Cara Mendapatkan Terakota di Minecraft

Rumah anda adalah istana anda, walaupun di lanskap maya Minecraft. Ini adalah tempat perlindungan dan keselamatan anda di mana anda dapat berehat dari pengembaraan dan bereksperimen dengan membuat resipi.

Cara Mendapatkan Terakota di Minecraft

Oleh itu, mengapa perlu meletakkan dinding batu yang membosankan?

Cantikkan rumah anda dari rumah dengan blok terakota. Bina sebuah rumah yang setimpal dengan semangat pengembara anda dan jadilah iri kampung selama bermil-mil.

Teruskan membaca untuk mengetahui di mana untuk mencari terakota, bagaimana membuat mereka, dan bagaimana mengubahnya menjadi blok berwarna untuk menghiasi rumah anda.

Di mana Cari Terakota dalam Mod Kreatif

Blok batu mungkin masuk akal dari sudut keselamatan, tetapi membosankan untuk dilihat. Sebaliknya, pilih blok terakota pada masa berikutnya anda membina kediaman di Minecraft. Mereka menawarkan perlindungan letupan yang sama dengan bongkah batu dan juga lebih estetik.

Lihat cara mencari terakota di Minecraft di pelbagai platform:

Windows 10

Anda boleh mendapatkan terakota di menu Creative Inventory di bawah Blok Bangunan (versi 0.14.1 - 1.1.3) atau Pembinaan (versi 1.2 - 1.16.20) dalam versi Windows 10 permainan.

Sebagai pilihan, anda juga boleh menemui blok terakota berwarna yang berbeza semasa menjelajah dunia. Bioma untuk memeriksa blok terakota warna termasuk:

 • Badlands: tidak berwarna, putih, kelabu muda, kuning, oren, merah, kuning
 • Piramid gurun: oren, biru
 • Runtuhan bawah laut (iklim hangat): biru muda

Sekiranya anda mempunyai tungku di rumah, anda juga boleh membuat blok terakota dari tanah liat. Ikuti resipi di bawah untuk memulakan:

 1. Lancarkan menu tungku.

 2. Tambahkan sumber bahan bakar ke kotak bawah.

 3. Letakkan blok tanah liat di dalam kotak di atas kotak bahan bakar.

 4. Tonton animasi nyala api ketika tungku anda mengubah tanah liat menjadi terakota. Ia boleh mengambil masa beberapa minit.

 5. Apabila anda melihat blok terakota muncul di kotak output, pindahkan ke inventori anda.

 6. Ulangi proses untuk membuat lebih banyak blok.

Nintendo

Cara termudah untuk mendapatkan blok terakota dalam mod kreatif adalah dengan menggunakan menu Creative Inventory. Pada Nintendo Switch, anda boleh menemui terakota di bawah Blok Bangunan (1.04 - 1.11) atau Pembinaan (1.5.0 - 1.16.20).

Sekiranya anda merasa lebih berani, anda boleh keluar dan mencari terakota secara semula jadi. Pergi ke bioma tanah tandus terdekat untuk mencari warna terakota seperti kelabu muda, merah, oren, dan kuning. Anda juga boleh menemui banyak blok terakota yang tidak berwarna di bioma ini jika itu pilihan anda.

Apabila anda ingin berenang, pergilah ke reruntuhan air suam untuk mencari blok terakota biru muda yang unik atau pergi ke piramid untuk mencari jeruk dan biru.

Sekiranya anda mempunyai banyak bongkah tanah liat dan tidak mahu menambak blok terakota sendiri, anda sentiasa boleh membuatnya. Lihatlah langkah-langkah di bawah ini untuk membuat blok anda sendiri:

 1. Buka menu tungku.
 2. Letakkan sumber bahan bakar, seperti arang batu, ke dalam kotak bawah.
 3. Tambahkan blok tanah liat ke kotak di atas sumber bahan bakar.
 4. Tunggu hingga animasi api selesai mengubah blok menjadi terakota.
 5. Ambil blok terakota dari kotak output dan pindahkan ke inventori anda.

