagram tidak mempunyai sokongan asli untuk fail gif. Jawapannya ialah mesin carian Giphy, Tenor, dan gif lain mengubah format gif sebelum memuat naiknya ke Instagram.

Mereka pada dasarnya memuat naik gif sebagai video mini, tanpa anda perlu risau untuk menggunakan perisian penukaran video. Laman web tersebut mengesan sekatan yang dimiliki oleh setiap platform media sosial dan melakukan semua pengubahsuaian atau penukaran yang sesuai untuk anda.

Menambah Gif ke Cerita

Instagram juga mempunyai pelekat gif. Anda boleh mencarinya dengan mengetuk ikon buat dan kemudian mengetuk pilihan Gif. Ini memunculkan pangkalan data pelekat gif, serupa dengan bagaimana anda dapat mencari gif di sembang atau pemesejan Facebook.

Cari pelekat mengikut kata kunci dan cubit untuk menjadikannya lebih besar atau lebih kecil. Anda juga boleh memegang jari anda pada pelekat dan menukar kedudukannya pada gambar yang ingin anda tambahkan. Terdapat banyak pelekat yang dapat meluahkan perasaan anda dan menambahkan lebih banyak konteks pada cerita atau video.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa jawapan lagi mengenai Gif dan Instagram:

Bolehkah saya membuat gif saya sendiri?

Tentunya! Anda boleh membuat gif anda sendiri menggunakan salah satu daripada banyak pembuat dan aplikasi gif dalam talian percuma yang tersedia untuk Android dan iOS. Kami sebenarnya mempunyai keseluruhan artikel mengenai cara membuat gif anda sendiri, tetapi kerana anda berada di sini, Giphy dan Tenor adalah sumber yang sangat baik.

Selain video Boomerang (yang tentunya bukan gif tetapi memberi anda pilihan penyesuaian) anda boleh membuat gif dalam talian. Ingat, mereka mungkin tidak memuat naik dengan betul ke Instagram melainkan anda mengikuti langkah-langkah di atas.

Adakah Instagram akan menggunakan format .gif?

Walaupun tidak ada bukti sokongan yang konkrit bahawa hubungan Instagram / gif akan bertambah baik, ada kemungkinan ia akan menjadi lebih sederhana pada masa akan datang. Facebook juga mengambil masa untuk bekerja dengan gif dan kerana syarikat itu memiliki Instagram kemungkinan pemaju akan mengemas kini pilihan pada suatu ketika.

Oleh kerana gif sangat berguna dan menghiburkan, kita semua boleh berharap mereka akan memasukkan format dalam kemas kini yang akan datang.

Mengapa GIPHY berfungsi dengan Instagram tetapi pencipta gif lain tidak?

Sekiranya anda tidak menyukai GIPHY atau tidak mahu membuat akaun dan log masuk, anda mungkin akan mencari pencipta gif lain yang berfungsi dengan Instagram. Sebilangan besar laman web lain ini tidak mempunyai pilihan untuk berkongsi ke Instagram sementara beberapa, anda boleh menyimpan ke peranti anda, jangan memuat naik dengan betul.

Ini berlaku kerana fail GIPHY sebenarnya tidak dalam format .gif. Agak mengelirukan, tetapi gif yang anda muat turun (atau muat naik) dari GIPHY dalam format MP4 menjadikannya serasi dengan Instagram.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat terlalu banyak aplikasi dan laman web pembuatan gif percuma untuk meninjau semuanya dalam satu artikel tetapi, layari dalam talian untuk beberapa yang menawarkan keserasian Instagram jika anda ingin mengelakkan GIPHY.

Berapa kerapkah anda menggunakan Gif?

Walaupun banyak orang melihat Instagram berada di belakang platform media sosial yang lain dalam hal penerimaan format fail tertentu, seperti yang anda lihat, terdapat beberapa penyelesaian di bahagian fail gif.

Berapa kerap anda menggunakan gif di Instagram untuk memperkaya cerita anda atau untuk menghantar balasan pantas? Adakah anda keberatan dengan kenyataan bahawa masih belum ada sokongan asli untuk fail gif? Tinggalkan pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts