Cara Memuat turun GIF di Gfycat

GIF (kependekan dari Format Pertukaran Grafik) adalah fail yang digunakan untuk perkongsian video ringan. Walaupun GIF telah wujud selama beberapa dekad, mereka telah melihat kembali berkat berkat media sosial, terutama Instagram. Ciri Instagram Stories telah menjadi rumah baru GIF kerana ia menyeronokkan, ringan, dan mudah digunakan.

Namun, menggunakan GIF di luar persekitaran ‘Facebook Messenger’ dan ‘Instagram Stories’ biasa adalah senario yang sama sekali berbeza. Gfycat adalah salah satu perkhidmatan GIF yang paling popular yang membolehkan anda melihat-lihat GIF yang menarik dan bahkan memuat naik, membuat, dan berkongsi fail anda.

Video vs GIF

Pada zaman perkhidmatan streaming, orang tidak terbiasa mempunyai pilihan untuk memuat turun fail video secara langsung kecuali mereka menggunakan YouTube Premium dan Disney +, misalnya, yang menawarkan fitur muat turun. Selain perkhidmatan penstriman tertentu, pengunduh video pihak ketiga biasanya diperlukan, atau anda tidak dapat menyimpan video apa pun. Gfycat bukan sahaja membolehkan anda memuat turun video yang anda mahukan; anda juga melakukannya dalam tiga klik mudah atau secara harfiah, kerana anda akan menyimpan gambar—Klik kanan ->Simpan video sebagai ->Jimat.

Walaupun pemuat turun video pihak ketiga berjaya menyimpan media yang diinginkan ke PC anda dan membolehkan anda memainkannya dengan pemain media pilihan anda, GIF adalah bentuk yang lebih mudah untuk video pendek. Untuk satu, ukuran GIF jauh lebih kecil, yang bermaksud bahawa memuat naiknya tidak akan terlalu lama — sangat sesuai untuk dikongsi melalui sembang. Selain itu, fail GIF berfungsi dalam dokumen MS Word (hanya menunjukkan gambar pegun), sama seperti foto. Ia semudah itu. Untuk video pendek, GIF mengambil kek.

Video vs GIF

Memuat turun GIF dari Gfycat

Walaupun secara teknikal, anda boleh memuat turun video dari Gfycat dan menggunakan program pihak ketiga untuk menukarnya menjadi GIF, anda boleh memuat turun video pendek secara langsung sebagai GIF dari laman web ini. Gfycat terutamanya bertujuan untuk GIF, tetapi proses memuat turun fail video cukup mudah.

Memuat turun GIF Secara Langsung dari Gfycat

 1. Buka video yang ingin anda muat turun sebagai fail GIF.

 2. Arahkan ke panel di bahagian bawah, paling kanan skrin. Klik pada "Lebih Banyak Opsyen Saham" ikon, yang terakhir di sebelah kanan.

 3. Skrin yang kini muncul di atas video mempunyai lebih banyak pilihan perkongsian. Klik pada "HADIAH" di bahagian bawah bingkai video.

 4. Pilih "Gif Kecil ..." untuk perkongsian media dari peranti anda atau "Gif Besar ..." untuk menyimpan gambar GIF animasi berkualiti tinggi untuk digunakan dan ditonton di PC anda atau untuk kegunaan lain yang serupa.

 5. Tampal pautan yang disalin ke tab penyemak imbas baru dan tekan "Masuk" untuk memuatkan URL gambar animasi.

 6. Klik kanan pada gambar dan pilih "Simpan imej sebagai…" untuk memuat turunnya ke peranti anda.

 7. Anda kini dapat melihat atau berkongsi GIF animasi yang anda muat turun dengan memuat naiknya ke sumber yang anda pilih atau membukanya pada peranti anda.

Memuat turun GIF dari Gfycat dengan Berkongsi ke Media Sosial

Selain memuat turun media secara langsung sebagai gambar animasi GIF, anda juga boleh membagikannya sebagai animasi GIF ke Facebook, Instagram, dan banyak lagi. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Buka video yang ingin anda kongsi di media sosial sebagai GIF animasi.

 2. Di sebelah kanan skrin, pilih pilihan perkongsian sosial anda, seperti "Facebook," "Twitter," "Salin", "Benamkan," dan lain-lain.

 3. Tetingkap berbingkai baru muncul. Untuk media sosial, ikuti arahan (log masuk, butang kongsi, dll.) Di skrin untuk berkongsi kandungan. Untuk "Benamkan," hanya masukkan kod ke dalam HTML laman web anda. Untuk "Salinan," tampal pautan GIF ke dalam aplikasi yang anda mahukan.

 4. Bahagian media sosial anda, proses penyisipan HTML, atau proses salin / tampal kini memaparkan GIF animasi di mana sahaja anda meletakkannya.

Dengan begitu banyak laman web GIF di luar sana, anda benar-benar mempunyai banyak pilihan. Sekiranya anda mencari fail GIF dengan berat kurang dari 2MB, Gfycat adalah tempat yang tepat untuk dikunjungi. Selain itu, kebanyakan laman web GIF tidak memaparkan fail video pendek, yang merupakan kelebihan lain Gfycat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found