PlayStation

Semasa anda berada dalam Mod Kreatif di Minecraft, salah satu kaedah termudah untuk mencari terakota adalah di menu Inventori Kreatif. Cukup buka menu dan ambil blok yang anda perlukan:

 • Tab Blok Bangunan: PS3 (versi 1.26 - 1.76), PS4 (versi 1.26 - 1.91)
 • Pembinaan: PS4 (versi 1.14.0 - 1.16.20)

Adakah anda mempunyai tungku dan bekalan blok tanah liat dan sumber bahan api yang banyak? Sekiranya anda melakukannya, anda juga boleh membuat terakota. Lihat proses di bawah:

 1. Buka menu tungku.

 2. Letakkan bongkah tanah liat di kotak atas di atas garis api.

 3. Letakkan sumber bahan bakar di dalam kotak di bawah blok tanah liat.

 4. Tunggu animasi nyalaan selesai. Mungkin memerlukan sedikit masa, jadi jangan tutup menu anda.

 5. Pindahkan blok terakota yang sudah siap ke inventori anda untuk digunakan.

 6. Selesaikan proses itu lagi jika perlu.

Anda juga mungkin menemui terakota semasa anda mengembara di pelbagai bioma. Mereka sangat banyak terdapat di tanah tandus, tetapi anda boleh menjumpainya hampir di mana sahaja. Awasi juga blok terakota berwarna unik. Anda mungkin melihat pelbagai warna semasa mengembara peta dari blues yang menenangkan hingga merah dan oren yang berapi-api. Simpan beliung itu dengan baik dan anda akan mempunyai banyak bahan untuk membina atau menaik taraf kediaman anda.

Xbox

Siapa yang mempunyai masa untuk mencari sumber apabila anda mempunyai visi artistik untuk dipenuhi? Lihat menu Creative Inventory untuk semua sumber yang anda perlukan untuk membina rumah atau penjara impian anda. Blok terakota juga ada. Lihat tab Blok Bangunan untuk versi CU23 - CU43 di Xbox One atau bahagian Pembinaan untuk versi 1.2.5 - 1.16.20.

Sekiranya anda mahukan pendekatan langsung, anda selalu dapat membuat blok terakota di tungku anda. Gunakan satu blok tanah liat dan sumber pemanasan untuk mendapatkan satu blok terakota. Ingatlah bahawa anda perlu menunggu sehingga tungku selesai "memasak" blok terakota dan itu boleh mengambil sedikit masa.

Blok terakota yang berlaku secara semula jadi juga terdapat di pelbagai bioma, tetapi blok terakota yang paling banyak terdapat di bioma tanah tandus.

PE

Mod Kreatif Minecraft Pocket Edition (PE) adalah tempat yang bagus untuk mencuba reka bentuk baru, terutamanya kerana anda mempunyai semua sumber daya tepat di hujung jari anda. Blok terakota adalah salah satu sumber yang disenaraikan dalam menu Inventori Kreatif. Lihat bahagian Pembinaan untuk versi PE 1.2 - 1.16.20. Sekiranya anda mempunyai versi Minecraft PE (0.14.1 - 1.1.3) yang lebih lama, anda boleh menyemak di bahagian Blok Bangunan.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan tungku untuk membuat blok terakota. Anda hanya memerlukan blok tanah liat, sumber bahan bakar, dan tentu saja, tungku. Namun, mungkin memakan waktu sedikit, kerana setiap blok memerlukan beberapa minit untuk "memanggang."

Sekiranya anda lebih suka pergi ke dunia Minecraft dan menemui terakota yang wujud secara semula jadi, anda boleh menjumpainya di pelbagai bioma.

