Apakah Fail GITIGNORE dan Bagaimana Saya Menggunakannya?

Semasa bekerja dengan repositori git, terdapat bahaya data yang tidak diingini. Syukurlah, anda boleh membuat fail dengan peluasan GITIGNORE dan menentukan fail dan folder mana yang harus diabaikan dalam projek. Anda boleh membentuk data GITIGNORE global untuk digunakan di setiap repositori Git.

Apa itu Fail GITIGNORE dan Bagaimana Saya Menggunakannya?

Cara Membuat Fail GITIGNORE

Fail GITIGNORE adalah fail teks biasa, jadi anda boleh membukanya menggunakan Notepad atau penyunting teks mana pun. Inilah cara membuat fail GITIGNORE:

  1. Buka mana-mana editor teks dan tekan save. Tukar nama menjadi .gitignore.
  2. Semasa mengedit fail, setiap baris disediakan untuk satu folder atau fail yang harus diabaikan oleh git.

Gunakan "#" untuk menambahkan komen ke fail .gitignore

Gunakan "*" untuk pertandingan wildcard

Gunakan # / ”untuk mengabaikan jalan yang berkaitan dengan fail GITIGNORE.

Sebagai contoh, GITIGNORE anda boleh kelihatan seperti ini:

# Abaikan folder node_modules

simpul_modul

# Abaikan fail yang berkaitan dengan kunci API

.env

# Abaikan fail sistem Mac

.DS_store

# Abaikan fail konfigurasi SASS

.sass-cache

# Abaikan semua fail teks

* .txt

Seperti yang anda ketahui, komen adalah pilihan.

Abaikan direktori dengan memasukkan jalannya dan gunakan "/" di akhir setiap baris.

Sebagai contoh:

ujian /

log /

beban /

Walaupun simbol wildcard "*" dapat digunakan untuk mengabaikan semua file dengan ekstensi tertentu, Anda dapat menggabungkannya dengan simbol negasi "!". Berikut adalah contoh:

* .txt

! readme.txt

! main.txt

Perkara di atas akan memberitahu git untuk mengabaikan setiap fail dengan pelanjutan .txt kecuali readme.txt dan main.txt.

Kad liar boleh digunakan untuk direktori. Hati-hati ketika menggunakannya, seperti yang ditunjukkan dalam contoh ini:

ujian /

! test / example.txt

Anda mungkin berfikir bahawa git sekarang akan mengabaikan setiap fail di dalam direktori "test" kecuali "example.txt". Namun, itu tidak berlaku. Ia masih akan mengabaikan contoh.txt untuk alasan prestasi, kerana kami telah menentukan bahawa keseluruhan direktori "ujian" diabaikan.

Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan Asterisk berganda (**) untuk memadankan sebilangan besar direktori dan fail. Sebagai contoh, Uji / ** / *. Txt akan memberitahu git untuk mengabaikan hanya fail yang diakhiri dengan .txt dalam direktori ujian dan subdirektorinya.

Fail GITIGNORE Cara Menggunakannya

Tiga Cara Melaksanakan Fail GITIGNORE

Gunakan GITIGNORE global dengan semua projek anda, sama ada dengan rakan sekerja anda atau bersendirian. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat GITIGNORE tempatan atau bahkan menetapkan peraturan pengecualian.

Buat Fail GITIGNORE Tempatan

Terdapat dua cara untuk menentukan fail GITIGNORE. Anda boleh mempunyai fail GITIGNORE di peringkat direktori atau membuat fail di root. Dalam kebanyakan kes, GITIGNORE merangkumi fail sifat dan fail konfigurasi. Apabila rakan sepasukan anda juga menarik fail GITIGNORE yang sama, pastikan untuk menggunakan "#" untuk menambahkan komen untuk kejelasan.

Buat Fail GITIGNORE Global

Sekiranya bekerja dengan banyak git repositori, anda dapat menjimatkan banyak masa dengan menentukan peraturan global untuk repositori tempatan anda.

  1. Buat fail GITIGNORE dan tentukan peraturan universal yang akan digunakan.
  2. Gunakan properti core.excludesFiles untuk mengubah fail GITIGNORE tempatan anda menjadi global. Gunakan baris berikut:

git config –global core.excludesFile

Buat Peraturan GITIGNORE Peribadi

Sekiranya anda mempunyai repositori, peraturan, anda boleh mengubahsuai fail GITIGNORE global atau tempatan. Peraturan ini tidak dapat dikongsi atau dikendalikan dengan anggota kumpulan kerja anda yang lain. Anda mungkin menggunakan peraturan GITIGNORE peribadi untuk direktori kerja tempatan atau tetapan logger anda.

Menggunakan Fail GITIGNORE untuk Fail Komited

Abaikan Fail Berkomitmen

Fail yang diintegrasikan disatukan ke dalam repositori kerana disimpan dalam cache. Sekiranya anda mengabaikan data ini, data perlu dikeluarkan terlebih dahulu. Kaedah yang dicadangkan untuk melakukannya adalah dengan menghapus fail-fail ini dan kemudian melakukan dan menerapkan perubahan. Setelah anda melakukannya, anda akhirnya dapat menggunakan GITIGNORE dengan menentukan peraturan di mana fail tersebut akan diabaikan secara tempatan. Tambahkan baris ini:

git rm –cache

Dengan cara ini, fail akan dikeluarkan dari repositori walaupun fail tersebut akan tetap berada di direktori yang berfungsi. Fail GITIGNORE dengan peraturan ini harus ada di direktori yang berfungsi.

Melakukan Fail yang Dulu Abaikan

Jika anda ingin melakukan file yang telah diabaikan, Anda dapat melakukan ini menggunakan baris "git add" dan opsi "force". Sebagai contoh, jika anda ingin membuang example.txt dari fail GITIGNORE sambil menyimpannya sebagai repositori, masukkan baris:

git add -f example.txt

git commit -m "Paksa menambah contoh.txt".

Anda kini telah menambahkan fail yang diabaikan ke repositori. Langkah terakhir adalah mengubah fail GITIGNORE dengan membuang corak atau peraturan yang tidak diendahkan.

Apa Fail GITIGNORE Cara Menggunakannya

Gunakan GITIGNORE untuk Kelebihan Anda

Oleh kerana fail GITIGNORE terdapat di hampir setiap projek, anda perlu mempelajari cara menggunakannya. Walaupun perintahnya mudah, penting untuk menentukan peraturan anda dan mengabaikan fail yang betul. Dengan penggunaan GITIGNORE yang betul, anda akan menjimatkan masa dan mengoptimumkan projek anda.

Berapa kerap anda memerlukan fail GITIGNORE di git repositori? Adakah anda kebanyakan menggunakan peraturan global atau tempatan? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen.

Recent Posts