Jawa

Mencari blok terakota dalam Mod Kreatif Minecraft semudah di Java seperti di platform lain. Anda boleh menemuinya di menu Inventori Kreatif di bawah "Blok Bangunan". Lokasi terakota adalah sama untuk Java versi 1.8 hingga 1.17 pada PC dan Mac.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan tungku untuk "membakar" blok terakota dari tanah liat. Ini sedikit lebih memakan masa, tetapi merupakan pilihan bagi pemain yang lebih suka menggunakan sedikit pekerjaan untuk membuat sumber daya mereka.

Anda mungkin juga menemui blok terakota di bioma yang berbeza tetapi menjumpainya secara semula jadi agak sukar. Blok ini terdapat di mana-mana sahaja. Walau bagaimanapun, mencari banyak dari mereka untuk mendapatkan sumber adalah kisah lain. Cuba cari bioma tanah tandus jika anda lebih suka menambang sumber daripada menggunakan tungku atau menu Inventori Kreatif. Mereka lebih banyak terdapat dalam jenis bioma ini.

Cara Membuat Terakota dalam Mod Survival Minecraft

Dalam Survival Mode, anda perlu membuat blok terakota dengan tungku. Nasib baik, anda hanya memerlukan dua bahan: blok tanah liat dan sumber bahan bakar. Setelah anda mempunyai kedua-dua sumber, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka menu tungku.
 2. Masukkan sumber bahan bakar di kotak bawah di bawah garis api.
 3. Letakkan blok tanah liat di dalam kotak di atas sumber bahan bakar.
 4. Tunggu api padam, menandakan sudah selesai "memanggang".
 5. Keluarkan blok terakota dari kotak output dan letakkan di inventori anda.

Perlu diingat bahawa proses "penaik" memerlukan beberapa minit untuk diselesaikan. Anda mesti menunggu sehingga selesai dan pindahkan blok terakota yang sudah siap ke inventori anda sebelum menutup menu. Tungku tidak "membakar" di latar belakang.

Sekiranya anda keluar dari menu atau lupa untuk membuang blok terakota yang telah selesai, anda harus menyelesaikan prosesnya lagi.

Bagaimana Mencari Terakota Secara Semula Jadi di Minecraft

Anda boleh menemui terakota secara semula jadi di pelbagai jenis bioma. Contohnya, anda boleh menemui blok oren dan biru di piramid padang pasir atau biru muda di runtuhan air suam. Walau bagaimanapun, jika anda mencari bioma dengan sebilangan besar blok terakota, anda ingin pergi ke bioma tanah tandus. Mereka tidak banyak, tetapi jika anda menjumpainya, bioma ini mempunyai banyak sumber semula jadi untuk saya.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana anda menukar warna terakota?

Mewarnai blok terakota agak mudah. Untuk memulakan, anda hanya memerlukan lapan blok terakota dan pewarna. Setelah anda mempunyai dua sumber ini, sudah tiba masanya untuk menuju ke meja pembuatan anda dan ikuti langkah-langkah di bawah:

1. Buka menu meja membuat.

2. Letakkan semua lapan blok di sepanjang perimeter grid.

3. Letakkan pewarna di petak tengah.

4. Keluarkan lapan blok anda yang baru berwarna dan letakkan di dalam inventori anda.

Ingatlah bahawa anda hanya boleh mewarnai blok terakota dalam kumpulan lapan. Pilih juga warna anda dengan bijak. Sebaik sahaja anda mewarnai blok di meja pembuatan, anda tidak boleh mengeluarkan pewarna atau menukarnya.

Cerahkan Rumah Anda Dengan Terakota

Mengapa tinggal di dinding abu-abu polos ketika anda dapat membumbui ruang tamu Minecraft anda dengan blok terakota berwarna? Cari mereka, buat mereka, atau lombong mereka untuk membina rumah impian anda. Jangan lupa untuk mewarnainya juga. Sebaik sahaja anda menemui blok terakota yang dicelup, anda tidak akan pernah kembali ke batu yang membosankan lagi.

Apakah kaedah kegemaran anda untuk mendapatkan blok terakota? Bagaimana anda menggunakan terakota di Minecraft? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts